Smakäventyret – att lära små barn äta mat är en bok för alla nyblivna föräldrar. Ni ska få all den kunskap jag själv önskar att jag hade haft när jag skulle lära mina små bebisar äta mat. Jag hade ingen aning om hur viktig det första årets smakträning är. När barn närmar sig 2-årsåldern blir de ofta vad forskare kallar för neofobiska – de blir skeptiska mot ny mat och ganska kräsna. Då är det svårare att lära dem äta bra mat, som broccoli, leverpastej, ägg och lax. Därför behöver föräldrar ta tillvara bebisars nyfikenhet och låta dem utforska smaker och konsistenser bortom det söta och flytande. Boken innehåller en rad konkreta tips för smakresan, till exempel att bebisar som får äta varierad mat blir mer öppna för nya smaker.

Föräldrar tappar självförtroendet av industrins lobbying

Dessvärre är många föräldrar rädda för att ge bebisar riktig mat. Jag trodde att mina små skulle få i sig för lite näring och för mycket salt. Det krävs en bra dos självförtroende och kunskap för att motstå industrins lobbying. För vem kom egentligen på att en pulverblandning av vetemjöl, skummjölk, palm- och rapsolja, koncentrerad fruktjuice och tillsatta vitaminer är bättre för bebisar än hemlagad mat?

Smakäventyret ger istället föräldrar en stärkande lektion i näringslära. Visste du till exempel att maten blir mer järnrik om du kokar den i en järngryta? Eller att aprikoser är rena järnbomber?

Jag hoppas att boken ska inspirera till glädjefyllda upplevelser vid matbordet. Smakäventyret handlar om hur vi vuxna kan ge en gåva till våra barn. Gåvan att uppskatta riktig mat.

Så här skriver en läsare om boken: ”En informativ och intressant bok om barn och mat. Precis vad man behöver veta när man ska börja ge sitt barn mat.” Du hittar fler läsarrecensioner via denna länk.