Det händer saker i omvärlden. Tydligen överväger Världshälsoorganisationen att halvera sina rekommendationer kring tillsatt socker i maten, från tio procent till fem procent: Sugar overload: WHO may cut sugar recommendations by half – NY Daily News.
Nu samlas också läkare från hela världen kring en stor kampanj: Action on sugar. Deras mål är att förmå industrin att dra ner mängden socker i sina produkter med 20-30 procent. The Guardian skriver om initiativet: Obesity experts campaign to cut sugar in food by up to 30%. Målet är att stoppa fetmaepidemin. Här är en kommentar av personen som leder initiativet, en kardiolog från London: Sugar is now enemy number one in the western diet. Klarspråk alltså.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
an-dreas ∙ 13 januari, 2014 kl. 21:09
På tiden ! Hoppas att målet uppnås
≪ | ≫ |
Majoren ∙ 13 januari, 2014 kl. 22:55
Bra att socker i mat får ökad uppmärksamhet, men de hade kunnat gå ut lite hårdare, varför inte den mer symboliska gränsen 50%? Till att börja med…
≪ | ≫ |
Jasmin ∙ 14 januari, 2014 kl. 07:32
Härliga nyheter!
≪ | ≫ |
Kjell Rilbe ∙ 14 januari, 2014 kl. 07:45
Härligt! 🙂
≪ | ≫ |
Erik Lindquist ∙ 14 januari, 2014 kl. 14:21
Varför bara socker, det är ju bara en av flera kolhydrater? Det är ungefär som att kalla Diabetes för sockersjuka när det i själva verket handlar om kolhydratintolerans.
≪ | ≫ |
Ulla ∙ 14 januari, 2014 kl. 14:56
Känns som att segertåget satts i rörelse nu. Ner med socker och kalorisnålt tänk, istället kunskap till ”slott och koja” om god, mättande och hälsosam lågkolhydratkost.
Ledsamt att så många trott på ohälsosamma kostråd,(fettskräck och kaloritänk) som orsakat dem invalidiserande övervikt, allvarliga sjukdomstillstånd och t.o.m. död.
Tänk om vi får uppleva en friskare mänsklighet! Låter nog för bra, men vi som tror på LCHF-liknande kosthållnining, ska hålla siktet högt och jobba vidare på bred front.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 januari, 2014 kl. 15:34
Socker är sannolikt det som orsakar typ 2-diabetes. Har med fruktos att göra. Så socker är värre än andra kolhydrater.
≪ | ≫ |
Mats J C Wiman ∙ 14 januari, 2014 kl. 16:34
Ann! Det är just därför man ska tala om kolhydrater och inte bara socker. (Se mitt inlägg)
≪ | ≫ |
SOCKRET SKA BANTAS | Bengt Ingerstams blogg ∙ 14 januari, 2014 kl. 16:39
[…] Internationell kampanj mot socker – vår värsta fiende […]
≪ | ≫ |
Peter Nummert ∙ 15 januari, 2014 kl. 15:26
Anna Maria Corazza Bildt tar upp kampen mot sockret och sockerindustrin enligt hennes Twitter och Facebookinlägg den 10 jan. Jag antar att hon bl.a. kommer att driva kampen i Bryssel.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 januari, 2014 kl. 15:20
Men oj så spännande!
≪ | ≫ |
Matsmart livskonst ∙ 31 januari, 2014 kl. 22:54
En början, men värst är att Livsmedelsverket fortfarande godkänner livsmedel med över 5% socker mednyckelmärket. 20% av alla ungdomar är sockerberoen-de, ”drogen” förblir aktivt. Nya sötningsmedel har samma verkan på belönings-systemet.
Det mest förbryllande är regeringens passivitet fast det kostar samhället 180 miljarder om året. Förutom nervskador bidrar fruktos, tillsammans med kemikalier i Cola, godis och energidryck till 80% sämre fertilitet hos manl. studenter. Det berör inte bara oss utan nästa generation. Vilken framtid för Sverige. Som politi-ker hade jag haft svårt att sova!
≪ | ≫ |