stamp

Ny app hjälper dig att avslöja dolt socker

Nu är den äntligen klar: vår nya Sockerchecksapp! Med hjälp av den kan du lätt avslöja sockerbomber i butiken. Appen går även att ställa in så att den visar mängden kolhydrater och om en vara innehåller sötningsmedel. Socker, glukos-fruktossirap, invertsocker, stärkelsesirap och äppeljuicekoncentrat. Det finns mängder av olika sätt att söta...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin

Häng med på sockerfria dagen! (så får du reda på en hemlis)

Har ni hört att den 12 oktober numera är den sockerfria dagen? Det är den driftiga hälsoingenjören Ewa Meruk som har fixat det. På kvällen bjuder hon in till ett digitalt event, tillsammans med underbara Babben Larsson. Och vet ni vad… undertecknad ska prata om – håll i er –...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Föredrag

Svar från Exotic Snacks om ”BARA” fruktbitar som är sötare än godis

I början av september skrev jag öppet brev till flera företag och undrade varför de kallar sirapssöta juicekoncentrat för ”frukt” på framsidan av sina förpackningar. För oss konsumenter är det stor skillnad på dessa två, eftersom frukt är nyttigt medan ultrakoncentrerad juice är något vi bör undvika. Nu har Exotic...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Om socker, Lobbying & industrin

Svar från Exotic Snacks:
Påstår plötsligt att de inte säljer naturgodis

I ett öppet brev till naturgodisföretag undrade jag i förra veckan varför de fortsätter att sälja vanligt godis som ”naturgodis”. De har nämligen ålagts att rensa bort allt vanlig godis från naturgodishyllan. I ett svar till mig menar nu Exotic Snacks oväntat att de inte definierar sitt sortiment som ”naturgodis”....

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin

Juridiskt tveksamt svar från Cloetta om fruktgodis

Hur mycket kan ett äpple processas innan det slutar att vara ett äpple? Den frågan ställde jag till en rad livsmedelsbolag för några veckor sedan. Nu har Cloetta svarat om sitt nya Gott & Blandat ”äkta fruktgodis”. De menar att godiset innehåller 50 procent frukt, men en stor del av...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin

Cloetta har svarat om ”naturgodis”

Tidigare i veckan skrev jag ett uppföljande brev till naturgodistillverkare, där jag återigen frågade vad som egentligen skiljer naturgodis från vanligt godis. Ett av de företag som jag riktade brevet till var Cloetta. De har nu svarat och menar att de följer lagstiftningen. Cloetta äger varumärket Parrots. I mitt öppna brev...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Lobbying & industrin

Uppföljande brev till naturgodistillverkare: Varför fortsätter ni att sälja vanligt godis som naturgodis?

För tre år sedan skrev jag ett öppet brev till olika naturgodistillverkare och frågade vad som egentligen skiljer naturgodis från vanligt godis. Sedan dess har kommunala livsmedelsinspektörer gett företagen i uppdrag att rensa upp sitt sortiment. Trots detta fortsätter företagen med sin vilseledande marknadsföring. Parrots färgar till och med sitt...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Lobbying & industrin

Coop ska se över märkningen av juicegodis

När slutar en frukt att vara en frukt? Och när blir det godis? De frågorna ställde jag för ett par veckor sedan i ett öppet brev till en rad olika livsmedelsföretag. Skälet är att de har börjat framställa gelégodis med hjälp av juicekoncentrat, men i sin marknadsföring kallar företagen detta...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker, Lobbying & industrin

Vill bebisen inte äta? Testa att låta barnet äta själv

Vi är många föräldrar som har trott att vi måste mata våra bebisar. När barnet har vänt bort huvudet och vägrat öppna munnen, har vi tänkt att det har saknat intresse för mat. Men ofta är det fel. Väldigt många barn vill helt enkelt bara äta själva. När de får...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat

20 år som journalist – och så mycket kvar att göra!

När två flygplan störtade in i World Trade Centers tvillingtorn i New York, var det min födelsedag. Det var också året när jag blev journalist. De senaste veckorna har därför varit tid för reflektion: Vill jag fortsätta att granska livsmedelsindustrin och kostråden? Eller vill jag göra något annat? Och hur...

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap