Nyligen fick jag anledning att titta lite närmare på livsmedelsföretaget Santa Marias sortiment – de som förser typ hela Sverige med fredagstacos. Det föranledde ett visst nagelfarande av ingredienslistor och slutade med mejlet nedan, som undertecknad idag har skickat till Santa Maria.
Hej Santa Maria! Sedan en tid tillbaka har jag följt er verksamhet och nu mejlar jag för att uttrycka min beundran för ert sinne för affärer. Det började egentligen med att jag skulle köpa en rub i affären och föll för den här:
Bara ordet chipotle får mig på gott humör, men som vanligt (en förvärvad yrkesskada) kunde jag inte låta bli att granska ingredienserna:
Och näringsdeklarationen:
Alltså? Enligt mig bör nog en rub främst bestå av kryddor. Min första tanke var ganska syrlig, det ska erkännas. Men så föll min blick på kilopriset:
Det är smått genialt. Ni gör en kryddblandning där en tredjedel utgörs av socker, som har ett världsmarknadspris på typ tre kronor, och blandar det med salt (som jag gissar är ännu billigare), lite citronskal och kryddor och så blir det en produkt där socker och salt säljs för mer än HUNDRA gånger pengarna.
Santa Maria – en vinstmaskin
Jag hoppas att ni inte uppfattar mig som påträngande eller så, men redan i affären var jag tvungen att kika in på allabolag.se för att kolla er årsrapport. Rackarns vad kosing ni gör – år efter år! 217 miljoner i vinst och en vinstmarginal på 13,16 procent förra året. Ekonomi är inte min starka sida – men visst är ni väl nöjda med det? Ni klår Nordic Sugars vinstmarginal på 8,87 procent med råge. Arla och Dafgårds är superakterseglade med sina 4,8 respektive 6,03 procent.
Er lönsamhet väckte en viss nyfikenhet. Hur får man egentligen ett så livskraftigt bolag i den tuffa livsmedelsbranschen?
Santa Maria använder kemi istället för råvaror
I ert fall måste det ha handlat om att anställa kemister istället för kockar. Ta er guacamoledipp. I butik håller Tóp och ni ungefär samma kilopris, men de har 95 procent avokado i sin guacamole medan ni har lyckats få ner mängderna till 1,5 procent. Det är bara att bocka och buga: självklart är det bättre business att sälja en röra färgad med klorofyll (e141), som mestadels utgörs av vatten och som fått sin konsistens med hjälp av stärkelse och förtjockningsmedel, än att kränga en riktig avokadoröra (som dessutom måste kylas). Folk är så gnälliga när det gäller e-nummer – klorofyll är ju helt naturligt.
4 procent ost istället för 62 procent
Sammansättningen av Cheddar Cheese-dippen måste ni också känna er nöjda med. Återigen lyckas ni hålla samma pris som konkurrenterna, men utan att slösa pengar på dyra råvaror. Era huvudingredienser: skummjölk, vatten, solrosolja, modifierad stärkelse (tapioka), cheddarost (4%), salt…
Texas Longhorns huvudingredienser: vatten, ost (cheddarost (48%), ost (14%), vatten, smör, mjölkprotein…
En långnäsa åt långhornen, som har 15 gånger mer ost i sin dipp. LOSERS!
Såser baserade på vatten och socker
Kilopriset på vissa av er såser är också imponerande. Jag uppfattar typ Pad Thai-såsen (124 kr/liter i butik), Sweet Chili (52 kr/l) och American BBQ (96 kr/l) som ett slags produktutveckling av ketchup (25 kr/l). Era såser kostar en rundlig slant mer än ketchup, men istället för dyr tomatpuré baserar ni såserna på vatten och socker, eller socker och vatten. Lite variation är det i alla fall!
Druvsocker – tacokryddans egentliga huvudingrediens
Sedan har ni ju varit grymt kluriga när det gäller redovisningen av ingredienserna i er storsäljare tacokryddan (355 kr/kg):
Först undrade jag lite varför ni hade slagit ihop chilipeppar, spiskummin och vitlök till gruppen ”kryddor”. Men så klart: det är för att druvsocker inte ska hamna först i listan. Hade ni redovisat kryddorna var och en för sig (som ni ju ändå gör inom parentes) hade alla kryddor hamnat efter druvsocker. Då blir listan:
Druvsocker, lök (19%), chilipeppar (11%), spiskummin (10%), vitlök (6%), salt, oregano (4%), jästextrakt, potatisstärkelse, potatisfiber, klumpförebyggande medel (e551), kryddextrakt (paprika).
Klart att kryddblandningen säljer bättre om ni lyckas dölja att den främst är baserad på socker. Ett tips: oregano är också en krydda, som ni kan lägga i parentesen (före druvsocker).
Är ledsen om detta blev långrandigt. Innan jag avslutar vill jag bara säga att jag saknar en del i ert Tex Mex-sortiment: själva köttfärsen. Kan man inte tillverka den också av vatten, socker och modifierad stärkelse?
