I Ett sötare blod skriver jag att fleromättat fett, som rapsolja, är bättre för hjärtat än mättat fett, som smör. En läsare har undrat vad jag har för belägg för det. Förlitar jag mig på Livsmedelsverket här?
Nej. En av mina främsta källor är kostforskare Walter Willett vid Harvard School of Public Health, som jag tycker tolkar forskningen nyanserat. Alldeles nyligen sammanfattade han fettläget i Journal of Internal Medicin. Slutsatsen är att mättat fett är neutralt för hjärtat. Att byta mättat fett mot snabba kolhydrater är dåligt. Däremot är det bra att byta mättat fett mot omättade fetter, framförallt mot fleromättade fetter.
Ett skäl till att en del personer är kritisk mot fleromättade fetter är att vissa oljor, exempelvis solrosolja, innehåller mycket omega-6. Från dessa fetter bildar kroppen molekyler som driver inflammation. Därför skulle dessa fetter, rent teoretiskt, kunna öka risken för åderförkalkning och hjärt- och kärlsjukdom. Omega-3, som finns i fet fisk och i rapsolja, skyddar däremot mot inflammation. Det är många som pratar om att kvoten omega-3/omega-6 har rubbats; att vi idag får i oss alldeles för mycket omega-6 och att det skulle vara farligt (här är en artikel jag skrev i DN om detta).
Kroppen är bra på reglering
Men det finns inte så mycket belägg i forskningen för att kvoten är viktig. Dessutom reglerar kroppen noga tillverkningen av olika ämnen. Det är precis som med kolesterol. När vi äter mycket kolesterol gör kroppen bara mindre eget kolesterol. Att vi äter omega-6 innebär inte att kroppen automatiskt tillverkar inflammationsdrivande ämnen.
Detta är den bild jag har fått när jag har satt mig in i forskningen – är det någon som har andra intressanta studier som visar på motsatsen får ni gärna skicka dem till mig. Jag är alltid beredd att omvärdera!
Men jag tror egentligen inte att man ska hålla på att tjafsa så mycket om vilka fetter man ska välja. Det viktigaste är att undvika rena sockerarter och andra snabba kolhydrater. Dessutom ska man springa för livet så fort man kommer i närheten av transfetter – eller andra industriellt framställda märkliga nya fetter som vi aldrig ätit tidigare under mänsklighetens historia.
Referens: J Intern Med, 2012, 272; 13-24, Am J Clin Nutr 2011;93:684–8.
Kommentar till alla kommentarer jag har fått: Tack all för intressant input! Tänker att den forskning som har gjorts på vilka fetter som är bäst för oss, har ganska många svagheter och spretar. Därför kan man också fastna i oändliga diskussioner. Ingen vet egentligen vad som är bäst eller sämst. Men detta kan man i alla fall slå fast: vill du göra något bra för din hälsa – dra ner på socker och snabba kolhydrater. Framförallt om du lider av metabolt syndrom eller typ 2-diabetes. Vilka fetter du sedan väljer att äta istället, spelar inte lika stor roll. Men se till att få i dig fet fisk och omega-3 från havet. Undvik transfetter och andra nya påfund från industrin. Stek inte i oljor, använd smör istället. Sist men inte minst: kosta på dig en bra olivolja, för det kan vara himmelskt gott på den grekiska salladen till kycklingen.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Om fetter. Stötta mitt arbete via Patreon.
Gäst ∙ 20 november, 2012 kl. 21:46
Du skriver om Omega 3 i fet fisk och i rapsolja, och det låter som om du jämställer dessa Omega 3. Den ena Omega 3 är ju från animalisk mat, den andra från växtriket. Är det hugget som stucket menar du?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2012 kl. 08:03
Nej, det är inte hugget som stucket. Omega-3 i fisk är mycket bättre för kroppen. Du kan läsa mer om det i DN-artikeln.
