”Jag kan äta grädde!”, utbrast min glada kollega när hon kom in i mitt rum nu på morgonen. Hennes laktosintolerans är plötsligt borta. Den kom 1997, efter en seg halsfluss och ideliga penicillinkurer under ett år. Magen ballade ur totalt. Sedan dess har hon absolut inte kunnat äta grädde.
Förrän nu. Sedan nyår äter hon en strikt lågkolhydratkost (hon vill gå ner i vikt). Till en början använde hon laktosfri grädde och yoghurt. Men en dag glömde hon köpa den laktosfri varianten och åt istället vanlig grädde. Till hennes förvåning kom ingen reaktion från magen.
Lågkolhydratdieten har gjort magen lugn. Hon slipper magknip efter maten och springer inte alls lika ofta på toa. Många som äter lågkolhydratdiet upplever detta. I kapitel 18 i Ett sötare blod kan du läsa hur fem svenska magexperter förklarar effekten.
Allt har dock inte varit en dans på rosor. Första veckan på lågkolhydratdiet tyckte hon var jobbig. Hon var trött och hade molande huvudvärk. Förmodligen för att hjärnan behövde vänja sig att bränna mer ketonkroppar och mindre socker.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Läsares berättelser, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Petra ∙ 29 januari, 2013 kl. 18:54
Det är VÄLDIGT intressant att läsa dina inlägg! Du är så verklighets- och faktaorienterad! Fortsätt skriva! Det behövs! Din bok är f.ö väldigt bra och viktig! Hälsning Petra
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 januari, 2013 kl. 21:44
Tack!
≪ | ≫ |
rickard ∙ 29 januari, 2013 kl. 21:40
Laktosintoleran existerar inte det är en felaktig beskrivning, symtomen orsakas av att olämpliga bakterier fermenterar laktosen, det finns ingen intoleran mot laktos.
Ingen mår dåligt av att ha laktos i magen, endast biotan kan orsaka symtonmen.
Någon intolerans existerar inte.
Microbiotan förstörs av pennecillin och då kan olämpliga bakterier ge oss symtom.
Det var så personen fick sina symtom antar jag.
LCHF kan hjälpa och ett tillskott av probiotika kan även hjälpa.
Fil med levande bakteriekulturer kan hjälpa, Flera kommersiella probiotika som finns på marknaden är bra för att ge oss bättre biota så vi inte får symtom av bakterierna som fermenterar laktosen.
≪ | ≫ |
Jenny ∙ 30 januari, 2013 kl. 06:00
Sådan man får av för starkt penicillin kan gå utmärkt över med tid även med ”vanlig” kost – hade en som satt i knappt 5 år som tonåring.
Men visst lugnar lchf magen mycket.
För att inte nämna då att inte i närheten så många som tror det har problem med just laktosen utan miss diagnostiserar den mycket vanligare åkomman IBS. Däremot är ju mjölk många gånger svårsmält men det är ju en helt annan fråga.
Det stämmer att laktosintolerans inte är en ”riktig” intolerans, det är en funktionell sådan. Mindre laktas-enzym att spjälka laktosen tillgängligt än mängden laktos man intar. Det är ”big buisness” med alla dessa laktosfria och låglaktos produkter som säljs, bättre att köpa tabletter/kapslar med enzymet man har för lite av och inta tillsammans med maten, de kostar inte mycket alls längre (låg på närmare 10 kr styck och fanns endast en sort på den tiden då laktosfria mejerier inte ens fanns, numera finns många sorter och billigt då så många tror sig vara laktosintoleranta samt mängden utom-nordiska invandrare ökat där det är vanligare).
≪ | ≫ |
Anna ∙ 3 februari, 2013 kl. 17:42
Jag är laktosintolerant (klinisk diagnos) och upplevde samma sak som din kollega efter att dragit ner på kolhydraterna under några månader. Dessvärre kom mina besvär tillbaka efter någon månad efter att dagligen ha ätit diverse mejeriprodukter. Hoppas att hon slipper detta!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 3 februari, 2013 kl. 18:01
Det får vi hoppas! Problemen kom ju efter en penicillinkur, vet inte om hon fått någon klinisk diagnos.
≪ | ≫ |