Vänliga hälsningar,
Ann Fernholm
Ps. Jag köpte till slut en annan rub som gav mer kryddor per krona.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Joel ∙ 21 september, 2017 kl. 10:49
Det var länge sedan jag började göra egna sockerfria kryddblandningar. Ännu enklare är att köpa sådant högkvalitativt kött så man bara behöver salt och peppar…
≪ | ≫ |
Lars ∙ 21 september, 2017 kl. 10:59
Hoppas få läsa fortsättningen och svaret från Santa Maria!
≪ | ≫ |
Hannes ∙ 21 september, 2017 kl. 11:52
Lääääs
≪ | ≫ |
Charlotta ∙ 21 september, 2017 kl. 14:12
Så bra skrivit och tack för fakta! Skrämmande hur snett livsmedelsbranschen har drivit många produkter på hyllan ?
≪ | ≫ |
Annamaria Karlsson ∙ 21 september, 2017 kl. 20:13
Riktigt rolig läsning men trist verklighet. Bra inlägg!
≪ | ≫ |
Sven ∙ 21 september, 2017 kl. 20:41
Jag gör egna kryddblandningar med ännu mer socker då socker är så billigt och jag tjänar massor med pengar på det viset och blir grymt pigg
≪ | ≫ |
Yvonne ∙ 21 september, 2017 kl. 22:21
Tack för att du delar med dig och lär ut det du upptäckt?
≪ | ≫ |
Henrik ∙ 22 september, 2017 kl. 06:57
Det här är helt tokigt. Vi tar ett räkneexempel:
Socker kostar i butik ca 10kr/kg. Saffran ca 50.000kr/kg. Det betyder att om vi blandar 1kg socker med ett gram saffran blir slutpriset ca 60kr men det är inte sockret som kostar!
Nu är det inte saffran i påsarna men anda komponenter som också är mycket dyrare än socker och därmed driver upp priset.
Vi pratar dessutom om rub vilket är till för grillning där socker reagerar med proteiner och skapat sk maillardeffekt vilket ger den typiska grillat-kött-smaken.
Självklar blir det både billigare och bättre att göra själv men rätt ska vara rätt.
(Jag har ingen koppling till något av företagen)
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 22 september, 2017 kl. 19:07
Nä, socker behövs inte alls för att få den typiska smaken av grillat kött.
≪ | ≫ |
Erik Hjerdin ∙ 12 januari, 2018 kl. 01:15
Men det behövs för att få till den riktiga barbecuesmaken.
≪ | ≫ |
Sivan ∙ 22 september, 2017 kl. 15:04
Skrämmande läsning, väntar på spänning på vad dom svarar.
≪ | ≫ |
Lotta ∙ 22 september, 2017 kl. 19:23
Så bra skrivet! Jag känner mig bara mer och mer lurad av livsmedelsindustrin.
≪ | ≫ |
Änga Gård ∙ 22 september, 2017 kl. 19:40
Vad bra att ämnet tas upp! Det är galet att socker och salt finns i många kryddblandningar, hos oss hittar ni en tacokrydda, en grillkrydda & en citronkrydda som är Äkta Vara-märkta & som bara innehåller rena kryddor! http://www.angagard.com
≪ | ≫ |
Peter ∙ 22 september, 2017 kl. 22:42
Tack!
≪ | ≫ |
Gudrun ∙ 23 september, 2017 kl. 07:01
Så bra skrivet! När jag delade ditt inlägg satte jag rubriken Holy crap för att fästa mina vänners uppmärksamhet på mitt inlägg. I efterhand insåg jag att det var en helt korrekt översättning av namnet Santa Maria ?
Fortsätt det viktiga du gör för mänskligheten!
≪ | ≫ |
john ∙ 23 september, 2017 kl. 07:26
Gör din egen kryddblandning och få medelmedborgaren att köpa den, tycka det är gott och köpa den igen till ett vettigt pris, år efter år.. sen får du gärna klaga. ni ”hälsomänniskor” är så insnöade på det som ni anser själva vara nyttigt men bidrar med minst lika mycket vilseledande information till världen med era egna propagandaskrivningar till höger och vänster. att folk sen tror på allt som ni antyder får man ju avskriva på dumhet. men härregud vad jag är trött på alla ”hälsoexperter” som vet bäst. santa maria gör en bra vinst för att deras kryddblandning bevisligen är GOD år efter år. (speciellt denna typens rub tycker jag personligen skall bestå av mest socker för att bli god) ingen köper ju något som är äckligt (föruton ni hälsoexperter då) jag har lång erfarenhet av livsmedelbranchen och kan säga att hälsomänniskorna blir mest lurade just nu av alla konsumenter. ”gröna vågen” gör minst lika mycket oärliga pengar på konsumenter, texter som denna hjälper till att propagera för ”gröna vågens” fördel. har man inget annat att bidra med till världen än att analysera en 22 gr kryddpåse ? lägg er tid på något meningsfullt. hjälp din granne? är så trött på dagens debatter. 70 talet tillbaka tack!
≪ | ≫ |
Natalia ∙ 24 september, 2017 kl. 20:31
Hej! Ville bara säga att jag blir så inspirerad av det du skriver. Denna granskning av santamaria är klockren. Vi tog steget för två år sedan med ett socker fritt hem. Har du något bra tips på hur man påverkar skolan att sluta servera en massa jordgubbssylt, lingonsylt, messmör, kaviar. Och glass så fort man firar tillställningar. Min Barn tycker det är konstigt att dem får på skolan och förskolan.
