Under våren har jag filat på nästa bok. I juni är det manuslämning och i början av november kommer den att finnas i bokhandeln. Smakäventyret kommer den att heta. Det är en liten handbok i att lära små barn äta mat. För visste du att första året är avgörande om barnet ska få tränade smaklökar?
Som nybliven förälder hade jag ingen aning om att mina barn som 2-åringar skulle bli petiga i maten. Det är ett naturlig stadium i utvecklingen. Forskarna kallar det för ”neofobi.” Rädsla för nya saker. Man tror att det har fungerat som ett skydd mot förgiftning. När barn under jägar-samlartiden på egen hand började ge sig ut i skog och mark skulle de vara tillräckligt kräsna för att inte stoppa flugsvampar i munnen.
Bebisar behöver träna ovana smaker många gånger
Neofobin kom som en överraskning för mig. En ganska jobbig sådan. Smakäventyret är därför den bok jag själv önskar att jag hade haft som nybliven förälder. Jag slösade bort en enormt viktigt tid i min barns liv med industritillverkad burkmat och välling. Boken innehåller en rad tips för barnets första viktiga smakresa, till exempel vänjer sig nästan alla bebisar vid svårare smaker som besk broccoli bara de får pröva den minst åtta gånger.
Det blir också en liten lektion i näringslära och så får föräldrar reda på varför barn behöver tugga på hårda morötter (allt mjukt bröd och all mjuk pasta är sannolikt en orsak till varför så många behöver tandställning). Ett kapitel handlar om välling och industrigröt och varför stora doser vetemjöl kan vara skadligt för omogna tarmar. Ni som har läst mina tidigare böcker vet att jag gillar historia – genom historien kan vi få perspektiv på vår egen tid. Här dyker jag in i bröstmjölksersättningens utveckling. Visste du att näringsfattig industritillverkad bröstmjölksersättning var en orsak till varför spädbarn mot slutet av 1800-talet fick engelska sjukan?
Gåvan att uppskatta riktigt mat
Det känns lite som att jag nu har gått till botten med kostfrågan. Den första boken – Ett sötare blod – handlar om kost för personer med bukfetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom. Den andra boken – Det sötaste vi har – handlar om att vi kraftigt behöver dra ner på mängden sötsaker till barnen för att förebygga bukfetma och typ 2-diabetes. Den här boken handlar om hur vi redan under första året behöver smakträna barnen för att slippa hamna i sockerträsket.
Eller för att vända det till något positivt. Smakäventyret handlar om hur vi vuxna kan ge en gåva till våra barn. Gåvan att uppskatta riktig mat.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Lena i Umeå ∙ 11 maj, 2015 kl. 14:12
Spännande! Jag köper den nog även om det just nu inte finns några småbarn i familjen.
≪ | ≫ |
Chokladbollens dag | Birgitta Höglunds mat ∙ 11 maj, 2015 kl. 15:13
[…] Ann har just idag släppt nyheten om vad nästa bok kommer att heta: Smakäventyret – att lära små barn äta mat. […]
≪ | ≫ |
Birgitta ∙ 13 maj, 2015 kl. 19:09
Men, november? Jag vill ha den NU NU NU! Bebisen blev sex månader i söndags så det är dags för mat nu.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 maj, 2015 kl. 19:40
Tips: ge det du själv äter!!! Om bebisen spottar ut. Ge samma sak minst åtta gånger till.
