BBC skriver om en ny intressant studie som visar att tandlossning, parodontit, skulle kunna påverka förloppet av Alzheimers sjukdom: Gum disease link to Alzheimers, research suggests – BBC News. Tandläkare undersökte 59 personer med begynnande demens vid studiens början och efter ett halvår. Bland de som hade tandlossning gick förloppet av sjukdomen sex gånger fortare.
När tänderna och tandköttet är inflammerat tror forskarna att munhålans bakterier kan ta sig in i blodomloppet. Det kan spä på den inflammation som redan finns i kroppen och hjärnan vid Alzheimers sjukdom.
En annan förklaring kan vara att personer som snabbt utvecklar demens är sämre på att ta hand om sina tänder. Vad som är hönan och ägget är alltså ännu oklart, men detta är helt klart något som forskare behöver studera närmare.
Jag har tidigare skrivit om de kopplingar som finns mellan ett högt blodsocker och demens: Typ 2-diabetes – kraftig riskfaktor för demens. Tandlossning är vanligt vid typ 2-diabetes. Allt detta kretsar kring en och samma sak: socker. Ibland kan jag undra vad som hade hänt om tänderna istället för kolesterolet hade utsetts som den viktigaste hälsomarkören för kostråd. En sak är säker: supersöt yoghurt hade inte fått nyckelhålsmärkas.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.
Håkan ∙ 15 mars, 2016 kl. 09:02
Stor risk för confounding factors i sådana studier, exv dålig kosthållning driver både Alzheimers och karies, eller liknande. Det skulle förvåna mig mycket om man kan undvika Alzheimers mha tandborstning.
≪ | ≫ |
carina ∙ 15 mars, 2016 kl. 17:43
Läs fernholm
”När tänderna och tandköttet är inflammerat tror forskarna att munhålans bakterier kan ta sig in i blodomloppet.”
(Det är faktiskt till 100 % bevisat)
”Det kan spä på den inflammation som redan finns i kroppen och hjärnan vid Alzheimers sjukdom.”
Till 100% sant och bevisat att inflammationen i kroppen ökar.
Det kan även vara så att munbakterierna är själva orsaken till inflammationen, men där saknas bevis. Förhöjt glukos är skadligt för celler men inflammation kan vara mycket skadligare..
Hur ska kosten kunna orsaka Alzheimers?
Homeopatisk påverkan?
Förhöjt glukos kan vara en orsak och infektion en annan.
Kosten kan inte direkt orsaka Alzheimers det är omöjligt.
≪ | ≫ |
ST1968 ∙ 15 mars, 2016 kl. 09:37
Intressant och tänkvärd fråga. Jag tror som du, Ann, att man kanske ska börja att titta på vad det är som orsakar tandlossning/tandköttsinflammationer, för att se om detta också skulle kunna vara orsaken/en del av orsaken bakom övriga vällevnadssjukdomar (Demens, DT2, fetma, cancer, vissa ledbesvär, högt blodtryck m.m.) Att som många gör, och har gjort de ca 100 senaste åren, äter frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsfika (ofta med hög andel socker och/eller lättsmälta kolhydrater,alltså inte alla kh), har nog ganska mycket att göra med nämnda symptom/sjukdomar. Samtidigt som det är viktigt att titta på VAD vi äter (innehållet i kosten) tror jag vi i mycket större utsträckning måste titta på HUR vi äter, närmare bestämt hur ofta. Mer ”normala”/hälsosamma blodsocker- och insulinnivåer åstadkommer man lätt genom att t.ex. skippa frukosten och äta sina två-tre mål mat mellan ca 12 på dagen och ca 9 på kvällen (om det passar ens dygnsrytm). Bara mina två ören…
≪ | ≫ |
Tobias ∙ 15 mars, 2016 kl. 10:08
Intressant.
Ibland kan jag tycka att folk verka glömma bort att kroppen är en helhet.
Och då vissa livsmedel förstör tänderna, borde man kunna anta att de (livsmedlen) är skadliga även för andra delar av kroppen – direkt eller indirekt. Och de delarna är ju så mycket svårare att komma åt med tandborsten…
≪ | ≫ |
Nisse ∙ 15 mars, 2016 kl. 14:40
Har ju varit diskussioner i många år om tandhälsans betydelse för att få hjärt-kärlsjukdom. Upphör aldrig att förvåna mig över de slutsatser forskarna kommer fram till när det forskas på det här. För mig vore det självklart att komma fram till att det kanske inte är dåliga tänder som ger upphov till sjukdom utan att de dåliga tänderna uppkommer av samma anledning som annan sjukdom. Nånting man äter, kanske? Vore åtminstone värt att kollas upp med ny studie, tycker jag. Senaste dumt är ju det som stod för nån dag sen i tidningarna, att lågt spermieantal ger upphov till högt blodsocker och diabetes, och andra sjukdomar. Kanske det var tidningarna som fått allt om bakfoten, menjag tror vad jag vill om det. Forskare kan ibland vara så inskränkta och inkrökta så det liknar inget annat.
≪ | ≫ |
carina ∙ 15 mars, 2016 kl. 17:19
”Higher levels of antibodies to periodontal bacteria are associated with
an increase in levels of inflammatory molecules elsewhere in the body –
which in turn have been linked to greater rates of cognitive decline in
Alzheimer’s disease.”
Munbakterier som kommer in i blodet orsakar inflammation det måste ses som fakta.
Det kan vara så att Alzheimer orsakas av infektioner som ger inflammation.
Ta bort socker då skulle dom med Alzheimer förbättra sin hälsa.
Socker förstör tänderna och på det sättet kan Alzheimer kopplas till socker.
”Does Herpes 1 Virus Cause Alzheimer’s?”
https://www.youtube.com/watch?v=xKIa1aLsb-k
”ALZHEIMER PLAQUES ARE BIOFILM COMMUNITIES OF BORRELIA”
https://www.youtube.com/watch?v=pLcDp2kdQF0
Infektioner orsakar inflammation kraftig inflammation förstör hjärnan på sikt.
≪ | ≫ |
FLUOR ∙ 15 mars, 2016 kl. 22:38
Det kan finnas en orsak till FLUOR och fluorkemikalier i matförpackningar.
Du kan kemi kolla upp vika vilka fluorkemikaler som har använts och vilka som fortfarande anväds så blir du mörkrädd.
Dina kläder skor soffa kan vara impregnerade, har du vattenavstötande skospay hema så kan det innehålla PFOS.
Detta är nog värre än alla E nummer tillsamans och inget står det på förpackningen.
Snabbmat kakor kött ost mjölk mängder med förpackningar kan innehålla giftet.
≪ | ≫ |
HelenaB ∙ 18 mars, 2016 kl. 14:51
Jag har dessa bakterier och tandläkaren och jag diskuterade kostens eventuella inverkan med tanke på mitt sockerberoende och tidigare stora sockerkonsumtion. Hans uppfattning är att det mest är genetisk och att det mer är frågan om hur ofta man äter eftersom man får en påverkan i munnen varje gång man äter/dricker något annat än vanligt vatten. Jag hoppas därför kunna påverka det med LCHF och periodisk fasta. Hittills verkar förloppet ha bromsat upp i alla fall.
≪ | ≫ |