Ett stort problem med fetmabehandlingar har varit att läkare har trott att människor klarar av att vara hungriga. ”Lite kurr i magen har aldrig skadad”, har de tänkt, och rekommenderat folk att gå på en kalorisnål pulverdiet där 30 procent av alla kalorier kommer från socker.

En kalorisnål kost fungerar i typ tre månader, sedan vänder viktkurvan oftast uppåt igen. Problemet är knappast en dålig karaktär, utan att det är omänskligt att dag ut och dag in försöka stå emot viljan att äta. Hunger är en biologisk drivkraft som i längden kommer att vinna. Idén om att människor kan gå ner i vikt på pulverdieter är ungefär lika hopplös som att tro att katolska präster kan leva ett helt liv i celibat.

Samma mängd kalorier – men olika mättnad

För att kunna gå ner i vikt behöver man istället äta kalorier som ger bra mättnad. Nu har forskargruppen kring Fredrik Nyström, professor vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet, gjort en mycket intressant studie kring just mättnad. Försökspersoner har fått dricka olika smoothies baserade på standardmjölk, grädde, blåbär, råa ägg och socker. Drinkarna har haft samma protein- och kaloriinnehåll, men mängden grädde och socker har varierat. Den ena – en lågfettdrink – innehöll 55 procent kolhydrater och 35 procent fett. Den andra – en lågsockerdrink – innehöll 20 procent kolhydrater och 70 procent fett. Efter att försöksdeltagarna hade druckit sin smoothie fick de skatta sin hunger var trettionde minut. Här ser du resultatet:

Efter 2,5 timmar var mättnaden större på den gräddiga lågsockerdrinken, än på den sockriga lågfettdrinken. Linköpingsforskarna undersökte också skillnaden i att dricka alla kalorier på en och samma gång och att dela upp kalorimängden under fem olika småmål. Den totala mättnaden blev större av det rejäla skrovmålet:

Linköpingsforskarnas experiment liknar en studie som forskare i Boston genomförde för fyra år sedan. De lät försökspersoner dricka smoothies som var lika kaloririka, men som innehöll kolhydrater med olika glykemiskt index. Sedan mätte de blodsockret och deltagarnas hungerkänslor.

De snabba kolhydraterna gav en blodsockertopp som sedan följdes av en blodsockersvacka och starkare hungerkänslor. Försökspersonerna blev mer mätta när de drack kolhydrater med ett lågt glykemiskt index som gav ett jämt och stabilt blodsockersvar.

Att fett ger bättre mättnad än socker är sannolikt en förklaring till varför studie efter studie koppar feta mjölkprodukter till en lägre vikt och en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes.

SLUTSATS. Det blir gräddsås till middagen ikväll.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.