≪ | ≫ |
Ett sötare blod – på engelska i september | Ett sötare blod ∙ 11 juni, 2015 kl. 11:12
[…] sak till. Om ni undrar varför det är långt mellan inläggen färdigställer jag just nu nästa bok. Det är manuslämning innan midsommar. Tangenterna glöder på mitt […]
≪ | ≫ |
Lina Åberg ∙ 24 juni, 2015 kl. 15:29
Åååå vad jag önskar att den fanns nu. Håller på att samla info hur jag utesluter en massa skit och gör egen mat, gröt och välling. Det finns alltid ett skäl att skydda livsmedelsindustrins onaturliga produkter, typ att de inte skulle få i sig järn om man inte köper den maltidextrin och skummjölkspulverproppade färdigmaten. Min tjej är 4 månader nu men vi längtar efter din bok
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 28 juni, 2015 kl. 20:06
Här är en bra kokbok: http://ettsotareblod.se/den-har-boken-hade-jag-velat-ha-som-nybliven-mamma/
≪ | ≫ |
Lina Åberg ∙ 29 juni, 2015 kl. 21:42
Tack Ann!
≪ | ≫ |
Semestertips för en trevlig sommar | Ett sötare blod ∙ 15 juli, 2015 kl. 20:30
[…] den senaste tiden. Jag har jobbat för fullt med Kostfonden och med att få klart nästa bok: Smakäventyret – att lära små barn äta mat. Manuset är nu äntligen inlämnat till förlaget. I början av november kommer boken ut i […]
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 20 juli, 2015 kl. 12:50
Det blir i alla fall mindre doser gluten i paltbröd. Du kan också använda ersättning som är järnberikat eller havreprodukter (de innehåller inte gluten). Leverpastej är järnrikt utan gluten och så kan du ge rött kött. Du kan också köpa glutenfri blodpudding.
≪ | ≫ |
Sofie ∙ 6 november, 2015 kl. 20:34
Varför inte skippa gröten helt och ge mer naturligt järninnehållande livsmedel?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 september, 2015 kl. 19:50
Det är främst smakportionerna, men i slutet av boken kommer en del om hur man kan hantera det ”neofobiska stadiet,” så typ fram till 4-5 år.
≪ | ≫ |
Föredrag om barn och socker i Visby 8 oktober | Ett sötare blod ∙ 15 oktober, 2015 kl. 08:03
[…] blir en PREMIÄR. För första gången ska jag prata om min nya bok:SMAKÄVENTYRET. Tid: 11.00 för alla föräldralediga. Mer info via denna […]
≪ | ≫ |
P1:s Kropp & själ om ”Smakäventyret” | Ett sötare blod ∙ 20 oktober, 2015 kl. 05:23
[…] boken ”Smakäventyret” släpps i bokhandeln 2 november, men den som vill kan förboka den redan nu via denna […]
≪ | ≫ |
Föredrag om ”Ett sötare blod” i Falun och Säter | Ett sötare blod ∙ 28 oktober, 2015 kl. 09:04
[…] blir en PREMIÄR. För första gången ska jag prata om min nya bok:SMAKÄVENTYRET. Tid: 11.00 för alla föräldralediga. Mer info via denna […]
≪ | ≫ |
Smakäventyret - nästa bok av Ann Fernholm - Astrid - föräldraskap, hållbarhet och allmänt tyckande ∙ 5 november, 2015 kl. 09:11
[…] – Smakäventyret – verkar som en positivare bok! Den handlar om hur barn lär sig acceptera smaker och hur […]
≪ | ≫ |
Smakäventyret - nästa bok av Ann Fernholm - kejsarinna.se ∙ 5 november, 2015 kl. 12:00
[…] – Smakäventyret – verkar som en positivare bok! Den handlar om hur barn lär sig acceptera smaker och hur […]
≪ | ≫ |
Regina Säveholm Olsson ∙ 12 november, 2015 kl. 09:38
Blod och lever är främsta källorna.
GEA har tex glutenfri blodpudding (osäker på exakta innehållet på den dock).
