Barn går in i puberteten allt tidigare och trenden har ett tydligt samband med att allt fler får övervikt. Nu visar amerikanska forskare att – alldeles oavsett barnets vikt – det finns ett samband mellan en höga konsumtionen av sötade drycker och en tidigare pubertet. Flickor som drack sötad dryck minst 1,5 gånger per dag* fick i genomsnitt sin mens 2,7 månader tidigare än flickor som drack sötad dryck max två gånger i veckan. The Guardian skriver om studien: Sugary drinks may cause menstruation to start earlier, study suggests | Life and style | The Guardian.
Amerikanska studier handlar ofta om sötad dryck eftersom det är deras stora källa till socker. Jag skulle vilja se en liknande studie på svenska barn och godis, som är vår största källa till socker. Vi äter mest smågodis i hela världen. För kroppens ämnesomsättning spelar det egentligen ingen roll om vi får i oss sockret som läsk, eller om vi häller gelatin i läsken och äter den som små geléklumpar. Inte heller spelar det någon roll om vi fryser läsken och serverar den som isglass.
Historiskt höga nivåer av insulin i kroppen
En stor påse gelégodis höjer effektivt insulinnivån i vårt blod. I Det sötaste jag har kan du läsa om hur dessa ständigt höga insulinpåslag sannolikt är en orsak till varför våra barn växer mer. De är större när de föds, barn med övervikt växer tidigare under livet och de går in i puberteten tidigare. Men spelar det då någon roll om puberteten kommer tidigare? Ja, absolut. Barn som börjar få bröst när de är nio år är sällan mentalt redo för det. Att få en vuxen kropp när man fortfarande leker med dockor gör ofta att barnen mår riktigt dåligt.
Tidig pubertet kopplad till högre risk för bröstcancer
Dessutom – och detta lyfter forskarna bakom den nya studien fram – är en tidig pubertet kopplad till en högre risk för bröstcancer. Bröstcancer är en sjukdom som ökar och som går ner i åldrarna. En sannolik delförklaring är återigen vårt söta blod och de historiskt höga nivåerna av insulin i våra kroppar. I alla översiktsartiklar som jag har läst där forskare ska förklara varför fetma ökar risken för cancer finns sambandet mellan insulin och tillväxt med.
Fan i helvete vill jag faktiskt skrika. Det är dags att vi slutar att ge våra barn så förbenat mycket godis, läsk och glass. Är det en orsak till varför allt fler får bröst och mens för tidigt är det riktigt illa. Våra barn är värda något bättre.
*räknat som ett glas eller en burk av sötad fruktdryck utan kolsyra, läsk eller sötat iste.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Elena ∙ 28 januari, 2015 kl. 11:23
Jag skriker med dig.
Vilka snubbor vi fick ta emot när ungarna var små (de är födda mitten på 90-talet) för att vi envisades med att bara ge dem 100150 gr smågodis på lördagar (inte ens alla lördagar), ”tvinga” dem att äta mat först på alla kalas innan de fick gå lös på kakor och godis, för att vi betraktade bakverk som högtidsmat och helst då bjöd på hembakat, för att vi var så fjolliga och praktiskt aldrig bjöd på läsk o.s.v. Fyyy oss. Vi var så småsinta och fjantiga. Stackars barn, de skulle nog aldrig kunna umgås naturligt med godis och läsk. Vänta bara. (Vi väntar fortfarande, hehe..De klarar sig alldeles ypperligt och känner själva hur de mår av olika sorters snaskande och väljer utifrån det, mängder och sorter)
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 28 januari, 2015 kl. 11:40
Ja, jag skriker också. Men framför allt sprider jag min kunskap på facebook. Jag (född 1956) och mina barn (födda 1983-84-88-89) har ätit lite socker under uppväxten. En mugg godis (100 g) och en 200 grams påse chips delad på sex, en läsk i veckan. Sedan var det slut. Ingen juice. Sällan kakor och bullar. Massor av råa grönsaker och dipp, frukt och absolut inget tillsatt socker i mat, mer än ketchup. Hemlagad mat. Jag har trott på detta hela tiden.
≪ | ≫ |
Katarina ∙ 28 januari, 2015 kl. 12:58
Ja, det är otroligt frustrerande. Det konstigaste är att om man pratar med folk om detta så tror de flesta att det inte är så farligt med socker ändå.
Det handlar nog mycket om att vi vuxna inte vill vara de tråkiga vuxna som säger nej och är besvärliga. Vi vill vara snälla och roliga och göra barnen glada. Och så vill vi själva äta vårt socker.
