Moderna människor har en fattig bakterieflora i munnen. Det visar nu forskare efter att ha kartlagt förkalkade bakterier på tänder från 34 olika europeiska skelett. De har analyserat tänder från tiden när vi var jägare, när vi började odla grödor, medeltiden och fram till idag. Forskarna berättar om sina resultat i Nature Genetics.
Resultaten visar att munnens bakterieflora har förändrats drastiskt två gånger under människans historia: när vi blev bönder och de senaste 150 åren när vi har börjat äta mer socker och vitt mjöl. Dessa kostförändringar har lett fram till en bakterieflora som är mycket fattigare än vad den var under förhistorisk tid. De bakteriestammar som dominerar nu är de som orsakar karies. Forskarna menar att detta är förklaringen till varför moderna människor lider av så mycket tandsjukdom.
Socker snurrar till bakteriefloran i vår kropp
Det skulle vara intressant att se om samma sak har hänt med vår tarmflora. Den påverkas på ett liknande vis av vad vi äter. Det finns kopplingar mellan fetma och tarmfloran. En del menar att en felaktig tarmflora kan vara orsaken till att man blir överviktig. Jag har alltid undrat över vad som är hönan och ägget. Personligen tror jag att en sockerrik diet kan leda till en helt snurrig tarmflora. På samma vis som forskare nu har visat att vår sockerrika diet leder till en utarmad munflora.
Man kan ju inte låta bli att undra – hur var andedräkten på stenåldern? Var den bättre eller sämre?
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Eva Piratessan Dejmo ∙ 19 februari, 2013 kl. 10:05
Vad händer om man slutar äta socker och vitt mjöl? Blir bakteriefloran i munnen bättre då?
≪ | ≫ |
dufva ∙ 19 februari, 2013 kl. 10:47
En annan sak som ”snurrar till” bakteriefloran är säkert dagens användning av tandkräm som ju är en kemikalisk soppa utan dess like
Egentligen är det helt sanslöst att industrin lyckats lura nästan hela världen att två gånger om dan stoppa in en kemisk produkt i våra munnar som dessutom står vid sidan av all livsmedelskontroll (pga att det inte klassas som mat)
Redan för ett par år sen genomskådade jag svindleriet och slutade med tandkräm helt
Vad hände då?
Jo, man ser vad man gör när man rotar omkring i munnen utan en massa lödder 🙂
Man slipper sockersmaken (som säkert triggar en del av oss dessutom)
Andedräkten blev klart bättre
Tandstenen har minskat
Fortsatt inga hål men det ska ju vi Lchf:are inte få hur vi än bär oss åt 🙂
Jag har antagligen lyckats återställa en naturlig munflora igen med kosten och bojkotten av tandkrämen
Det är åtminstone min fasta övertygelse 🙂
≪ | ≫ |
Rolf ∙ 19 februari, 2013 kl. 12:32
Dom nya munbakterierna som kom med sockret är en orsak till att hjärtsjukdomarna ökade, det stämmer tidsmässigt
Det är bevisat till hundra procent att dom bakterierna finns levande i placket.
Socker i sig kan inte orsaka hjärtsjukdom.
Cocosfett verkar döda karisbakterier du hittar det i den vetenskapliga literaturen.
Tarmfloran påverkas av socker, fruktosmalabsorbtion lider många av.
Alt har varit känt länge det är igentligen inte nytt.
Det konstiga är att folk inte förstår det självklara.
Men att skylla alt på sockret är inte rättvisande för att socker ska kunna skada våra tänder så måste vi även bära på karisbakterier.
Kariesbakterier kan även utan socker ge oss hål i tänderna.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 februari, 2013 kl. 13:43
Hmmm. Höga blodsocker kan absolut leda till hjärtsjukdom. Personer med både typ 1 och typ 2 diabetes löper högre risk att drabbas av hjärtsjukdom. Det beror inte på att de har en annan munflora, utan på att de oftare har höga blodsocker än andra personer.
Och man kan absolut skylla karies på socker. Utan socker frodas kariesbakterier sämre i munnen. Du behöver båda: socker och bakterier.
≪ | ≫ |
rolf ∙ 19 februari, 2013 kl. 20:50
Högt blodsocker orsakar inte hjärtsjukdom men högre socker i blodet gynnar nog kriesbakterierna i placket.
Statisstiskt så ser du ett samband med högt blodsocker, men det är lika felaktigt som att gula fingar orsakar lungcancer
karisebakterier finns utan socker ingen är utan bakterier bara för att man låter bli socker.