≪ | ≫ |
Kycklinggryta i Wonderbag och artikel i Sydafrika | Birgitta Höglunds mat ∙ 27 november, 2015 kl. 20:17
[…] Ann Fernholm delar med sig av sina tankar kring hur farligt det är med bacon, det är kanske inte så illa som många andra tidningar får till det… Hon berättar också om sin nya bok Smakäventyret och hur viktigt det är att barnen får äta riktig mat, redan när de är små. Wonderbag kommer från Sydafrika, här kan du se en film om hur den kom till, för att underlätta matlagning i ett land som har väldiga problem med elförsörjningen. Just nu har jag även en annan koppling till Sydafrika, jag är med i senaste numret av Lose It Magazine, hamnade till och med på framsidan. Det är en riktigt stor artikel där jag berättar vad mitt kostval gjort för min hälsa och där de glädjande nog skriver om mina kokböcker som kommit på engelska. Så roligt att få vara med i en så stor tidning i det LCHF-intresserade landet. Jag kommer även att bidra med mina Wonderbag-recept i tidningen framöver. Här kan du prenumerera på Lose It Magazine och här finns den på nätet. Det känns förstås extra roligt att jag fick vara med även på framsidan 🙂 LCHF är väldigt stort i Sydafrika, så de ville gärna skriva om de hälsovinster jag fått med mitt sätt att äta och leva. Jag kommer att delta i tidningen igen, då med recept speciellt framtagna för Wonderbag. Det här skapade jag under resan till Florida, då jag hade med den minsta varianten av bagen, Lunchwarmern. Det fungerade mycket bra att laga mat i den för två personer, i en liten kastrull med lock. […]
≪ | ≫ |
Lucka 16 – Ischoklad med hjortron och julklappstips | Birgitta Höglunds mat ∙ 16 december, 2015 kl. 04:01
[…] bok jag varmt vill rekommendera är Ann Fernholms nyutkomna Smakäventyret: att lära små barn äta mat, en perfekt julklapp till alla nyblivna […]
≪ | ≫ |
Nina_All_or_Nothing ∙ 22 december, 2015 kl. 02:17
Hej
Kommer denna bok också komma som ebok. Jag skulle verkligen önska det!
När i så fall.
Tack För det du gör.
≪ | ≫ |
Böcker, filmer och Internet-sidor om LCHF ∙ 22 december, 2015 kl. 21:45
[…] Ann Fernholm, Smakäventyret m fl […]
≪ | ≫ |
Lisa ∙ 2 mars, 2016 kl. 14:06
Hej Ann! Tack för en superbra bok. Min son är snart sex månader och vi har börjat med smakportioner och efter att ha läst din bok kände jag mig supertaggad för vårt smakäventyr! Kom precis hem från en mammagrupp som BVC ordnar och idag var en dietist där och pratade. Väldigt intressant och kul tänkte jag innan…men nu känner jag mig förvirrad, uppgiven och som luften gick ur mig. Vi var flera mammor i gruppen som läst din bok och jag berättade att min son ätit hemmalagad havregrynsgröt, då sa dietisten att gröten i butik är bättre för den innehåller järn… Innan jag hann säga något var det en annan mamma som sa att det är bara att ta till palttunnbröd. Då svarade hon knappt och man märkte tydligt vad hon tyckte om saken… Mitt sunda förnuft går helt i linje med vad du skriver i boken, men känns så förrvirrande när en dietist står och säger att min son mår bättre av att äta färdigblandat pulver… Vill bara säga TACK för din bok som gjort att jag vågar lita lite mer på ”min magkänsla”! Hälsningar Lisa
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 9 mars, 2016 kl. 08:14
Skrev ett inlägg om detta. Dietister borde lära sig alternativ till kommersiella pulverprodukter under sin utbildning. http://ettsotareblod.se/vem-kom-pa-att-bebisar-maste-ata-pulvergrot/
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 mars, 2016 kl. 19:25
Vad glad jag blir att höra det! NI får ha en liten lektion med dietisten så kanske hon lär sig något nytt 🙂
≪ | ≫ |
Första smakportionen! – En helt (o)vanlig vardag ∙ 22 oktober, 2016 kl. 11:08
[…] Smakäventyret (bok) […]
≪ | ≫ |