I maj i år bestämde sig Gabriella Johansson för att göra slut med all fejkmat. Hon minimerade det tillsatta sockret, det vita mjölet och all annan ultraprocessad mat. Det ledde inte bara till en stor viktnedgång, utan hennes svåra huvudvärk blev också väldigt mycket bättre. Dessutom mildrades hennes psoriasis och psoriasis artrit. Hur kan det vara möjligt kanske du undrar? Läs vidare!

Vissa dagar på jobbet blir man varmare om hjärtat än andra. I förra veckan fick jag ett meddelande från Gabriella Johansson. Så här skrev hon:

Hej! Har läst alla dina superintressanta böcker och har nu sedan maj i år i dragit ner kraftigt på socker, vitt mjöl och ultraprocessade produkter. Och förutom att gå ner 12 kg i vikt (vägde 77 kg tidigare) så har en väldigt trevlig bieffekt varit att min mycket besvärliga migrän i princip helt har försvunnit. Jag hade jätteproblem med den tidigare och kunde behöva ta triptan-tabletter 3-4 gånger i veckan för att inte bli så dålig att jag kräktes och blev helt utslagen av anfallen. Sedan i maj har jag bara behövt ta 4 tabletter TOTALT på nästan 6 månader. En galen förbättring som jag är helt säker på beror på kostomläggningen. Dessutom har min psoriasis och psoriasisartrit också blivit mycket mycket mildare i symptomen. Vill bara att du ska veta vilken skillnad allt detta gjort för min vardag! Så tusen tusen tack för all kunskap du delar med dig av🥰❤️ Med vänlig hälsning, Gabriella

Allt mer talar för att ketogen kost kan hjälpa mot migrän

Helt fantastiskt, eller hur! Men kan en kostomläggning verkligen hjälpa mot migrän, kanske du tänker nu? Ja, det verkar så. Inte för alla, men för relativt många. Sedan en tid tillbaka är det etablerat att en så kallad ketogen kost – en väldigt strikt lågkolhydratkost – i många fall hjälper mot epilepsi. Det intressanta är att epilepsianfall har vissa likheter med migränanfall. En del mediciner mot epilepsi hjälper också vid migrän.

Likheterna har gjort att forskare har börjat undersöka om en ketogen kost också kan hjälpa mot migrän. Studierna är små, men resultaten i många fall positiva. Det skulle behövas mer välgjorda studier inom det här området, men har du migrän kan det absolut vara värt att testa en kostomläggning.

Kosten kan hjälpa vid autoimmuna sjukdomar

Du kanske också tycker att det låter otroligt att kosten skulle kunna påverka inflammatoriska sjukdomar som psoriasis och psoriasis artrit. Men vid Uppsala universitet håller forskare till exempel på att utreda om en kost som kallas för the specific carbohydrate diet kan hjälpa mot barnreumatism. Den första pilotstudien tyder på att effekten i vissa fall är väldigt bra, medan andra barn inte blir hjälpta. En hypotes som forskarna har är att kosten påverkar tarmfloran, vilket skulle kunna ge den positiva effekten.

Förutom detta vittnar många andra personer om att kosten har hjälpt dem att lugna ett överaktivt immunförsvar. På Kostfondens sajt har vi skrivit om Samuel Backman som håller Bechterews sjukdom (en kronisk inflammation i rygg och höfter) i schack med hjälp av kost, träning och sömn. Nyligen fick jag reda på att han har lyckats att genomföra en hel Ironman (vilket är helt sanslöst!).

För något år sedan fick jag också kontakt med Ulrika Toft Hanssen, som spelat i svenska handbollslandslaget. När hon fick reumatoid artrit (ledgångsreumatism) blev hon tvungen att lägga handbollen på hyllan. Men så lade hon om kosten. Då kunde hon börja spela på elitnivå igen i Paris 92. Hon skriver på sin sajt att hon just nu leder med 1-0 mot sin sjukdom.

Listan går att göra längre. Personligen tycker jag att vi fokuserar alldeles för mycket på vikten när det gäller kosten. Det finns så mycket mer att vinna på att äta bra mat! Det är skälet till varför vi grundade Kostfonden. Det behövs mycket mer forskning inom kostromådet. Gör du inte redan det, stöd fonden. Vi behöver dig! Och släng ut all fejkmat. Den är inte värdig människokroppen. Njut istället av all den härliga mat som smörjer ditt maskineri och gör dig gott!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.