Jag har just slagit ihop Expressen Söndag efter att ha läst Elin Gunnarssons utmärkta jobb. Tre hela uppslag om farorna med socker.
Detta känns som höjdpunkten på flera veckor av bra mediabevakning där socker äntligen har legat i fokus på riktig. Det började på skärtorsdagen då DN:s kolumnist Jenny Jewert skrev om ”Priset för vår söta synd”. Där tog hon upp barnperspektivet: ”Det är konstant sockerfest. Som diabetikermorsa blir man extremt medveten om alla extra festligheter i barnens tillvaro. I skrivande stund ringer de från skolan: ”Det blev smet över från våffeldagen, så det blir våfflor till mellis igen”. Andra dagar: fettisdagen, kanelbullens dag, alla hjärtans dag med geléhjärtan. En i personalen ska sluta: glass. Trivseldag: äppelkaka med vaniljsås. Roliga timmen: fikabröd. Baka på fritids. Oboy till mellanmål.”
Sedan gjorde SVT:s Korrespondenterna ett fantastiskt program: ”Världens sötsug”. Bland annat fick man träffa extremt överviktiga barn som var på läger för att få hjälp. Samma dag förespråkade barnläkaren Claude Marcus en sockerskatt.
I torsdags handlade så Dokument inifrån om sockret och vilket beroende det kan leda till. En mamma lät sina barn dricka coca-cola till frukost. För detta barn gick det säkert bra, mamman bestämde sig att sluta med allt socker. Men för andra barn i vårt samhälle går det inte alls lika bra.
Levern blir förfettad
När barn överkonsumerar söta flingor, risifrutti, godis, kakor, läsk och allt annat med socker i, kommer deras lever att tillverka fett från fruktos (det är så dumt att man kopplar fruktos till frukt, vår största källa till fruktos är vanligt vitt socker). En överkonsumtion av fruktos leder till att levern blir förfettad och barnen blir insulinresistenta. Robert Lustig, den amerikanska läkare som var med i både Korrespondenterna och Dokument inifrån, berättar i sin bok ”Fat Chance” om processen. Höga insulinnivåer i kroppen stoppar sedan effekten av mättnadshormonet leptin. Det leder till en onormal hunger och ett stort sötsug. Sedan är hela karusellen i gång.
Socker triggar inflammation och tillväxt
I Ett sötare blod kan du läsa om hur kroppen blir inflammerad. Det leder till trötthet, stillasittande och… än mer viktuppgång. Kroppens tillväxtsystem triggas också, vilket kan förklara varför vissa barn går in i puberteten för tidigt och varför en del unga kvinnor får en utebliven ägglossning. Senare i livet ökar risken för cancer.
I Sverige äter vi tre gånger så mycket socker som vi borde. Barn står helt klart för en stor del av överkonsumtionen. I det långa loppet skadar allt för mycket socker kroppen precis lika effektivt som cigaretter. Men jag skulle vilja påstå att socker är värre just av den anledningen att barn tar skada av det. Väldigt få småbarn röker, men många småbarn får i sig alldeles för mycket socker.
Barn bestämmer inte hur mycket socker de äter
Ett argument mot sockerskatt är att det är upp till var och en att bestämma hur mycket socker de äter. Men barn kan inte ta ansvar för sin sockerkonsumtion. Därför behöver politiker och myndigheter agera. En saftig skatt på socker som råvara, skulle göra att priset på godis och läsk blev högre. Dessutom skulle det mindre attraktivt för livsmedelsföretagen att slentrianmässigt tillsätta socker i allsköns mat.
Och så en sak till: det behövs en stor folkhälsokampanj, lika effektiv som den som fick den stora majoriteten av alla föräldrar att borsta tänderna på sina barn. Dessa två åtgärder skulle bespara många barn det lidande som fetma ofta innebär. Dessutom skulle alla skattepengar som idag går till att behandla fetma, kunna gå till att skapa en bättre skola. För det behövs också. Jag hoppas att en skatt på socker blir till en valfråga.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Ett sötare blod i media. Stötta mitt arbete via Patreon.
Thomas H ∙ 14 april, 2013 kl. 20:26
Ja, nu går det framåt med stormsteg. Kommer ihåg när Susanna Ehdins bok ”Den självläkande människan utgavs 1998 (?) och där hon just påtalade att de vita produkterna, socker och mjöl var orsaken till Västvärldens sjukdomar. Hon intervjuades i TV-nyheterna där hon berättade om detta. Efter intervjun med henne så intervjuades en annan kvinna i vit läkarrock och hon påstod motsatsen. Socker vara bara ren energi! Tror inte att någon vitrockad längre ställer upp på den där andra intervjun! 🙂
≪ | ≫ |
Håkan ∙ 15 april, 2013 kl. 10:04
Det kanske är bra om sockerskatten blir en valfråga; då kommer det i alla fall bli offentlig debatt om socker.
Men jag är väldigt osäker på om skatt är bästa vägen att gå. Om industrin går över till konstgjorda sötningsmedel i stället tycker jag det blir ett steg tillbaka.
Och vi tycks konsumera mycket socker även om sockerbolagen tar ut överpriser, vilket framkom i media för några veckor sedan. Så det är osäkert hur priskänsliga vi egentligen är.
