Nu visar en stor studie från Storbritannien att ADHD är en klassfråga: ADHD linked to social and economic disadvantage. I studien följde forskarna 19 500 barn födda mellan år 2000 och 2002. Det visade sig att ADHD är ungefär tre gånger så vanligt bland barn som bor i bostäder som är subventionerade av myndigheter, jämfört med bland barn som bor i bostäder ägda av deras föräldrar. Medelinkomsten för hushåll där ett barn har AHDH var 3 434 kronor i veckan, medan medelinkomsten i hushåll med barn utan ADHD var 4144 kronor i veckan.
Varför skriver jag om detta på en kostblogg? Jo, för att vad vi äter också är en klassfråga. Fetma är en klassfråga och ADHD är kopplat till fetma. Barn med ADHD har oftare fetma och barn med fetma har oftare ADHD visar forskningen. Detta har förvånat eftersom barn med ADHD ganska ofta är hyperaktiva och rör på sig mycket. Forskning visar också att fetma är kopplat till en sämre nervcellsnybildning i hippocampus, en del av hjärnan som är viktig för minnet. Det finns alltså en del som talar för att AHDH delvis kan ha med kosten att göra. Dessa kopplingar behöver forskare ta på allvar och utvärdera. Det behöver inte bara handla om socker. Det kan också handla om brist på näring eller om allergi. År 2011 kom en studie, publicerad i the Lancet, som visade att många fall av ADHD sannolikt är orsakade av matallergi. Denna svenska studie kopplar även allergi till socioekonomisk status: Low socioeconomic status as a risk factor for asthma, rhinitis and sensitization at 4 years in a birth cohort.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Övrigt, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
sune ∙ 26 november, 2013 kl. 21:56
Tarmfloran kan vara orsaken till ADHD.
Matöverkänslighet som du tog upp kan vara en delförklaring.
Läs den vetenskapliga litteraturen, tarmfloran påverkar hjärnan det är bevisat.
Då är det inte långsökt att tarmfloran kan vara orsaken till ADHD.
Tarmfloran har förändrats dom senaste generationerna med det överdrivna intaget av socker och dålig mat rent generellt.
Att det skulle bero på ekonomiska faktorer och status är rena fantasier, alla statarbarnen skulle då haft ADHD.
Sjukdomen är ny.
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 27 november, 2013 kl. 15:09
”Tarmfloran har förändrats dom senaste generationerna med det överdrivna intaget av socker och dålig mat rent generellt.”
Tror du att statarbarn åt överdrivna mängder socker? Däremot har de fattiga grupperna den farligaste livsstilen, med billig industri- och skräpmat, mycket socker och transfetter i en hemsk blandning. Barn påverkas redan i moderlivet.
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 27 november, 2013 kl. 11:19
Statarbarnen åt ju inte socker ö h t, möjligen en bröstkaramell om de hade tur. Vilka är det idag som äter överdrivna mängder socker? Inte är det advokatbarn. Generellt, alltså.
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 27 november, 2013 kl. 11:17
Ja, om du anser att ekonomiska faktorer inte styr livsstil och kost. Kopplingen billig snabbmat och mycket socker samt inkomst är klarlagd.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 27 november, 2013 kl. 11:04
Ja, det där med tramfloran är spännande och något jag ska sätta mig in i!
≪ | ≫ |
Kareng ∙ 27 november, 2013 kl. 05:56
Kan genetiken spela in? Har de undersökt om någon av barnets föräldrar har ADHD? Det kanske inte är så lätt att göra bostadskarriär om man växt upp med obehandlad ADHD. Eller skulle ADHD bara bryta ut om man äter dålig mat?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 27 november, 2013 kl. 11:03
Genetik spelar roll vid ADHD. Samtidigt kan det ju vara så att om dessa gener sätts i en annan kostmiljö så kan de fungera olika. En forskare sa en gång att diskussionen om gener och miljö är lika meningsfull som att diskutera vem av trumslagaren och trumman som ger ljudet.
≪ | ≫ |
Ellen ∙ 27 november, 2013 kl. 07:03
Jag skulle gärna vilja ge hela min släkt din bok i julklapp. Kommer den inte i pocket snart så att jag kanske skulle ha råd med det? 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 27 november, 2013 kl. 11:01
Det finns inga planer på pocket…
≪ | ≫ |
Mimmi ∙ 27 november, 2013 kl. 07:29
Intressant!
≪ | ≫ |
Annika ∙ 27 november, 2013 kl. 08:56
Adhd kopplat till fetma var inget jag kände till, men symptomen är ju väldigt olika från person till person. Måste läsa mer om detta vid tillfälle. Att man kan påverka med kosten tvivlar jag inte en sekund på, sen hur mycket nytta det gör i praktiken är jag osäker på. Intressant är det iallafall.
≪ | ≫ |
Gunnel ∙ 27 november, 2013 kl. 09:07
Flera sköldkörtelexperter, bl a Bo Wikland och Helena Rooth Svensson, menar att orsaken kan vara brist på sköldkörtelhormoner. Symtomen förvärras av dålig kost. Hormonbrist ger allergier.
