För ett par dagar sedan hade SvD en artikel på Brännpunkt där forskare återigen påstod att råden om att dra ner på mängden mättat fett i maten har haft en positiv inverkan på vår hjärt- och kärlhälsa. De menade också att det fanns en samstämmighet i forskarvärlden kring detta: Ät rätt – åldras med god hälsa.

Kände att det behövdes en replik eftersom den bild forskarna ger är hyfsat hårdvinklad. Den är nu publicerad på svd.se: Varna för mättat fett är inte vetenskapligt | SvD. Så här slutar den:

”När människor blir symptomfria från sin typ 2-diabetes och tappar tiotals kilo i vikt genom att bryta med rådande kostråd är det givetvis något som medierna måste skriva om. Det är också något som borde väcka forskares nyfikenhet. Men Landberg och Cederholm vill istället tysta ner dessa berättelser.

Ett annat förslag är att de gör sin hemläxa och genomför en stor randomiserad prövning som en gång för alla visar vem som har rätt. Endast bra vetenskap kan få slut på denna debatt. Den vetenskap som Landberg och Cederholm lutar sig mot när de varnar för mättat fett är lika solid som en schweizerost.”  

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.