Svt.se skrev igår om den kamp som borgmästaren i New York för mot försäljningen av läsk. För att bromsa fetmaepidemien vill han förbjuda den största storleken av läsken. Nu kommer ytterligare en studie som visar att han gör helt rätt: läsk orsakar ett ökat kaloriintag.
Sedan tidigare vet man att barn som dricker läsk får i sig fler kalorier. Det forskarna nu undrade var: varför? Äter barnen mer mat? Eller orsakar själv läsken överskottet av kalorier? För att få svar på detta gick de igenom kostregistreringar för över 13 000 amerikanska barn. Svaret blev att det ökade kaloriintaget framförallt kom från den sockrade läsken. Jämfört med barn som inte alls dricker läsk, åt barnen lite mer mat. Samtidigt drack de till exempel lite mindre juice. Det totala intaget av kalorier, som inte kom från läsk, blev därför ungefär konstant mellan grupperna. Slutsatsen blev att läsken är boven. Dessutom visade analysen, inte helt oväntat, att barn som dricker läsk också äter mer pizza, hamburgare, pommes och annan mindre nyttig mat.
Socker är mer än bara onödiga kalorier
Jag vet inte om man blir något klokare av den här analysen. Läsk är inte bara farligt för att det innehåller onödiga kalorier. Vitt socker och high fructose corn syrup (som läsken är sötad med i USA) består av sockerarterna glukos och fruktos. I Ett sötare blod kan du läsa om hur en överdos av dessa, framförallt fruktos, rubbar blodfetterna. Det leder till små onda kolesterolpartiklar, som lättare tränger in i blodkärlens väggar och blir till grogrund för åderförkalkning. Bland annat.
När jag vill ha fest för mina barn, ger jag dem juice blandat med bubbelvatten istället. Juice innehåller i princip lika mycket socker som läsk. Men i juice finns i alla fall lite vitaminer och antioxidanter. Bubbelvatten med lime eller citron i, är också ett bra alternativ. Och så är ”babyccino” en av deras favoriter. Det är värmd mjölk som är skummad. Det passar inte till mat, men är bra om man vill helgfika.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
faktagranskare ∙ 12 mars, 2013 kl. 23:51
Vi kan inte äta för mycket för mycket för hormonsystemet stoppar all överätning.
Leptin är det mes kända och det viktigaste hormonet.
Du måste först orsaka exempelvis leptinresistens innan du kan äta för mycket.
Socker kan på något sätt orsaka leptinresistens.
En faktagranskning visar att överviktiga är leptinresistenta.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 13 mars, 2013 kl. 10:35
Vårt hormonsystem fungerar nog bra om vi äter den mat som vi är avsedda för!
För kanelbullar, läsk och annat verkar inget stopp finnas – förr var det en ekonomisk fråga – folk i allmännhet hade inte råd att dricka 3 liter läsk om dagen eller att köpa 0,5 kg lösgodis om dagen,,,,
Det är som du säger leptinresistens hos överviktiga men mättnadssignalerna verkar för de flesta fungera rätt så bra på fett och protein – det är nog en viktig förklaring till varför folk äter sig mätta och går ned i vikt.
Vi är nog ganska många som kan stoppa i oss ett 10-tal kanelbullar utan mättnadskänsla men överäter ägg och riktig 80% majonäs till är det inte många som klarar av – det går om man slänger i sig maten fort men det är ett misstag man inte gör om på länge – äter man sakta så funkar återkopplingen däremot utmärkt,,,,
≪ | ≫ |
faktagranskare ∙ 13 mars, 2013 kl. 14:03
Ann du kan läsa forskningsliteraturen där står det att fruktos inte ger mättnad.
Glukos ger mättnad.
Vi har en liten bugg i vår metabolism där.
≪ | ≫ |
El__Camino ∙ 20 mars, 2013 kl. 19:38
Och här kom en till ”larm”-rapport: http://www.dn.se/nyheter/varlden/lask-dodar-180-000-per-ar
Originalartikeln: http://healthland.time.com/2013/03/20/sugary-beverages-linked-to-deaths-worldwide/
≪ | ≫ |