Nyligen fick jag ett mejl från en person som undrade hur mycket socker vi kan äta utan att bli sjuka. Den frågan är svår att svara på. Om man rör på sig ordentlig är det helt okej att äta en del socker och snabba kolhydrater. Då kommer musklerna suga upp och förbränna det. Men det är svårt att säga exakt var gränsen går. Det är så individuellt. Vissa personer är också mer genetiskt känsliga än andra. Gränsen är helt enkelt olika för olika personer. Jag tycker att man ska experimentera med sig själv. Sluta med allt socker och dra ner kraftigt på kolhydraterna, framförallt alla snabba, under någon månad. Känn efter hur du mår och avgör efter detta hur du vill äta.
Vi borde äta maximalt 18 kilogram socker per person och år…
Men frågan fick mig ändå att räkna ut hur mycket socker vi kan äta per person och år om vi skulle följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Myndigheten rekommenderar att max tio energiprocent ska komma från socker. Låt oss säga att vi äter runt 2000 kcal per dag. Då får max 200 kcal vara socker. Socker innehåller ungefär 4 kalorier per gram. Vi borde alltså äta max 200/4=50 gram socker per person och dag. Det blir 50*365≈18 kg per person och år.
…men vi äter 48 kilogram
Enligt Jordbruksverkets statistik äter vi idag cirka 35 kilogram vitt socker per person och år (faktiskt hela 10 kilogram mindre än år 2000). Utöver detta äter vi sockerarter som glukossirap och fruktossirap. Hur mycket, är det egentligen ingen som vet. Men när jag skrev Ett sötare blod fick jag ungefärliga siffror från Jordbruksverket. Konsumtionen av ”annat socker” har sedan år 2000 gått ner från 16 kilogram till 13 kilogram. Vi äter alltså totalt cirka 35+13=48 kilogram socker per person och år.
Dessa 48 kilogram är ett genomsnitt för hela befolkningen. Men 20 procent av befolkningen är barn. Låt oss säga att hälften är under 10 år och att barnen i genomsnitt äter 1500 kalorier per dag. Dessa barn får då äta max 14 kilogram socker per person och år, eller 38 gram per dag.
Varför reagerar inte Livsmedelsverket?
Ett överslag säger att vi borde dra ner vår sockerkonsumtion till ungefär en tredjedel av vad den är idag.
Med tanke på denna kraftiga överkonsumtion av socker, är det lite förvånande att Livsmedelverket inte sätter ner foten. Vi är inte ens i närheten av att följa deras rekommendationer.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.
Bosse ∙ 9 april, 2013 kl. 07:25
Ann, kan du göra samma uträkning på vetemjöl (Pasta/Bröd/Pizza m.m.). Det ger ofta samma effekt på blodsockret som socker
≪ | ≫ |
maxiq ∙ 9 april, 2013 kl. 08:36
”Hur mycket, är det egentligen ingen (som vet)”?
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 9 april, 2013 kl. 09:44
Mycket få människor äter så bra mat som den SLV rekommenderar,,,,
Fast man måste ju som bekant sikta mot stjärnorna för att komma över trädtopparna – att rekommendera en kost som innehåller 60 – 70 E% kolhydrater kan ju knappast vara lämpligt?
≪ | ≫ |
Jasmin Berglund ∙ 9 april, 2013 kl. 13:08
Ja bra fråga, jag undrar också varför livsmedelsverket inte reagerat? 😛
http://jassisa.blogg.se/
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 9 april, 2013 kl. 13:26
Absolut! Socker har dock fruktos i sig och det verkar extra illa för kroppen.
≪ | ≫ |
hatte3 ∙ 10 april, 2013 kl. 06:16
Fruktos – ja morgonjuice ska ju vara så nyttigt. Gärna också hälsosam musli med torkad frukt och lite extra russin som energitillskott. Hade själv denna frukostvana och allt större mängder juice innan diagnos typ 2. Om man blickar bakåt bidrog nog denna sockerchock på fastande mage en hel del till viktuppgång och diabetes typ 2. Men vad visste man – var ju bara nyttigheter. Det var ju all fet mat man istället skulle akta sig för.
≪ | ≫ |
Hans ∙ 9 april, 2013 kl. 16:12
Ska man även räkna med laktos i de 10%
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 9 april, 2013 kl. 19:46
Nej, det gäller nog vitt tillsatt socker.
≪ | ≫ |
BoringCity ∙ 11 april, 2013 kl. 04:49
Weston Price forskning ter sig mer och mer aktuell.
≪ | ≫ |
Livsmedelsföretagen påstår att vi inte ökat sockerkonsumtionen | Naturlig Mat i Skolan ∙ 15 mars, 2014 kl. 12:56
[…] Ann Fernholm skriver bra om detta på sin sida Ett Sötare Blod. Hur mycket socker kan vi äta utan att bli sjuka? […]
≪ | ≫ |
Ugge Genome ∙ 30 augusti, 2015 kl. 06:50
Hur får man diabetes
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 30 augusti, 2015 kl. 18:00
Läs ”Det sötaste vi har”
≪ | ≫ |