En frustrerad mamma
≪ | ≫ |
Food Pharmacy | Santa Marias svar: ska minska mängden socker. - Food Pharmacy ∙ 25 september, 2017 kl. 09:09
[…] fredags mejlade jag Santa Maria angående deras mat, där vissa produkter mestadels är baserade på socker och vatten. Det är […]
≪ | ≫ |
Christine ∙ 25 september, 2017 kl. 14:13
vilken bra artikel, tack!
≪ | ≫ |
Dahn ∙ 25 september, 2017 kl. 20:56
Så bra!!!!???
Hoppas vi får se ett svar!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 25 september, 2017 kl. 21:18
De har svarat, se dagens inlägg.
≪ | ≫ |
Lena ∙ 27 september, 2017 kl. 04:16
Själv försöker jag hålla mig till örter, salt & peppar. Intresserad av vad du får för svar.
≪ | ≫ |
Gäst ∙ 27 september, 2017 kl. 10:11
Tack för viktig konsumentupplysning. Höststädar just i mitt skafferi och ser att jag har många kryddburkar från Santa Maria. Nu åker en del i soppåsen, dock har jag inga såsprodukter. Otroliga sockermängder det uppges. Man kan undra varför så mycket socker har tillsats när det tydligen går att ta bort! Santa Maria har härmed gjort bort sig hos mig.
≪ | ≫ |
Kenneth Karlsson ∙ 27 september, 2017 kl. 21:10
Jag har delat och länkat till din sida. Vill passa på att lyfta detta med då du har massor av folk som läser dina skrivna samlingar.https://savethebaltic.wordpress.com/2017/09/27/massdod-av-lax/
≪ | ≫ |
Daniel ∙ 11 januari, 2018 kl. 23:24
Är det här ett skämt eller menar du allvar? Tycker du att kryddmixar är dyra? Vad tycker du vore ett rimligt pris, 1-2 kr per paket? Som exempel, vitpeppar kostar 350 kr per kilo vilket ligger i linje med kryddmixarna som i sin tur kräver ytterligare arbete för att sammanställa samt självfallet forskning (RnD). Om du tycker kryddan är dyr, så köper du självfallet någonting annat som inte svider lika mycket i plånboken. Om du tycker det är mycket socker i, köp den inte. Jag skulle dock vilja hävda att ingen blir fet för att de hade Santa Marias tacokrydda i köttfärsen, det är nog snarare osten/såserna/brödet/mängden.
Därutöver, om du inte tycker att deras avocadodip har tillräckligt mycket avocado (eller snarare, inte smakar tillräckligt gott), så köper du någonting annat. Du är inte tvingad att köpa produkter tillverkade av Santa Maria, nästintill att jag är tveksam till om du är medveten om detta.
Bland det dummaste jag läst det här året, helt otroligt.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 12 januari, 2018 kl. 09:25
Nu var det ju bristen på kryddor jag reagerade på och att kryddan till störst del bestod av socker. Det kostar 2-3 kronor kilot.
≪ | ≫ |
Erik ∙ 12 januari, 2018 kl. 01:09
Snuskigt med Guacamolen och ostdippen alltså. Dock är det inte så konstigt att en rub av amerikansk typ innehåller mycket socker, det ska ofta vara det enligt recept.
≪ | ≫ |
Santa Marias svar: ska minska mängden socker. – Food Pharmacy ∙ 22 maj, 2019 kl. 15:44
[…] fredags mejlade jag Santa Maria angående deras mat, där vissa produkter mestadels är baserade på socker och vatten. Det är […]
≪ | ≫ |
Santa Marias svar: ska minska mängden socker. – Food Pharmacy ∙ 6 juni, 2019 kl. 03:47
[…] fredags mejlade jag Santa Maria angående deras mat, där vissa produkter mestadels är baserade på socker och vatten. Det är […]
≪ | ≫ |
Daniel Linder ∙ 25 mars, 2020 kl. 13:25
Hej
Mycket bra skrivet och formulerat!
Nu har året hunnit bli 2020, så det vore kul om du gjorde en uppföljning på Santa Maria´s svar.
”Till 2020 ska vi ha minskat vårt totala sockerinnehåll med 50% och saltet med 25% jämfört med 2014.”
Jag gjorde en snabbgranskning på tacokryddan och kan konstatera detta:
– Redovisningen av ingredienserna är samma som vid din jämförelse
– Priset är fortfarande 355 kr/kg
– Några nya tacokryddor har tillkommit som t.ex Chicken Taco, Smoky Halloumi Taco och Fish Taco
– Chicken Taco, No sugar added, kostar 498 kr/kg
– Smoky Halloumi Taco, No salt or sugar added, kostar 518 kr/kg
– Fish Taco, No sugar added, kostar 558 kr/kg
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 25 mars, 2020 kl. 15:01
🙂 Bra idé! Ska se om tiden räcker till…
≪ | ≫ |