Företaget No Carbs Company hävdar att deras dryck Nocco passar bra att dricka ”i samband med träning”. De menar också att Nocco skulle vara en ”funktionell dryck”. Livsmedelsinspektören i Stockholms stad har nu bedömt att dessa påståenden bryter mot lagstiftningen och Nocco behöver ändra på sin sajt.

I februari i år skickade konsumentföreningen Äkta vara och jag tillsammans in ett klagomål till Stockholms stad på företaget No Carbs Company. På sin sajt marknadsför de drycken Nocco med en rad hälsopåståenden som saknar grund. Nu har livsmedelsinspektören i Stockholm granskat ärendet och kommit fram till att Nocco bryter mot lagstiftningen. Företaget behöver därför ändra och förtydliga flera formuleringar.

Påståenden måste vara grundade i vetenskapen

Om du som läser detta ska förstå hur Nocco har brutit mot lagstiftningen, behöver vi först gå igenom vilka krav som lagstiftningen ställer på hälsopåståenden. Så här är det: Ett företag får endast påstå att ett livsmedel kan en effekt på vår hälsa om hälsopåståendet är granskat och godkänt av EU. Det finns en databas med alla godkända hälsopåståenden (du hittar den här). Exempelvis får ett företag skriva att ”zink bidrar till immunsystemets normala funktion” på ett livsmedel som innehåller en viss mängd zink. Sedan kan företaget också skriva ”immune boost” eller något liknande på förpackningen. ”Immune boost” räknas då som ett allmänt hälsopåstående. Alla allmänna hälsopåståenden måste vara grundade i specifika och godkända hälsopåstående för att vara lagliga.

Text från No Carbs Companys sajt där det står att Nocco passar i samband med träning.
Nocco påstår att drycken är bra vid träning, vilket är olagligt.

Påståendet att Nocco är bra vid träning saknar grund

På sin sajt har Nocco haft en rad allmänna hälsopåståenden, bland annat att deras drycker skulle ”passa bra att dricka i samband med träning”. De har motiverat detta med att:

  1. Dryckerna är berikade med vitaminer
  2. Dryckerna innehåller vissa fria aminosyror, kallade BCAA och BCAA+
  3. Dryckerna innehåller koffein

Livsmedelsinspektören i Stockholms stad har bedömt att varken punkt 1 eller 2 är godkända hälsopåståenden. Det finns till exempel ingenting som talar för att BCAA påverkar träningen. När det gäller punkt 3 har Nocco formulerat påståendet på ett vis som inte är lagligt. Det allmänna hälsopåståendet att Nocco skulle vara bra för träning saknar alltså grund i specifika och godkända hälsopåståenden. Därför är det olagligt.

Text från No Carbs Companys sajt där det står att Nocco passar i samband med träning.
Nocco påstår att drycken är funktionell.

Vad i Nocco gör drycken funktionell?

På sin sajt skriver No Carbs Company även att drycken skulle vara ”funktionell” och att det är en ”funktionsdryck”. De motiverar detta med att drycken är sockerfri och innehåller olika vitaminer, fria aminosyror (BCAA) och koffein. 

Återigen menar Stockholm stad att dessa förklaringar inte räcker för att kalla Nocco för en ”funktionsdryck”. När det gäller koffein så finns det vissa hälsopåståenden som företag får använda, men No Carbs Company har uttryckt dem på ett felaktigt vis.

Nocco behöver ändra på sin sajt

No Carbs Company har alltså brutit mot livsmedelslagstiftningen. Efter Stockholms stads kontroll har företaget genomfört vissa ändringar. För att göra en lång historia kort har Äkta vara och jag skickat in klagomål även på dessa. Vi återkommer till det vid ett senare tillfälle.

Personligen tycker jag att det är problematiskt att livsmedelsföretag som bryter mot lagstiftningen inte straffas med någon form av böter. Min upplevelse är att företagens marknadsföring ofta granskas först när en konsument klagar på den. Då räcker det att företagen åtgärdar olagligheterna, så är allt okej sedan. De har därför inga incitament att självmant följa lagstiftningen.

Så om du undrar varför så många företag bryter mot livsmedelslagstiftningen är svaret att kostnaden för att lura oss konsumenter – så som Nocco har gjort – är minimal. Ett företag kan vilseleda hundratusentals personer i åratal och tjäna miljardbelopp på detta. De kommer ändå undan.

Avslutningsvis: Ett stort tack till alla er som stöttar mitt arbete via Patreon. Klagomål likt det jag skickat in ovan är ideellt arbete. Genom att stötta det ger du mig möjlighet att lägga mer tid på att granska livsmedelsbranschen!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.