≪ | ≫ |
009v2 ∙ 15 april, 2013 kl. 23:00
En ”sockerskatt” skall naturligtvis omfatta all form av sötningsmedel, undantaget dem som med 100%-ig säkerhet är helt fria från andra negativa effekter/bieffekter (och då blir det inget kvar att undanta…)
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 15 april, 2013 kl. 14:38
Svenskarna har en klar övertro på skatter – visst gäller det för sprit & rökverk att tillgång och pris i viss mån begränsar förbrukningen men är det bättre att folk åker utomlands för att köpa även socker på det sätt som redan sker med krök & rök?
Så var det ju förr då norrmän och svenskar turades om att handla i Sverige och Norge beroende på vart vetemjölet och sockret för tillfället var billigast – när det var som värst såldes sockret direkt ur fullastade långtradare till ”sockerhungrande” norrmän vilka på den tiden troligtvis ägnade sig åt ett betydande hembränneri – detta var på 1970-talet,,,
Men skatten är nog inte nödvändig – den uppmärksamhet som uppstått i massmedia kommer rätt så snart att slå igenom på utbudet av varor – dock ej på läsken och godiset – där måste det till något annat!
När jag själv påpekade der olämpliga i att sälja både läsk och godis i högstadiets cafeteria fick jag till svar av gymnastikläraren att skolmaten var så dålig att ungarna behövde lite läsk på eftermiddagarna för att orka hela dagarna och att pengarna behövdes för skolresor,,,,
≪ | ≫ |
Matrevolution i full fart | Kostdoktorn ∙ 15 april, 2013 kl. 18:05
[…] Sockerskatt – en valfråga? […]
≪ | ≫ |
009v2 ∙ 15 april, 2013 kl. 22:58
”…Ett argument mot sockerskatt är att det är upp till var och en att bestämma hur mycket socker de äter. Men barn kan inte ta ansvar för sin sockerkonsumtion…”
– jag kanske är gammal… men, har barn av idag inga föräldrar som är kompetenta nog att ansvara? Hur hög måste skatten vara så att barnet förstår att barnets inkomst helt enkelt inte räcker till för sitt sockerbegär? Eller lite kort & gott, -har barnet ansvarslösa föräldrar så spelar en sockerskatt ingen roll.
≪ | ≫ |
DrHelge ∙ 16 april, 2013 kl. 04:42
Kampanj ja! Men media och myndigheter i dag tar stor hänsyn till vad de stora företagen tycker så det lär inte hända. Sockerindustrin är stor, och blir folk sjuka så finns det mycket pengar inom läkemedel.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 april, 2013 kl. 08:00
Nu måste vi tänka positivt. Politiker har ännu inte insett att socker i sig direkt skadar kroppen, på samma vi som cigaretter. När det gäller cigaretter har vi både hög skatt och varningsskyltar, trots att industrin har lobbat emot.
≪ | ≫ |
Ann Christin Sandlund ∙ 16 april, 2013 kl. 09:59
Tack och lov att jag hade makten över maten under de 15 viktigaste åren i mina barns liv. Det var inte totalnej till socker, förstås, men väldigt lite. Hade jag förstått hur dåligt bröd var hade jag skippat det också. Nu bakade jag allt själv (pust) under tio år, så vi slapp industriskiten. Naturligtvis kan föräldrar fortfarande bestämma över yngre barn, men det blir allt svårare, tror jag. Samhället måste också hjälpa till. När jag var liten ansåg ”alla” att sötsaker och kakor åt man bara ibland, och godis behövdes egentligen bara sällan. Hemgjort var bäst, vilket gjorde att man slapp mycket e-medel. Dgais och skola borde ju vara de som man borde kunna påverka först, genom att gå på sina kommunpolitiker.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 april, 2013 kl. 14:31
Bröd tror jag inte alls är lika illa som godis och sockriga saker. Stärkelse innehåller enbart glukos, som barnen bränner när de springer. Stärkelse är värre för oss stillasittande kontorsarbetare. Fruktosdelen av vitt socker, är däremot skadligt även för barn.
≪ | ≫ |
Ann Christin Sandlund ∙ 16 april, 2013 kl. 10:03
Nu har jag för övrig postat ”Ett sötare blod” så att min dotter får läsa den.
≪ | ≫ |
Andreas ∙ 16 april, 2013 kl. 16:50
Principiellt är jag för frihet och mot skatter . Men detta kanske kan bidra till att godis tex blir en ”lyx” produkt som ju då kommer att konsumeras mindre . Likaså kanske det innebär att tillverkarna för tex ketchup och sylt kommer att dra ner på sockret i produkterna för att hålla ner priset och därmed innehålla mindre socker . Tror att det är en mycket bra idé . Vart skall jag skriva på nånstans ? Jag är på !.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 april, 2013 kl. 19:52
Kanske dags att börja in namninsamling 🙂
≪ | ≫ |
Sockerskatt | Skogsstjärnas hundblogg – Kasper och Lakrits ∙ 16 april, 2013 kl. 19:35
[…] börjar man prata lite mer seriöst om behovet av en sockerskatt. Till exempel Ann Fernholm och professor Claude Marcus. Själv tror jag det är en nödvändighet om inte sockerbolagen ska […]
≪ | ≫ |