Varken socker eller fett har med hjärtsjukdom att göra.
Det har altid varit en infektionssjukdom, före pennecillinet kom så dog många av hjärtsjukdom, syfilis och andra infektioner gav hjärtsjukdom det står i gamal literatur.
Några belägg för att socker eller fett orsakar hjärtsjukdom finns inte, det enda som är bevisat är att infektioner orsakr hjärtsjukdom.
Det är konstigt att kosten får skulden till hjärtsjukdomarna när det är en infektionssjukdom.
≪ | ≫ |
Karl ∙ 19 februari, 2013 kl. 15:17
Samtidigt talar väl mycket för att bakterier i munnen är _en_ sak som spelar in. Du har själv framfört hypotesen att bättre tänder (genom modern tandhygien) kan vara en viktig förklaring till mindre kranskärlssjukdom i Sverige de senaste decennierna. Allmänt är det väl så att tandproblem och aterosklerotisk kärlsjukdom båda verkar ha ett uppochnedvänt U-format förhållande med välståndsutveckling (ökning följd av skarp minskning). Ser vi till Gapminders data över antal dåliga tänder hos 12-åringar (som kanske kan vara åtminstone en grov indikation även på de vuxnas tandstatus), är antalet dåliga tänder ofta högt i medelinkomstländer i Asien och Östeuropa, och det är också de områden som har högst mortalitet i kärlsjukdom (se t.ex. GBD2010).
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 februari, 2013 kl. 13:46
Samtidigt har den moderna tandvården gjort att vi har fått mycket bättre tänder, trots allt socker vi äter. Utan tandborstning hade mångas tänder varit genomruttna innan den ens fyllt 20 år. På 40-talet, innan vi började borsta tänderna på barn, fanns det 3-åringar som knappt hade några tänder kvar.
≪ | ≫ |
dufva ∙ 19 februari, 2013 kl. 15:19
Behovet av tandvård öht är helt klart bara ett symptom på att vi inte längre äter artriktig föda
(Se tex Weston Price)
Skelettfynd från tiden innan jordbruket visar knappt någon karies och i princip alla har breda öppna käkar där alla tänder får plats
Idag ser vi det som helt naturligt att alla har karies och varannan behöver tandreglering
Dom flesta har dessutom undermålig eller sönderfrätt emalj som ger ilande tänder
Som Lchf:are med nyvunnen korrekt bakterieflora skulle jag troligen inte få några nya hål ens om jag aldrig mer i livet rörde en tandborste 🙂
≪ | ≫ |
dr Chris ∙ 29 september, 2015 kl. 17:30
Herregud alltså, hur fasen har du mage att sitta och lura i mindre belästa (precis som du också uppenbarligen är) att skippa tandkräm?!
Vad är ditt yrke och var kommer din påstådda expertis från? Någon som är så pass virrig att den säger att tandkräm påskyndar tandstensbeläggning jämfört med utan bör hålla sig undan & definitivt inte ge råd till andra inom ämnet! Har du någon som helst koll på kroppens metabolism? Är du dietist, biokemist, läkare eller jobbar inom tandläkaryrket? Finns otaligt många andra yrken också där jag också kan tänka mig man bör besitta en del relevant kunskap. En del av er är väldigt övertygade om LCHFs påstådda fördelar men när man frågar er varför, då börjar svamlet och man kan bara ta sig för pannan och sucka.
LCHF innebär att man äter mer fett, mindre kolhydrater:
Fett stimulerar frisättning av diverse hormoner som gör oss mätta och belåtna, just eftersom fett ger os mest energi per gram (9kcal/g) har evolutionen gjort att kroppen utsöndrar extra mycket av nämna hormoner vilket vidhåller mättnadskänslan under en längre tid jämfört med ej fettbaserad föda => mättnad för en normal människa innebär att man ej stoppar mer mat i munnen! Desto mer sällan man stoppar mat i munnen (div socker) ju mindre medium har munbakterierna som orsakar karies och tandsten att livnära sig av => Bakterierna kan ej föröka sig och göra det dem vill. SIMPLE AS FUCKING THAT!
Väljer man erkända märken som ej innehåller nednötande tillstatser(som somliga köper för att få vitare nyans) är det självklart att det endast finns fördelar. En stor fördel med tandkräm tex är att den gör en vanligen syraberikad mun att bli mer basisk vilket förebygger erosion => Erosion som leder till att du bland annat blottar ytor som annars var skyddade av emalj, dvs munstreptokockerna (vivdans ssp.)(som tillhör normalfloran) kommer åt lättare => karies!
