Låt mig presentera veckans fredagsmysbebis: Elodie som är nio månader. Hennes föräldrar tar det här med bebismat på blodigt allvar. Istället för att låta Elodie äta hyperprocessad pulvergröt, har de experimenterat fram ett recept på en glutenfri blodpudding som med råge kan tillfredsställa ett litet barns järnbehov.

Ett skäl till varför BVC rekommenderar föräldrar att ge industriproducerad pulvergröt till sina små är att de är berikade med järn. Men man kan undra hur många BVC-sköterskor som egentligen har läst ingredienslistorna på dessa produkter? När jag skrev Smakäventyret för några år sedan bestod vissa av dem till stor del av vetemjöl, palmolja och koncentrerad juice. Sedan kom man på att för mycket vetemjöl kanske kan orsaka glutenintolerans. Nuförtiden har andelen vetemjöl minskat, men det finns fortfarande rikligt med koncentrerad juice i exempelvis grötklämmisar.

Skaffa dig järnkoll

Vi föräldrar behöver verkligen ha järnkoll. Järnbrist kan påverka hjärnans utveckling och bebisar har ett nästan ett lika stort järnbehov som typ vampyrer (eller i alla fall som vuxna män). Men att ha järnkoll behöver inte innebära att man ska ge barnet hyperprocessad gröt. I kapitlet om 6-12 månader i Stora boken om barn och mat berättar vi exempelvis hur du kan järnberika hemlagad gröt med paltbröd, som är bakat på blod (en väldigt bra källa till järn).

En glutenfri och järnrik blodpudding

Elodies pappa, Leo Betschart, har tagit detta ännu längre. Inspirerad av boken har han experimenterat fram helt glutenfri vampyrmat: en (enligt ryktet) grymt god blodpudding. Här är receptet:

Ingredienser:

  • 0,5 liter nötblod
  • 50 g gul lök
  • 50 g champinjoner
  • 0,5 st äpple
  • 1 pkt bacon (valbart om bebis ej ska äta salt)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 äggulor
  • 1 msk fiberhusk

Kryddor:

  • 2 tsk vitpeppar
  • 2 tsk ceylon kanel
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk mald nejlika
  • 2 tsk salt (valbart om bebis ej ska äta salt)

Gör så här: Hacka lök, champinjoner, äpple och bacon och stek försiktig i smör och/eller talg. Tillsätt alla kryddorna precis innan det har stekt klart. Låt fyllningen svalna.

Kör sedan fyllningen i en matberedare. Tillsätt blod, mandelmjöl, kokosmjöl och äggulor. Kör blandningen tills den är slät. Fortsätt sedan mixa medan du tillsätter fiberhusken.

Smöra en form (exempelvis en brödform). Häll i smeten och täck formen med aluminiumfolie. Sätt sedan formen i en större form och fyll den yttre formen med vatten. Blodpuddingen skall gräddas i vattenbad i 150 grader i ca 45-50min (tills den stelnat). Man kan välja att skiva blodpuddingen och äta som den är eller steka skivorna innan man äter dem.

Hemlagade nötfärsbiffar

En annan av Elodies järnrika favoriter är nötfärsbiffar.

Ingredienser

  • 500g nötfärs
  • 2 äggulor
  • 2 msk valfria örter (typ rosmarin, timjan, persilja och oregano).

Gör så här: Blanda allting och forma till biffar av den storleken du vill ha. Stek i smör, talg eller något annat fett i en gjutjärnspanna (som ger en extra boost av järn)

Ett stort tack till Sandra Larsson, Elodies mamma, som har förmedlat dessa recept. Hon hälsar och hoppas att de ska komma till nytta. Fortsätt att dela era bästa knep. Sprid inspiration och låt maten göra gott. Trevlig helg!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.