Det är ju också så mycket ”frestelser ” att förhålla sig till som förälder idag.
≪ | ≫ |
Kajsa ∙ 28 januari, 2015 kl. 13:42
Jag skriker också. Jag har precis avslutat en mail-konversation med skolans rektor som försvarar att de serverar apelsinjuice till frukost på skolan. Hon menar att de jobbar med individualisering och det finns barn som inte äter något alls till frukost och då är juice ett bra alternativ. Jag blir, på allvar, galen snart. Det serveras fruktyoghurt både till frukost och mellis, det bakas lite då och då (vilket i sig inte är negativt, men det är bara bullar, pajer och kakor etc) och det serveras glass och bullar vid städdagar etc etc etc. Jag kan räkna upp otaliga exempel på sockerkonsumtionen på skolan och rektorn skiter högaktningsfullt i sitt ansvar. Jag ändrade ordet socker till arsenik och frågade om hon fortfarande tyckte att det var elevens val att inte äta arsenik? Hon svarade med att vi har olika åsikter i frågan och att de kommer fortsätta jobba med individualisering.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 28 januari, 2015 kl. 20:00
Individualisering?!? Mamma mia. Hänvisa till Livsmedelsverket. De avråder från sötsaker i skolan.
≪ | ≫ |
Christina Sandström ∙ 28 januari, 2015 kl. 13:49
Ja läsk är förkastligt. Vi har serverat väldigt lite läsk i vår familj.
http://kikkisandstrom.se
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2015 kl. 08:38
Det jag upplever nu är att alla forskare och läkare bara varnar för läsk. Nästan ingen varnar för smågodis, just för att det inte finns några vetenskapliga studier som visar att smågodis är farligt. Men smågodis är ju självklart lika illa – vi borde varnas lika mycket för smågodis som vi varnas för läsk.
≪ | ≫ |
stKnut1a ∙ 29 januari, 2015 kl. 19:40
Det här är gräsligt. Stackars barn som går in i puberteten så tidigt så att de för leva med ett barns hjärna i en vuxen kropp. För att inte tala om vad de riskerar att råka ut för när omgivningen tror att de är mer vuxna och förståndiga än vad de verkligen är.
≪ | ≫ |
Kris ∙ 4 februari, 2015 kl. 07:11
Jag har läst båda dina böcker och såg en föreläsning med dig på UR (som öppnade mina ögon). Nu har jag slutat med socker och dragit ner till mina barn. Min man har också dragit ner, men jag tycker ändå att han ger allt för mycket till barnen och han envisas med att de ska få juice varje dag, det ska alltid finnas hemma. Vi försöker köpa juice utan socker, men det är ju bättre att de äter frukt i så fall kan jag känna. Jag vill ta bort sockret nästan helt ur deras kost. Svårt ibland med föräldraskapet. Tack för att du skrivit och skriver om detta. Det har verkligen varit den största ögonöppnaren på flera år. /en tidigare sockergris som numera undviker 99 % av allt socker.
≪ | ≫ |
Ondskans högborg - Martinas Highfatfitness ∙ 8 februari, 2015 kl. 02:50
[…] Barn som dricker läsk kommer in i puberteten mycket tidigare och löper högre risk att bli feta, få diabetes och även få bröstcancer som går allt lägre ned i åldrarna. Mexico kvalar in som världens fetaste land nu med hela 70% överviktiga varav 30% med fetma just på grund av att de också dricker mest Coca Cola i hela världen (225L/person och år) Man räknar med alla hela Mexicos hälsosystem ska kollapsa 2020 på grund av att de inte kan ta hand om de här problemen mycket längre till. […]
≪ | ≫ |
Kostens effekter på kulturen: gosskören blir allt yngre | Ett sötare blod ∙ 22 mars, 2015 kl. 08:21
[…] nyligen kom också en studie som kopplar läsk till en tidig mens: Barn som dricker mycket läsk kan få mens tidigare. Och en tidig pubertet är i sin tur kopplad till hjärt-kärlsjukdom: Tidig pubertet kopplad […]
≪ | ≫ |
Sötad dryck kopplad till hjärtsvikt | Ett sötare blod ∙ 5 november, 2015 kl. 10:43
[…] Tidigare har en hög konsumtion av sötad dryck visat sig ha ett samband med högt blodtryck, diabetes, kranskärlssjukdom, metabolt syndrom och stroke. Dessutom har det ett samband med en tidig pubertet hos barn. […]
≪ | ≫ |