”Det går lika bra med selleri” höll jag på att säga. Men det gör det ju inte när det gäller pepparkakor. Selleri har liksom fel färg. Däremot går det lysande bra att baka pepparkakor utan så mycket socker i. För tre år testade jag att halvera sockret. I år hade barnen och jag i ännu mindre och det fungerade till och med bättre (än med selleri). Kryddorna kommer på något vis mer till sin rätt när sötman inte blir så stark. Dessutom använde vi hela nejlikor och kardeummakärnor, som vi (eller mest jag) mortlade. Bra träning och en hundraprocentig doftupplevelse. Här har du receptet till:
De bästa pepparkakorna ever
150 gram smör, 1 dl socker, 3 msk sirap, 0,5-1 dl vatten, 1 msk ingefära, 1 msk kanel, 1 msk nejlikor, 0,5 msk kardemumma, 0,5 msk bikarbonat, 6 dl vetemjöl och 2 dl mandelmjöl.
Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsatt alla kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjöl och mandelmjöl, tillsätt vatten så att det blir en perfekt deg. Låt vila i minst 12 timmar i kylen, gärna 1-2 dygn. Kavla tunt på mjölat bakbord. Grädda i 200 grader i fem min. Låt dem kallna på plåten.
När du är klar med degen tar du ett stycke klassisk ädelost och värmer tillsammans med 2-3 dl grädde, så att osten smälter. Låt det sedan svalna, häll i en skål och ställ i kylen. Ett perfekt pålägg till pepparkakor.
Måste erkänna en sak. Jag äter ju väldigt sällan sötsaker, men den här pepparkaksdegen var livsfarlig. Igår när jag skulle lägga mig mådde jag nästan (men bara nästan) lite illa.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Christer ∙ 17 november, 2019 kl. 15:20
Pepparkaka två
≪ | ≫ |
Fanny ∙ 23 november, 2019 kl. 14:32
Hej! Tror du det blir tokigt om man tar ännu mindre socker än 1 dl?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 28 november, 2019 kl. 10:02
Testa! Jag vet inte…
≪ | ≫ |
Margareta Kellner Solli ∙ 29 november, 2019 kl. 13:42
Låter spännande! Jag har ett nötallergiskt barbarn, så jag testar med att byta ut mandelmjölet mot havremjöl.
≪ | ≫ |
Sofia ∙ 21 december, 2019 kl. 17:16
Jag bakade de här pepparkakorna nu i jul. Första gången jag bakade pepparkakor helt själv, för min kära gamla mor som brukade stå för julbaket klarar inte av det längre p.g.a demens. Men hon hjälpte mig forma kakorna och lägga på plåt och den här degen var oerhört lätt att forma och lyfta från bakbord till plåt, lättaste pepparkaksdegen jag hanterat! Jag mortlade hela nejlikor, men inte kardemumman då vi redan hade färdigmald hemma. De blev ändå underbart kryddiga! Nästa år vill jag testa ännu mindre socker, känner att det säkert hade funkat. Jag har börjat tycka de flesta pepparkakor är alltför söta, därav att jag hittade ditt recept. Jag använde ljus sirap då det var det som fanns hemma, men vill nog använda mörk nästa gång för kakorna blev ljusare i färgen än jag vill ha dem. Men åh vad de är goda! Och nu var det några dagar sedan jag gjorde dem och de smakar ännu bättre efter att ha legat i kakburken ett tag! Tack för det här receptet 🙂
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 januari, 2020 kl. 13:05
Å vad roligt att höra!!! Jag tog färdigmalen nejlika i år. Det blir inte alls lika gott. Mycket godare när den är nymortlad.
≪ | ≫ |
Sara ∙ 29 november, 2020 kl. 11:58
Hej Ann, jag ska pröva detta recept och undrar om du vet hur länge degen kan förvaras i kylen? 1-2 veckor? Mvh Sara
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 8 december, 2020 kl. 11:00
Minst 1,5 veckor. Eller i alla fall har det fungerat för mig….
≪ | ≫ |
Sara ∙ 10 december, 2020 kl. 06:30
Hej Ann! Jag bakade pepparkakorna förra helgen. Gjorde dubbel sats. Använde malen nejlika men nymortlad kardemumma. Ska pröva nymortlad nejlika nästa gång. Jag vill bara berätta att jag och hela min familj älskar pepparkakorna! Dem är så otroligt goda och spröda. Jag är så glad att finna ett recept med mindre socker. Tack! Detta recept kommer definitivt att sparas till framtida pepparkaksbak! Mvh Sara
≪ | ≫ |
Dags för vetegroddens återkomst – hur kan vi slänga bort något så nyttigt? – Food Pharmacy ∙ 12 maj, 2022 kl. 08:45
[…] De blev som ett omärkligt näringstillskott. Därför hällde jag också i en halv deciliter i de low-sugar high-spices pepparkakor som jag bakade till […]
≪ | ≫ |