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 27 november, 2013 kl. 09:47
Alla studier sedan länge visar på att människor med små inkomster får sämre hälsa och dör tidigare. Nu äter ju den fattigare befolkningsgruppen så mycket sämre än någonsin, bara för att det finns mycket billigt skit som smakar gott i munnen. Det är också i den gruppen man röker mest. Tyvärr blir reaktionen på rena fakta att människor känner sig påhoppade. Men på individnivå kan ju någon som lever på socialbidrag vara otroligt hälsosam, med små medel. Faktum är att den enkla, billiga maten, långkok, är den absolut bästa och smakligaste. Det fattiga kunde förr i fråga om kost, dvs tillreda de billiga livsmedlen, plocka bär, svamp och fiska, det gör nu medelklassen. Jag vet ingen som lever på socialbidrag som ens skulle drömma om att plocka lingon och blåbär. Kunskaperna har försvunnit.
Den undermåliga livsmedelsproduktionen, djurhållningen och läkemedelsanvändningen måste tas upp av politikerna. Under tiden får gräsrotsrörelser (som växer) skapa opinion. Vi börjar bli många.
≪ | ≫ |
Thomas ∙ 27 november, 2013 kl. 12:55
Fast INCA-studiens resultat som presenterades i Lancet (och används i Holland) skulle troligen kunna förbättras ännu mer med lite skruvande på dieten 🙂
http://www.adhdenvoeding.nl/english/
Förböttringspotential där
”The diet basically consists of
bread,
rice, corn, turkey, lamb, various vegetables and fruits, rice milk with
extra calcium, margarine, and pear juice from concentrate. This basis
is complemented with specific foods like potatoes, fruits, corn, some
sweets and wheat, allowed in limited doses twice a week.
Vegetables,
fruits, rice and meat are allowed every day, in normal doses.
Occasionally the diet will be varied to avoid foods for which the child
has a particular craving or dislike.(10,11) The diet clearly prescribes
for each day which products and snacks the child may eat and drink.
All
ingredients are listed, and parents receive a grocery list, so that the
risk of errors in the diet is reduced to a minimum. The diet is
adjusted to the individual child in order to take into account the
child’s specific food preferences and to leave out all foods which the
child does not like. ”
≪ | ≫ |
Erik 2 ∙ 27 november, 2013 kl. 15:13
Jag rekommenderar böckerna:
Grain Brain av David Perlmutter
Brödberoende av William Davis (kap 4 och 11)
Gut and psychology syndrome av Natasha Campbell McBride
De har alla läst den tillgängliga (Grain Brain kom ut i september) forskningen på området ADHD (mfl mentala sjukdomar) och kost, särskilt glutenprodukter, men också inflammation, kolesterol, blodsocker, och deras slutsatser är klara. Glutenfrihet. Ät animaliskt fett. Håll blodsockret lågt.
≪ | ≫ |
BellaBln ∙ 28 november, 2013 kl. 00:06
Du kommer kanske tycka att den här boken/teorin är mycket läsvärd:
http://gaps.me/
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 28 november, 2013 kl. 10:25
Och billig snabbmat bildar lägger grunden till sämsta tarmfloran.
Alltså blir självklart från flera håll att de ekonomiska faktorerna ligger bakom att de fattigaste har mest ADHD idag.
”Igår” om man bodde på landet och var fattig hade man ofta både en gris och helt säkert värphöns varigenom de fattigaste försäkrades en betydligt bättre basnäring.
Det värsta man kan sätta i sig till frukost idag är sorgligt nog det vanligaste: Kellogs + lättmjölk. Inte bara grisar blir feta på det, som jsg der det.
≪ | ≫ |
Caroline ∙ 5 januari, 2014 kl. 11:06
Maten kan visst spela in hur man mår. Men att diskutera om det är anledning och orsak till ADHD förklarar bara okunskapen diagnosen. Miljön spelar stor roll och även kunskap, bemötande och rutiner. Jag har själv ADHD och har en som med dubbeldiagnos, vi har det ganska bra ekonomiskt, hus, bil, sommarstuga, utlandssemestrar varje år osv. Jag blir väldigt ledsen när jag läser förståsigpåare här som tror att ADHD sitter i tarmfloran och att det bryter ut vid fetma… Nivån på kunskapen är så låg att man bör lägga lite grönsaksböcker åt sidan och börja läsa lite annat. Maten är viktig för alla, ät bra och må gott!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 5 januari, 2014 kl. 13:04
Det finns starka kopplingar mellan adhd och fetma. Det finns också starka kopplingar mellan kost och adhd, visar forskningen. Vad som sedan är orsaken i det enskilda fallet är en helt annan fråga. Det är säkert med adhd som med ex reumatism. Det finns inte en orsak, utan en hel drös. För vissa är adhd med stor säkerhet förvärrat av fel kost, för andra finns det helt andra orsaker. Klart att hjärnan påverkas av vad du äter. Ett barn som inte får i sig de vitaminer det behöver får helt klart en effekt på hjärnan. Nervceller är beroende av vitaminer och spårämnen. Kroppen klarar per definition inte av att tillverka vitaminer själv. Dessa måste komma via kosten.
≪ | ≫ |
Lars ∙ 29 januari, 2014 kl. 13:48
Jag betvivlar inte att det finns en koppling mellan ADHD och
kosten. Men att leda detta till ”bevis” genom att peka på att barn med sämre
socioekonomisk status och dålig kosthållning oftare har en sådan neurologisk
diagnos framstår som ren spekulation, inte som seriös forskning. Snarare är det
nog så att barn som har ADHD ofta har föräldrar med samma åkomma, det finns
alltså en genetisk förklaring. Har man ett funktionshinder som ADHD är det
givetvis svårare att göra bra ifrån sig i skolan och arbetslivet, vilket
innebär sämre förutsättningar i livet och större sannolikhet för ett socialt
utsatt liv. Ganska självklar slutsats, tycker jag.
≪ | ≫ |