Precis som tobaksindustrin har sockerindustrin påverkat forskningen. 1971 stoppade de studier på råttor som visade att socker påverkar tarmfloran och rubbar blodfetterna. Under ett halvt sekel har industrin lyckats hindra viktig kunskap från att sprida sig.
År 1965 fick forskare på Harvard betalt av Sugar Research Foundation, en amerikansk organisation sponsrad av sockerindustrin, för att skriva en översiktsartikel som visade att socker är ofarligt för hjärtat. Det visade Cristin Kearns, forskare vid UCSF i San Francisco, förra året: Så lurades vi av sockerindustrin.
Nu har Kearns grävt vidare i arkiven och kan avslöja att Sugar Research Foundation 1967-1971 finansierade djurförsök där forskare vid universitetet i Birmingham skulle undersöka om socker påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom. Studien visade att socker rubbar blodfetterna och att tarmfloran var inblandad i processen: Sugar industry sponsorship of germ-free rodent studies linking sucrose to hyperlipidemia and cancer: An historical analysis of internal dokuments. Dessutom höjde socker halten av ett protein som är kopplat till cancer i urinblåsan.
De negativa resultaten fick sockerindustrin att dra in pengarna till projektet som lades ner.
Sockerindustrin har alltså jobbat precis som tobaksindustrin; de har direkt stoppat forskning som kan påverka deras försäljning.
Just nu tänker jag saker som inte passar sig att skriva. Så vi går vidare.
Socker, tarmflora och blodfetter
Intressant med den stoppade studien är att den kopplar ihop socker med en rubbad tarmflora och rubbade blodfetter. I Det sötaste vi har berättar jag att fettbildningen i levern ökar när vi äter mycket av sockerarten fruktos (som finns i det vita sockret). Fettbildningen i levern rubbar blodfetterna och kan i längden sannolikt orsaka fettlever. I en faktaruta i kapitlet En oreda i tarmfloran står sedan följande (för er som inte har läst mina böcker är metabolt syndrom den rubbade ämnesomsättningen som personer med bukfetma och typ 2-diabetes har):
Tarmläckage och bakteriegifter verkar kunna bidra till fettlever
Som du har kunnat läsa tidigare har personer med metabolt syndrom oftare en utarmad tarmflora med många inflammationsdrivande bakterier. Detta är också kopplat till ett tarmläckage. Bakterierna har speciella molekyler, så kallade endotoxiner (betyder inre gift), i ett membran som omger bakterien. Halten av dessa gifter är förhöjda i blodet vid metabolt syndrom och typ 2-diabetes. En del forskare menar att detta är en bidragande orsak till den leverförfettning som jag beskriver i kapitel 3. Om möss matas med fruktos leder det till ett tarmläckage, mer bakteriegifter i blodet och i förlängningen en leverförfettning. Men om mössen samtidigt får antibiotika verkar det kunna skydda mot leverförfettningen. Antibiotika kan få en frisk tarmflora att hamna i obalans, men samtidigt kan antibiotika hjälpa till att slå ut en ohälsosam tarmflora. I det här fallet motverkade antibiotikan de giftproducerande bakterierna. Experimentet tyder på att en rubbad tarmflora kanske påskyndar utvecklingen av fettlever och metabolt syndrom.
Alltså. Den forskning jag refererar till i faktarutan publicerades 2008 och 2009. Men sockerindustrin kände till kopplingen mellan socker, tarmflora och rubbade blodfetter redan i början av 1970-talet.
Ytterligare djurförsök visade i maj i år att fruktos orsakar läckande tarmar på möss. I september publicerade forskare också en översiktsartikel kring fruktos, tarmfloran och risken för fettlever.
Vi tänker att detta är ny kunskap. Sockerindustrin hade den redan för 50 år sedan. I ett halvt sekel har de lyckats hindra kunskapen från att sprida sig. Så mycket sjukdom. Så i onödan. Är det någon mer som känner sig matt?
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Nisse Hult ∙ 24 november, 2017 kl. 17:52
Och alla politiker sover som vanligt och fattar ingenting för hur skulle de se ut med en frisk befolkning
≪ | ≫ |
Mari Wiklund ∙ 25 november, 2017 kl. 05:04
Glöm inte heller Clair Patterson, vars forskning om bly blev motarbetad av stora starka General Motors. De ville få oss att tro att bly var ofarligt.
≪ | ≫ |
Henrik ∙ 28 november, 2017 kl. 07:55
Intressant. Kan du länka?
≪ | ≫ |
Jan Liljeroth ∙ 25 november, 2017 kl. 10:53
Vad säger du om ersättningsdrycker till Coca Cola, ex Pepsi max, Cola zero mfl.
Hur skadliga är dessa och hur samt varför?
Dessa drycker + sk energidrycker säljs som bara den till dagens, dataspelande, ungdomar bla.
Tack på förhand för din info.
Mvh Jan Liljeroth
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 27 november, 2017 kl. 16:32
Jag är dåligt inläst på effekterna av sötningsmedel, så vill inte uttala mig om dem.
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 25 november, 2017 kl. 12:09
Vad tycker du Ann skall vi verka för att införa den 16 januari som nationell LCHF dag eller kanske satsa större på att få till en ”January 16th, World LCHF Day”…
Det skulle ge Dr Annika D den kredit för allt hon har gjort för att bekämpa diabetes typ 2 och övervikt och för att hon varit en förgrundsfigur som lågkolhydratkostsförespråkare…
Enligt Temadagar är 16 januari ledigt…
Mitt förslag är att vi verkar för att den 16 januari skall kallas nationella och/eller internationella LCHF dagen…
Det skulle påminna dietisterna som anmälde Doktor Annika Dahlqvist om att deras anmälan avslogs och att de som håller sig borta från dietisternas förlegade rekommendationer blir friskare…
Dessutom vet vi idag mera om hur deitisternas kostråd bygger på att sockerindustrin har undanhållit resultat om sockrets inverkan på människan.
Som alla här vet godkände Socialstyrelsen för 10 år sedan Annika D. den 16 januari 2008…
”Socialstyrelsen ansluter sig till professor Bernes yttrande och bedömer att dr.
Dahlqvists rekommendationer av ”lågkolhydratkost” till patienter med övervikt
och patienter med diabetes typ 2 idag kan anses vara i överensstämmelse med
vetenskap och beprövad erfarenhet.”
https://prod-dietdoctor-d3xpwb8eqyot4ma5.stackpathdns.com/se/wp-content/2008/01/lcarende1.pdf
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |
Inez ∙ 26 november, 2017 kl. 12:30
Öppnade Hanvedens länk och läste Socialstyrelsens utlåtande . Där kan man se att en kopia gått till bl.a. Livsmedelsverket. Ingen där tycks trots det ha läst utlåtandet, alternativt inte förstått det. Eller lagt locket på för att inte stöta sig med livsmedelsindustrin. Lägg ner SLV! F. ö. tycker jag Hanvedens förslag om 16 januari som LCHF-dag är brilliant, och vi bör ”gripa dagen” innan någon annan gör det…
≪ | ≫ |
Monica Funke-Möller ∙ 25 november, 2017 kl. 13:57
Ett mycket bra förslag för 16 januari-dagen LCHF
≪ | ≫ |