Att få mens innan tio års ålder kopplas nu i en brittisk studie till en högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Women’s risk of heart disease, stroke associated with age at first menstrual cycle – Medical News Today. Forskarna kartlade tidpunkten för den första menstruation hos hela 1,2 miljoner kvinnor som i genomsnitt var 56 år gamla. Sedan följde de kvinnorna under 11,6 år. De kvinnor som hade fått mens tidigt löpte 27 procents högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, i jämförelse med kvinnor som fick mens vid 13 års ålder.
Den här kopplingen är läskig eftersom det finns många tecken på att våra barn får en allt tidigare pubertet. Det är en konsekvens av övervikts- och fetmaepidemin. Barns historiskt höga konsumtion av socker och andra snabba kolhydrater leder till historiskt höga insulinnivåer i blodet. I Det sötaste vi har kan du läsa om hur höga insulinnivåer eldar på barnens tillväxtsystem, vilket leder till att de växer tidigare och går in i puberteten tidigare. En studie från USA visar att tjejer med fetma får bröst ett helt år tidigare än sina kompisar.
Resultaten från den brittiska studien talar för att vi kan förvänta oss mer hjärt-kärlsjukdom när dagens barn blir pensionärer. Något att tänka på när vi nu bjuder barnen på pepparkakor var och varannan dag. De kan göra dem glada i dag, men kommer göra dem sjuka som vuxna.
Här hittar du studien: Age at Menarche and Risks of Coronary Heart and Other Vascular Diseases in a Large UK Cohort.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Sofia ∙ 16 december, 2014 kl. 20:58
Jag tittade lite i artikeln och de justerar för kvinnornas BMI när de rekryteras till studien men, vad jag förstår, inte för vad kvinnorna hade för vikt som barn. Man skulle kunna tänka sig att de kvinnor som är överviktiga idag och som fick mens tidigt helt enkelt är mer sjuka eftersom de i större utsträckning varit överviktiga hela livet, jämfört de överviktiga kvinnor som fick mens i normal tid. De smala medelålders kvinnor som fick mens tidigt kanske har lyckats gå ner i vikt, men har kärl som fortfarande lider av deras tidigare viktproblem?
(Om viktproblem i barndomen påverkar hälsan genom hela livet är dock intressant i sig självt.)
En annan intressant sak i studien är att det även är ökad risk för hjärt-kärlsjukdom hos de som fick mens sent.
≪ | ≫ |
Anonym ∙ 17 december, 2014 kl. 06:38
Jag har hört att för 100-150 år sedan var det vanligt att mensen kom först i 17-årsåldern! Varför var det så. Vilket är det meningen att det ska vara, 13 eller 17?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 17 december, 2014 kl. 07:47
När man svälter kommer den senare. Händer exempelvis även hos personer som tränar extremt hårt också.
≪ | ≫ |
göran ∙ 17 december, 2014 kl. 14:48
”När man svälter kommer den senare.”
Det var mindre mat förr och nu är tillgånen fri.
Hur mycket kan den förändringen förkara skilnaden när puberteten inträffar?
≪ | ≫ |
Omnivoren ∙ 17 december, 2014 kl. 10:45
Det här med hälsoskillnader mellan olika generationer är intressant. I den amerikanska low carb/paleo-bloggosfären hävdas ofta att dagens barn/unga kan se fram mot ett kortare liv än sina föräldrar.
Jag har för mig att en holländsk studie för ett par år sedan hade jämfört hälsan hos dagens medelålders med deras föräldrars hälsa vid samma ålder och att föräldrarna var friskare.
Men hjärt-kärlsjukligheten går väl ner? Nyligen presenterades en svensk studie om att äldre är friskare idag än förr. I alla fall piggare.
Det vore intressant att läsa något mer övergripande och analyserande i ämnet! Någon som vet om det skrivits någonstans?
≪ | ≫ |
Kostens effekter på kulturen: gosskören blir allt yngre | Ett sötare blod ∙ 22 mars, 2015 kl. 08:25
[…] Alldeles nyligen kom också en studie som kopplar läsk till en tidig mens: Barn som dricker mycket läsk kan få mens tidigare. Och en tidig pubertet är i sin tur kopplad till hjärt-kärlsjukdom: Tidig pubertet kopplad till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. […]
≪ | ≫ |