Samtidigt innehåller tandkrämen tillsatser som reparerar tandytorna och minskar din mottaglighet att utveckla karies & tandsten.
ack ack ack……
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 februari, 2013 kl. 13:47
Jag vet inte, man jag gissar att den kan förändras. Mina tänder har i alla fall blivit mycket lenare och jag har inte haft ett enda hål sedan jag började dra ner på socker och vitt mjöl.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 20 februari, 2013 kl. 10:13
Bra reflektion/analys vad gäller fortsättningen… dvs vår tarmflora och varför skulle den då vara bättre? Osannolikt och vad gäller just tarmfloran som dessutom är ”den största basen” för vårt immunförsvar har det framkommit en hel del forskning på senare år!
Giller dina inlägg, dom är konkreta och BRA!!! 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 20 februari, 2013 kl. 12:00
Tack!
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 20 februari, 2013 kl. 11:45
Absolut – efter 3 år på LCHF var det första gången i mitt liv som jag inte hade några nya hål i tänderna. Min tandläkare var mycket överraskad då detta inträffade för flera år sedan och fördelarna med LCHF var inte så kända då – nu äter hon själv LCHF liksom min tandhygenist!
Det är ju för övrigt välkänt med ”bagarkaries” – d v s folk som jobbar på bagerier får mycket hål i tänderna. Det beror inte på att de äter mycket bröd på jobbet utan på det mjöldamm som finns i luften på alla bagerier,,,,
≪ | ≫ |
Pelle ∙ 7 september, 2013 kl. 08:24
Jag har inte haft några hål i tänderna sen tonåren när jag åt massor med godis. Jag har 3 lagade hål och är nu 50år. Efter tonåren har jag ätit massor med mjölmat, söta bakverk etc men dock inget småätande på godis. Nu äter jag vegan rawfood till 80% och mår fantastiskt tom ilningar i tänderna håller på att försvinna.
Jag är så trött på den här fetthysterin. Jag har hittills inte träffat en enda lchfare som förstått varför dom mår bättre.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 september, 2013 kl. 17:31
Det är med tänderna som med allt annat. Vi fungerar olika. De flesta skulle få hål av att hålla på som du gjort. I Vipeholmsstudien fick inte alla de personer som tuggade sega kolor hela dagarna en massa hål i tänderna. En del klarade det jättebra. Andra fick 17 hål inom loppet av något år.
≪ | ≫ |
fakta på bordet nu ∙ 27 februari, 2013 kl. 16:50
Faktagranskning behövs, var finns bevisen för att fett eller kolhydrater orsakar hjärtsjukdom.
Fakta är att bevis finns för att exempelvis munbakterier vandrar ner till hjärtat och orsakar hjärtsjukdom.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 28 februari, 2013 kl. 11:29
Läs Ett sötare blod
≪ | ≫ |
Om tarmfloran, diabetes och hur vi äter | Ett sötare blod ∙ 30 maj, 2013 kl. 15:02
[…] som har visat att bakteriefloran i våra munnar har utarmats av allt det socker som vi äter: Rikare och bättre bakterieflora i munnen under stenåldern. Personligen tror jag att samma sak händer i våra […]
≪ | ≫ |
Socker stör bakterier i både mun och mage | Ett sötare blod ∙ 29 augusti, 2013 kl. 07:58
[…] Rikare och bättre bakteriflora i munnen under stenåldern […]
≪ | ≫ |
stenis ∙ 29 augusti, 2013 kl. 09:10
Kan det finnas en koppling också till ökningen av allergier med en försämrad tarmflora? Det verkar finnas mycket att utreda vad gäller sockrets betydelse för vår ohälsa. Här en artikel som kopplar ihop tarmflora och allergier vid kejsarsnitt.
http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.489366?l=sv
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 augusti, 2013 kl. 10:02
Ja, det kan finnas kopplingar. Bland annat har man sett att personer med fetma också har en ”leaky gut”. Tarmen läcker lite. Om saker som inte bör vara i blodet, går ut i blodet, kan det påverka sådant. Har inte satt mig in i det så noga, men det är ett spännande forskningsområde!
≪ | ≫ |
lifeform.se ∙ 6 september, 2013 kl. 19:44
Tänk att det ska vara så svårt. Tar man bort vetemjölet och sockret så blir man frisk. Man behöver inte vräka i sig fett. Sen kan man ha olika mikrober i kroppen som ställer till det. Dom kan man behöva hjälp att ta bort. Kolla in lifeform.se
≪ | ≫ |