På sina förpackningar påstår Oatly att deras havredrycker innehåller ”naturliga sockerarter från havre”. I höstas anmälde jag detta som vilseledande, eftersom sockret i Oatlys produkter består av stärkelse som de har brutit ner till maltos. Efter ett överklagande från Oatlys sida, gick ärendet till Länsstyrelsen i Skåne. De har nu beslutat att Oatly behöver ta bort den vilseledande märkningen från förpackningarna, men Oatly har överklagat till Förvaltningsrätten.
I höstas skrev jag ett öppet brev till Oatly, där jag undrade över märkningen i bilden ovan. På baksidan av sina förpackningar påstår de att sockret i havreprodukterna är ”naturliga sockerarter från havre”.
Men sockret är inte alls naturligt, utan bildas när Oatly bryter ner stärkelse i havren till maltos. Jag anmälde därför deras märkning som vilseledande till livsmedelsinspektören i Malmö stad.
Oatly överklagade beslutet…
Eftersom många producenter av havredryck har haft liknande märkningar på sina produkter, diskuterades ärendet i en nationell grupp av livsmedelsinspektörer. De kom fram till att märkningen bröt mot lagstiftningen och var vilseledande.
De andra producenterna beslöt då att ta bort sina vilseledande påståenden, men Oatly överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Skåne, vilket blev en riksnyhet.
…men har fått avslag från Länsstyrelsen
För att följa upp detta, har jag nu kontaktat Länsstyrelsen i Skåne som skickade sitt beslut. Där står att Länsstyrelsen också bedömer att märkningen är vilseledande. Citat: ”Detta då sockerarten maltos inte naturligt finns i havre utan istället uppstår under tillverkningsprocessen när stärkelsen i havren omvandlas till maltos.”
Oatly har dock återigen överklagat beslutet. De skriver i ett mejl till mig att:
”Som vi nämnt tidigare har vi valt att överklaga eftersom vi anser att vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer gällande märkning av socker, och det är viktigt för oss att få beslutet ordentligt prövat. Vi tillsätter inte något socker i vår tillverkningsprocess. Får det inte heller benämnas som naturliga sockerarter från havre så blir det tokigt tycker vi. För det är ju naturliga enzymer i vår tillverkningsprocessen som bryter ner stärkelsen i havre till maltos – precis som vår kropp bryter ner havren till maltos när vi äter havre.”
Det ska bli intressant att se om Förvaltningsrätten håller med Oatly. Personligen tänker jag att det är onaturligt att ett företag tar över våra kroppars jobb.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Eva Johnson ∙ 20 maj, 2021 kl. 10:23
Många barn har druckit denna havredryck som alternativ till komjölk( vilken ev inte tolereas pga allergi). Att från tidig ålder vänja barnen med onödigt tillsatt socker är fördande och motverkar ett stabilt blodsocker, vilket skapar hunger o sug efter mer sötma. Har även sett föräldrar ge barn Oatley ikaffe att dricka med ännu högre sockerhalt.
Främst för barnens skull men även som diabetiker efterfrågar jag en naturlig havredryck. Varmt tack Ann för din angelägna kamp för att främja barnens hälsa! Vänlig hälsning Eva Johnson
≪ | ≫ |
Gunilla Swenson ∙ 20 maj, 2021 kl. 11:29
Havredrycken är en liten del av socker, som barn får i sig! Det är ju socker i mjölk också, för att inte tala om saft, läsk, kakor, bullar, glass, godis, såser efterrätter, sylt, ketchup, lightdrycker, energidrycker mm mm.
Sedan alla snabba kolhydrater, i te.x pasta och ris, som sedan bryts ner till socker.
För mig är detta verkligen storm
i ett vattenglas!
Det går bra att vräka i barnen godis av alla de färger, men klagar över havremjölken, med det lilla sockret i sammanhanget!
Dubbelmoral, kallar jag det!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 20 maj, 2021 kl. 12:15
Nu har du helt missuppfattat. Detta handlar om Oatlys märkning, som är vilseledande. Dryckerna innehåller inte ”naturliga sockerarter”. Det är felaktigt. Vår mat måste märkas enligt lagstiftningen.
Vad gäller sockret i mjölk, är det inte lika blodsockerhöjdande som maltosen i havredrycken. Laktos består bara till hälften av glukos. Men maltosen i havredrycken består av två glukosmolekyler. Faktum är att när du dricker havredryck får du i dig lika mycket maltos som när du dricker öl. Maltos är också extremt snabba kolhydrater. Så det blir ytterligare en belastning för våra redan väldigt belastade kroppar.
≪ | ≫ |
Ingrid Guillermo ∙ 20 maj, 2021 kl. 16:27
Jag är laktosintolerant light (hehe). har slutat med mjölk. Har mestadels mjölk i kaffet och havremjölk funkar inte. Har istället hittat Sproud, ärtmjölk som är mycket godare. Hur föhåller sig sockerhalten i denna egentligen. Dricker ibland laktosfri komjölk, men misstänker att laktoset är då ersatt med vanligt socker eller ännu värre glykossockret!
Apropå laktosintolerant light: ja jag vet att man inte kan vara halvt intolerant, men efter att jag slutat med vanlig komjölk så har mitt atopiska eksem försvunnit. Så något vill min kropp berätta med det…
//ingrid
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 20 maj, 2021 kl. 17:24
I laktosfri mjölk har man klippt bindningen mellan galaktos och glukos (som tillsammans bildar laktos). Så det blir två fria sockerarter – som är lättare för kroppen att ta hand om – istället för laktos.
≪ | ≫ |
Peter ∙ 24 maj, 2021 kl. 11:35
Oatley har jag slutat köpa av många anledningar här är ytterligare en tydligen.
≪ | ≫ |