För ett någon vecka sedan skrev jag om fantastiska Patrik Olsson och Fredrik Söderlund som på lördag ska springa ett Tough Vikinglopp på Stockholm stadion. De kommer att slänga sig i iskalla bassänger (iskalla som i noll grader), kräla i lera och riskera livet när de klättrar upp för dunderhöga väggar – allt för att uppmärksamma Kostfondens studie av kost vid typ 1-diabetes (Ni har väl anmält er till eventet efteråt? Be there, or be fyrkantig. Info här: Mingelkväll med Smarta Diabetiker)
SvD skriver om nya bönboken
Nu är Patrik med i SvD: Åt bönor – gick ned 60 kilo och slapp insulinsprutor. Hälsoreporter Henrik Ennart skriver om boken som Patrik släpper tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt nu i veckan: Låt bönorna förändra ditt liv.
Undertecknad har haft förmånen att få förkika lite i boken. Förutom att man känner en blandning av sorg, ilska och jäklar anamma (vi måste samla pengar till bättre kostforskning) när man läser om hur Patrik blev blind, innehåller boken beskrivningar av en rad intressanta experiment som Patrik och hans flickvän Maria har genomfört. De har ätit bönor tillsammans med olika slags mat, till exempel vitt bröd, och sedan följt utvecklingen av blodsockret.
Bönor slår ut blodsockertoppar
Slutsatsen är kort och gott att bönor har en undergörande effekt på blodsockret. I vissa fall slår de ut blodsockertoppen helt. Det spelar ingen roll att Maria exempelvis har käkat fyra mackor. Bönorna får blodsockret att ligga jämt och stabilt. Här är bilden från boken:
För Patrik personligen, som ju har typ 1-diabetes och ett blodsocker som svänger som en jitterbugg om han äter enligt tallriksmodellen, har bönorna på riktigt förändrat livet. När man har typ 1-diabetes kan det vara svårt att få ett jämt blodsocker även om man minskar på mängden kolhydrater i maten. Med bönornas hjälp har Patriks blodsocker landat som i en lugn tryckare. Tänk åttondeklass. Det står helt still.
Mycket intressant. Än en gång har det visat sig att de ena kolhydraten inte är den andra lik. När jag pluggade biokemi lärde vi oss skilja på stärkelse och cellulosa (olika kemiska strukturer). Efter min första graviditet, år 2006, började jag skilja på kolhydrater med olika GI-värden och gick ner ett antal kilon i vikt. I Det sötaste vi har skriver jag om varför vi måste skilja på socker och stärkelse. Nu har jag lärt mig att skilja stärkelse från resistent stärkelse i exempelvis bönor och kall potatis.
Man undrar vad som ska komma härnäst?
Vill du snacka med Patrik och lära dig mer om hur bönor påverkar blodsocker och insulinbehov vid diabetes? Kom på eventet! Där kommer du ha alla möjligheter att få svar på dina frågor.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Experiment med blodsocker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Jessica ∙ 9 maj, 2017 kl. 10:11
För ett antal år sedan träffade jag en kille som hade gått ned 30 kilo genom något som kallas food combining. Principen går ut på att man äter i stort sett vad man vill men vissa saker äter man inte tillsammans. I korthet går det ut på att man delar upp maten i protein, fett och stärkelse
Proteiner äts för sig med fett och ovan jord grönsaker
Stärkelse/kolhydrater för sig med fett.
Med för sig menas i eget mål, det ska gå minst 3 timmar mellan målen.
≪ | ≫ |
Henrik ∙ 9 maj, 2017 kl. 20:51
professor Robert Lustig berör resistent stärkelse i denna intressanta länk:
https://www.facebook.com/HuffPostAustralia/?hc_ref=NEWSFEED
≪ | ≫ |
No input - no output | Back-2-Basics ∙ 11 maj, 2017 kl. 20:03
[…] ni förresten läst det senaste om resistent stärkelse, bönor och blodsocker? Ann Fernholm har en kort sammanfattning på sin hemsida. Tim Ferris har ju pratat om det här länge och […]
≪ | ≫ |
Magsmart mat – hummus och falafel | Back-2-Basics ∙ 28 maj, 2017 kl. 19:28
[…] finns väl ingen här som missat artiklarna om typ 1 diabetikernPatrik Olsson som fick bukt på sitt blodsocker med hjälp av bönor? Och har man det minsta intresse för hälsa och magsmart mat så är det […]
≪ | ≫ |
Food Pharmacy | Ny studie bekräftar: Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes - Food Pharmacy ∙ 13 november, 2017 kl. 07:59
[…] Lär av Patrik Olsson och fixa en bönsallad till middag. Min favorit: svarta bönor, röd lök, lime, koriander (massor), finhackad jalapeño, olivolja och lite salt. […]
≪ | ≫ |
Alzheimer – kas üks diabeedi vormidest? – Sa ei taha saada diabeetikuks? Mina ka ei taha. Hakkame siis hästi sööma! ∙ 13 november, 2017 kl. 11:35
[…] Patrik Olssonilt (Link) ja tee endale õhtusöögiks üks oasalat. Minu lemmik on: mustad oad, punane sibul, laim, […]
≪ | ≫ |
Gunnar Friberg ∙ 20 november, 2017 kl. 12:18
Hej!
Bönor är säkert riktigt bra mat för många, men tyvärr inte för mig. Jag verkar vara superkänslig mot/för kolhydrater och vad jag förstår innehåller bönor mycket kolhydrater. Vad gör jag?
Soliga hälsningar
Gunnar
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 22 november, 2017 kl. 12:30
Har du testat att äta svarta bönor eller kidneybönor? Många får ett sänkt blodsocker av det. Kolhydraterna i bönor är i en form som kallas för ”resistent stärkelse” och som inte tas upp i tunntarmen, utan går till tjocktarmen och blir till bra energi för tarmfloran.
≪ | ≫ |
David ∙ 3 maj, 2018 kl. 10:10
Min svärfar är ca 65 år och har fått diabetes.
Hans ögon är lite skadade men han kan se än.
Tydligen är diabetesen ”bra” men nu är problemet njursvikt.
Han har 17% kvar av njurarna, vid 10% måste transplantation ske.
De förlitar sig helt på läkarnas utredningar och utlåtande, tyvärr vill jag säga.
Vad kan jag ge för tips till dem?
Hur kan jag få direkt-kontakt med Patrik Olsson?
Kostråd, tillskott ja vad som helst…
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 3 maj, 2018 kl. 10:49
Jag mejlar dig
≪ | ≫ |
gunnel ∙ 3 februari, 2019 kl. 19:11
hej läs detta.
≪ | ≫ |
New study confirms: Alzheimer’s disease may be a form of diabetes – Food Pharmacy ∙ 4 september, 2019 kl. 10:10
[…] Learn from Patrik Olsson and make a bean salad for dinner. My favorite: black beans, red onions, lime, cilantro (lots), chopped jalapeño, olive oil and a little salt. […]
≪ | ≫ |
Berg och dalbana | Malin Berghagen ∙ 22 september, 2019 kl. 12:43
[…] och blev oerhört inspirerad. Nu finns även kokboken från samma författare. På Ann Fernholms hemsida står det: ”Slutsatsen är kort och gott att bönor har en undergörande effekt på […]
≪ | ≫ |