I Ett sötare blod skriver jag om att forskningen kring Alzheimers sjukdom har gått in i en återvändsgränd. Forskare har länge fokuserat på den plack av β-amyloidproteiner som byggs upp i hjärnan. Men detta behöver inte vara orsaken sjukdomen, utan bara ett symptom på att något är fel i hjärnan.
En annan bild som börjar växa fram är att skador i hjärnans små blodkärl kan orsaka demens. Nervcellerna får inte den näring och det syre som de behöver. Dessutom visar forskning att hjärnan reagerar dåligt på insulin, som behövs för minnet.
Nu kommer ytterligare en studie som stödjer denna tes. Tidskriften Jama Neurology har den som ”highlight” denna vecka. Forskare har undersökt hjärnor hos friska och hos lätt dementa. Resultatet visar en starkare koppling mellan demens och skador i hjärnans blodkärl, än mellan demens och placken i hjärnan.
Diabetes är kopplat till demens. Det är väl känt att höga blodsocker kan leda till skador blodkärlen i njurarna och i ögonen. Samma sak verkar alltså gälla hjärnan.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Tombola ∙ 14 februari, 2013 kl. 16:52
Finns en del skrivet om detta där Alzheimers kallas för diabetes typ 3,,,,
≪ | ≫ |
Eva ∙ 14 februari, 2013 kl. 19:21
Hej Ann. Roligt att du fått ut ditt budskap i Expressen.
Vill bara tipsa om boken ”Stoppa Alzheimer nu” av amerikanen Bruce Fife
Han har väldigt många referenser i sin bok. Han förordar så klart lågkolhydratskost OCH fett och helst fett med speciell uppbyggnad som liknar det fett som vår modersmjölk. Han menar att hjärnan ”svälter” vid de neurodegenerativa sjukdomarna i alla fall delvis pga fel kost. Försök visar att det går att reparera… mkt spännade och hoppfullt!
≪ | ≫ |
Kikki Sandström IC ∙ 14 februari, 2013 kl. 22:14
Intressant! Förhoppningsvis klarar sig friska diabetiker typ 2 (som jag är p.g.a. viktminskning och lchf) ifrån dessa skador.
http://kikkisandstrom.se
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 15 februari, 2013 kl. 13:24
Med stor sannolikhet!!!
≪ | ≫ |
Cristoffer ∙ 15 februari, 2013 kl. 08:51
Hej!
”Dessutom visar forskning att hjärnan reagerar dåligt på insulin, som behövs för minnet.”.
Har du tillgång till någon studie som styrker detta? Hade vart intressant att läsa, och en bra orsak att fortsätta hävda att vi bör hålla vårt blodsocker lågt…
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 15 februari, 2013 kl. 13:24
Det finns en referens i boken till en Nature Review-artikel i Alzheimerkapitlet.
≪ | ≫ |
Cristoffer ∙ 15 februari, 2013 kl. 17:17
Jag har tyvärr inte tillgång till din bok. Jag får googla. Tack för svaret! 🙂
≪ | ≫ |
Maria Lilja ∙ 15 februari, 2013 kl. 12:34
Ann, har du läst Jonas Coltings senaste blogginlägg?
Nu har han tagit fram storsläggan mot SLV och hela sveriges dietistkår, oj oj oj!: http://coltingblogg.com/2013/02/13/svenska-dietister-borde-skammas-ta-ansvar-nu/
Detta blir intressant att följa.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 15 februari, 2013 kl. 13:21
Oj, oj! Det är inte utan att man håller med!
≪ | ≫ |
Nya rön: ett sött blod återigen kopplat till demens | Ett sötare blod ∙ 9 augusti, 2013 kl. 16:50
[…] Alzheimers sjukdom: kopplat till skador i hjärnans blodkärl […]
≪ | ≫ |