Det lackar mot jul. Här är världens godaste julgodis. Minimalt med socker och samtidigt väldigt gott. Av mina barn får dessa små praliner betyg 5 av 5.
Smält en chokladkaka (85 procent) med hjälp av vattenbad. Tillsätt två stora skedar ekologiskt kokosfett (ej härdat) och låt även det smälta. Blanda i en skvätt grädde (typ 1-2 msk, hoppa över om du är laktosintolerant). Smaksätt sedan med något av alternativen nedan och häll upp i ischoklad- eller knäckformar (om pappret är tunt kan du behöva dubbla). Förvara i kyl eller frys.
Förslag till smaksättning:
Fem droppar pepparmyntsolja. Garnera med små hjärnan (som på bilden). Det här gillar barn. Provade på ett barnkalas. De fick bästa betyg, men då hade jag nog 70 procent choklad i kakan som jag smälte.
Tre teskedar lakritspulver (ex Kung markattas). Garnera med flingsalt.
Lakrtispulver med salmiaksalt från Queen of Licorice. Galet gott.
Kokosflingor och en tesked citronsaft (detta har jag inte prövat ännu, men det står på min sons önskelista).
Passionsfrukt á la Birgitta Höglund. Läs här hur hon gör: Mörk Chokladtryffel med Passionsfrukt.
Det finns många smaker att pröva. Varför inte konjak, apelsin, kardemumma eller kanel? Om du hittar någon ny god variant får du gärna tipsa i en kommentar!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Recept och mattips, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Bosse ∙ 18 december, 2013 kl. 08:16
70% choklad är bättre om det är Lindt, för den innehåller inte fettreducerad cacao. de allra flesta chokladkakor över 70% har fettreducerad cacao. Kan rekommendera Lindt 70% och Lindt madagaskar 70% De två enda utan soyalecetin. (endast spår) då vet man att det är BRA choklad.
≪ | ≫ |
Mejja ∙ 18 december, 2013 kl. 20:04
Lindt 85% har fördelen att dessutom bara innehålla 19 gram kolhydrater/100gram choklad.
≪ | ≫ |
LM ∙ 18 december, 2013 kl. 10:21
På Coop finns 71% mörk choklad som inte innehåller fettreducerad kakao och ej heller sojalecitin. Dessutom eu-ekologisk, men tyvärr inte fairtrade. Märket är ”coop prima”
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 18 december, 2013 kl. 09:08
För mig är bra choklad också Fairtrade.
≪ | ≫ |
Bosse ∙ 18 december, 2013 kl. 11:38
har tyvärr inte hittat fairtrade utan soyalecetin
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 december, 2013 kl. 08:35
Det står att Anthon Berg har rapslecetin: http://www.mathem.se/varor/chokladkaka-mork/fairtrade-72–choklad-100g-anthon-berg
≪ | ≫ |
MariaLilja ∙ 18 december, 2013 kl. 10:40
Alla låter jättegoda, lakrits speciellt mumsigt.
Väljer också helst Fairtrade. Anthon Berg är det. Jag använder 72 eller 86%.
Om man gillar kokos kan jag tipsa om dessa Bountybars.
Galet goda 🙂
Obs, sukrin är valfritt, (jag tar bara en halv dl)
http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=524
≪ | ≫ |
Kjell Rilbe ∙ 18 december, 2013 kl. 08:44
Chokladtryfflar är oerhört gott, och kan som i det här exemplet göras med ganska lite socker genom att välja ”rätt” choklad.
Vi har två favoriter:
1. Mjölkchoklad och en aning honung (utöver grädde, smör och aromen kardemumma) vilket gör den lite mer söt. Den funkar dock rätt bra även med mörkare choklad.
Här är ett recept som ser ut att vara ungefär samma som ”vårt”:
http://www.leila.se/chokladtryffel/leilas-recept/julbak/index1,21.htm?id=3570
2. Vit choklad med kanel och lingon som arom. Vit choklad brukar vara väldigt söt, så den passar nog inte här. Någon som kan ge förslag på hur den skulle kunna göras med mindre socker?
Här verkar vara samma recept:
http://www.femme.se/blog/2009/12/16/vit-chokladtryffel-med-kanel-och-lingon/
≪ | ≫ |
Ledighet, julbord och viktuppgång? | Led genom exempel ∙ 18 december, 2013 kl. 08:45
[…] ”bättre godis” hittar ni dels hos ”Hälsa som livsstil” och hos ”Ett sötare blod” – jag själv tänker testa samtliga 5 […]
≪ | ≫ |
knallskott ∙ 18 december, 2013 kl. 11:00
Låter kanongott! En liten not bara: Bättre med ”små hjärtan” än ”små hjärnan” som garnering, va 😉
≪ | ≫ |
Anne-Marie ∙ 18 december, 2013 kl. 13:42
Jag funderar på att prova med finhackad syltad ingefära. Gäller förstås att man gillar syltad ingefära och det gör jag!
≪ | ≫ |
Annika ∙ 18 december, 2013 kl. 19:29
Är löjligt förtjust i choklad med ingefära… borde funka här med!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 december, 2013 kl. 08:34
Det kan nog bli en riktig hit!
≪ | ≫ |
Annika ∙ 19 december, 2013 kl. 20:28
Mmmmm jag kan ju säga att knappt två tsk Ingefära var mums i dessa!!! Ja, jag tjuvsmakade… 😉
Hmmm ska nog blanda ingefära och kardemumma nästa gång
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 20 december, 2013 kl. 13:47
😉
≪ | ≫ |
Nya rön: Bröstcancerceller tycks vara beroende av socker | Ett sötare blod ∙ 20 december, 2013 kl. 15:05
[…] Forskarna menar att detta kan vara en förklaring till varför höga blodsocker är kopplat till en ökad risk för cancer. Det finns alltså ganska goda skäl att strunta i knäcken i jul och istället göra gott chokladgodis som i mitt förra inlägg. […]
≪ | ≫ |
Smaklökarna hoppar | Kathrin Mörtel ∙ 22 januari, 2014 kl. 18:02
[…] Klicka här så får du lite tips på gott och nyttigt julgodis också! […]
≪ | ≫ |