Tillsatt socker är kopplat till en kraftigt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Det visar nu en ny studie i den medicinska tidskriften Jama International Medicin. Den femtedel som åt mest socker löpte dubbelt så hög risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, jämfört med den femtedel som åt minst under de femton år som studien pågick. Här hittar du studien: Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults.
Det är en så kallad epidemiologisk studie där forskare kartlägger hur folk äter och sedan följer upp vad som hänt ett antal år senare. Sådana studier visar aldrig på några orsakssamband utan bara på kopplingar. Men i det här fallet är sambandet linjärt: ju mer socker, desto högre risk. Det är alltid ett tecken på att det rör sig om ett orsakssamband. Dessutom finns nu en hel uppsjö studier som visar att när vi äter mycket vitt socker ökar fettproduktionen i levern. Om det får pågå under en längre tid blir levern lätt förfettad, visar studier på möss. En förfettad lever reagerar sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin och blodsockret stiger. Sedan är hela den sjukdomspiral som du kan läsa om i Ett sötare blod igång.
Det som gör mig extra glad med denna studie är att amerikanska forskare nu faktiskt tittar på socker som enskild faktor. Tidigare har de ofta klumpat ihop socker och fett, eller tittat på glykemiskt index. Det här visar att man nu börjar tänka om inom forskningen. Studien är genomförd av bland annat Harvardforskaren Frank Hu.
Här är tidigare inlägg på ämnet: Hur högt blodsocker kan driva åderförkalkning, Vad är high fructose corn syrup och hur farligt är det?
Läs mer om JAMA-studien i SvD: Socker orsakar hjärtsjukdomar | Ennarts hälsa.
En sak till: slå på P1. Cirka 8.15 kommer P1 morgon handla om detta.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Gunnar ∙ 4 februari, 2014 kl. 06:27
Ja nu verkar de äntligen hittat rätt. Även WHO larmar nu om socker i samband med att antalet cancerfall ökar dramatiskt. Känns om sockret kommer få ökat fokus under 2014.
≪ | ≫ |
Jerker ∙ 4 februari, 2014 kl. 09:58
Äntligen tar de på radion in RÄTT expert att fråga ut! Bra jobbat Ann, du fick in allt det väsentliga på de få minuter du fick!
≪ | ≫ |
sj ∙ 4 februari, 2014 kl. 21:17
länk till radiointervjun?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 5 februari, 2014 kl. 07:28
Finns i inlägget efter.
≪ | ≫ |
Överdrivna slutsatser från förra veckans sockerlarm | Ett sötare blod ∙ 13 februari, 2014 kl. 14:12
[…] Förra veckan publicerades ju en stor amerikansk studie som visar på en stark koppling mellan mängden tillsatt socker i kosten och ökad risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdom: Socker kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom. […]
≪ | ≫ |
Ännu en studie utformad för att bekräfta gamla teser | Ett sötare blod ∙ 2 mars, 2014 kl. 17:02
[…] Under senaret tid har det märkts att amerikanska forskare börjar undra om det kostparadigm som har legat till grund för våra kostråd verkligen har varit korrekt. Det syns på hur de designar sina studier. De är oftare ute efter att motbevisa gamla sanningar. Alldeles nyligen kom en studie där de för första gången tittade på effekten av mycket tillsatt socker i kosten som enskild faktor. I den studien syntes ett kraftigt samband med hjärt-kärlssjukdom: Socker kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom […]
≪ | ≫ |
Fett eller socker – vad är värst? Kommentar av gårdagens TV-program. | Ett sötare blod ∙ 22 april, 2014 kl. 18:01
[…] När amerikanska forskare nyligen undersökte effekten av tillsatt socker i kosten på risken för hjärtinfarkt såg de också en korrelation som var linjär med intaget. Ju mer socker, desto värre. Läs mer här: Socker kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom. […]
≪ | ≫ |
Njut av sommaren och av glass hållbar för kroppen | Ett sötare blod ∙ 28 juni, 2014 kl. 08:14
[…] högt sockerintag som våra barn bevisligen har till en dubblad risk för hjärt–kärlsjukdom: Socker kopplat till ökad risk för hjärtsjukdom. I min nästa bok kommer du att kunna läsa om varför det finns alla skäl att anta att socker […]
≪ | ≫ |