Under 2022 har media på allvar börjat uppmärksamma all ultraprocessad mat. Det är inte en dag för tidigt. Här kommer topplistan över de tio inlägg som spridit sig mest från min sajt och som granskar den konstgjorda fejkmat som fyller våra butiker.

Den 16 januari skrev Svenska Dagbladet om att vi svenskar tillsammans med britterna toppar listan över de som äter mest ultraprocessad mat i Europa. Budskapet spred sig som en löpeld genom media. Sedan dess har den ultraprocessade maten legat högt upp på mediernas agenda. I augusti hade DN en artikel om varför forskare varnar för ultraprocessad mat. I september sände SVT en tänkvärd BBC-dokumentär: Vad matar vi våra barn med?

Det är verkligen på tiden att vi börjar granska hur maten vi äter skapas och vad den innehåller. Här är årets tio mest delade inläggen från min sajt.

1. GB:s nya Big Pack – ett lågvattenmärke till glass

Glassen i GB:s Big Pack har blivit än mer ultraprocessad.

Det utan konkurrens mest delade inlägget handlade om GB:s nya Big Pack-glass. För GB har lyckats göra en av Sveriges absolut sämsta glassar ännu sämre. Glassen – som GB marknadsför som mer klimatsmart – består till 90 procent består av vatten, glukos-fruktossirap, socker och glukossirap. Ni delade detta inlägg 8426 gånger.  

2. ”Allt handlar bara om pengar” – ett vittnesmål från livsmedelsindustrin

Veganostar är ultraprocessad mat.

Det näst mest delade inlägget var ett vittnesmål inifrån livsmedelsindustrin. En person berättade om hur hon tappat motivationen eftersom hennes jobb mer eller mindre handlar om att lura kunderna. Och apropå lurendrejerier granskade jag i samma inlägg en hel rad veganostar. Detta inlägg delades 5127 gånger.  

3. Fyra skäl att undvika fejkad veganmat – och tips på bra varianter

Vi pratar ultraprocessad veganmat i TV4.

På bronsplats kom mitt senaste inlägg, som jag skrev i samband med ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon där vi pratade om ultraprocessad veganmat. Inslaget fick en otrolig schvung. Både Aftonbladet och Studio Ett tog upp det. I inlägget på min sajt finns exempel på bra veganska alternativ till kött. Jag vill betona att jag på inget vis är emot veganmat. Det jag kritiserar är att man utnyttjar vegantrenden för att skapa billiga köttsubstitut som många köper för dyra pengar eftersom de tror att de är nyttiga.

4. Fejkmaten: boken som granskar livsmedelsindustrin

Det fjärde mest delade inlägget handlade om att jag skulle släppa min bok Fejkmaten. I inlägget får du en inblick i vad boken handlar om.

5. Matchecken – ny app som håller koll på E-nummer och socker

På femte plats kom inlägget om att vi har utvecklat appen Matchecken. Målet med appen är att göra det lättare för oss konsumenter att hålla reda på otrevliga E-nummer och allt tillsatt socker i butiken. När du skannar streckkoden på en vara gör appen en analys av ingredienslistan. Det är så lätt att barn kan välja sina frukostflingor själva!

6. Fejkmat – vad är det egentligen?

På sjätteplats kom inlägget från dagen när Fejkmaten släpptes. Där gav jag en rad exempel på vad fejkmat är. Är du nyfiken på boken? Fram till 31 december får du 20 procents rabatt hos Bokus. Följ länken och använd kampanjkoden FEJKMATEN.

7. Norrmejerier får inte längre sälja ”hälsofil” och ”hälsoyoghurt”

På sjunde plats kom ett inlägg om att Norrmejerier blivit tvungna att döpa om det som företaget under lång tid har kallat för ”hälsofil” och ”hälsoyoghurt”. Produkterna är fyllda med tillsatt socker, vilket är allt annat än hälsosamt. Därför har undertecknad anmält dem.

8. Misstänkt skadlig tillsats fasas ut ur norska livsmedel – finns kvar i Sverige

Det åttonde mest delade inlägget handlade om att många norska livsmedelsbolag har börjat fasa ut förtjockningsmedlet karragenan, E 407. Det finns nämligen misstankar om att det kan förvärra tarmsjukdomar och orsaka typ 2-diabetes. Karragenan fyller i dagsläget tusentals olika livsmedel. Slår man på filtret för ”osäkra E-nummer” i Matchecken kommer appen att varna för tillsatsen.

9. Sockerkonsumtionen går ner – men vi behöver välja bort ännu fler sockerbomber

På nionde plats hamnade den glädjande nyheten om att sockerkonsumtionen är på väg ner. Men vi äter fortfarande alldeles för mycket tillsatt socker. Enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, bör vi minimera mängderna. Ju mindre tillsatt socker, desto bättre, säger dom.  

10. Barnmat var vilseledande – måste ändras

På tionde plats kom ett inlägg om alla de anmälningar jag har gjort av vilseledande budskap på barnmat. Livsmedelsindustrin har begått extremt många olagligheter i barnmatshyllan. En del av dem har nu rättats till.

Tack för allt stöd

Det var årets tio-i-topp-lista. Jag vill avsluta med att tacka alla er som stöttar mig via Patreon. Ni som uppskattar mina granskningar av livsmedelsindustrin får gärna bidra via denna länk. Även mindre summor betyder mycket i längden. Det hjälper mig att driva den här sajten och granska all vilseledande marknadsföring av ultraprocessad mat. Min att-göra-lista är lång, ska ni veta. Närmast planerar jag att skriva ett inlägg om vissa luckor som finns i lagstiftningen som reglerar E-nummer. Jag förbereder också fler öppna brev till olika livsmedelsföretag. Men det får bli nästa år.

Dela gärna detta, så att fler får upp ögonen för all den fejkmat som säljs i våra butiker. Gott Nytt År på er!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.