≪ | ≫ |
Gäst ∙ 21 november, 2012 kl. 10:54
Nu läste jag din artikel i DN:
Detta lät ju inte så bra vad gäller Omega 3 från växtriket:
(du var tidigt ute, redan år 2005)
…”När det gäller förebyggandet av cancer verkar det dock vara skillnad på den feta fiskens och växtrikets omega-3. Forskningen tyder på att EPA och DHA från fisk minskar risken för prostatacancer medan höga doser av linolensyra, omega-3 från växtriket, snarare ökar risken. Därför är det viktigt att inte överdosera ämnet. ”…
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2012 kl. 21:22
Jag vet inte vad jag tänkte på. Man kan ju fråga sig hur stor en överdos är? 🙂
≪ | ≫ |
Per Wikholm ∙ 21 november, 2012 kl. 09:15
Först ett stort grattis till ett bra framträdande hos Malou! Lungt, pedagogiskt och informativt. Ska bli spännande att läsa din bok och huvudbudskapet om socker/snabba kolhydrater kontra fett verkar helt rätt enligt min syn.
Så till denna fråga om vilka fetter vi ska äta. Jag tycker det är tveksamt att generellt säga att fleromättade fetter är bättre än andra fetter, liksom Livsmedelsverket talar om mjuka fetter kontra hårda fetter. Det går inte att generalisera så. Det finns bra stöd för att omega 3 från fisk är nyttigt men det bevisar inte att de vanligaste fleromättade fetterna (omega 6 rika) som majsolja, sojaolja och solrosolja är nyttiga. Dessutom är fleromättade fetter lättoxiderade så även en kapsel med fiskbaserat omega 3 kan vara direkt ohälsosam om inte den förvarats länge på dåligt sätt eller inte innehåller tillräckligt med antioxidanter.
Frågan om omega 6 är förvisso inte avgjord vetenskapligt men det finns skäl att tillämpa en försiktighetsprincip eftersom varken vi människor eller några andra primater för den delen, tidigare under evolutionen ätit en föda med mycket omega 6. Här är en länk till en randomiserad studie om vad som händer med våra telomerer där omega 3 ställs mot omega 6:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23010452
/Per Wikholm, medförfattare till ”Ideologin och pengarna bakom kostråden”, ”LCHF till vardags”.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2012 kl. 21:32
Hej och tack så jättemycket! Jag tänker att studien visar att omega-3 är nyttigt och att vi borde äta mer av det. Skulle hon bevisa att kvoten omega-6/omega-3 är väsentlig borde en kontrollgrupp också ha fått både omega-6 och omega-3 (och inte som nu bar ”business-as-usual” i en kapsel). Om kvoten är viktig skulle tillsatt omega-6 ha slagit ut effekten av tillsatt omega-3. Tyvärr testade hon aldrig detta.
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 21 november, 2012 kl. 09:27
Angående transfetter det är skillnad på naturliga och industriellt framställda!
Här ett inlägg hos Kostdoktorn men det finns att läsa på många ställen…
http://www.kostdoktorn.se/om-transfetter/
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |
dufva ∙ 21 november, 2012 kl. 14:31
Frågan om fröfetter rika på PUFA är mer komplicerad anser jag
Fetterna är förvisso essentiella men dom har inte ingått i vår kost i någon större omfattning förrän under de senaste 50 åren
En normal fettbalans under hela människans utveckling torde bestått i att vi fått i oss ungefär lika mycket omättat som mättat fett men endast 2-3 % från det fleromättade spektrat
Speciellt omega-6 har aldrig förekommit i någon betydande omfattning
En fröolja eller margarin kan idag innehålla upp till 30-40% fleromättat fett vilket definitivt är en källa till oro evolutionärt sett
Som sagt är det dessutom väldigt skralt med hur mycket långkedjigt omega-3 som kan bildas ur ALA hos människa
Speciellt DHA verkar bara kunna bildas i fraktioner av procent vilket gör det till en shimär att betrakta en fröolja som en fullgod ersättare till äkta animaliskt omega-3
För övrigt var du lysande hos Malou igår 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2012 kl. 21:20
Att äta omega-3 från havet är absolut viktigt! Och på den tiden vi åt säl måste vi ha fått i oss ganska mycket fleromättat fett och omega-3 (vet dock inte hur mycket, säl finns inte med i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas). Jag får för mig att vi också kan ha fått i oss en del omega-6 via nötter, som till exempel hasselnötter. Fanns jordnötter förr? De innehåller runt 30 procent omega-6. Men jag ska ärligt säga att jag har dålig koll på exakt vad vi åt förr…
≪ | ≫ |
Frank Nilsson ∙ 22 november, 2012 kl. 10:59
Det brukar ofta felaktigt anges att Arakidonsyra, som innnehåller mycket omega6-fett finns i jordnötter.
Det är fel. Jordnötter innehåller däremot Arakinsyra, som är en mättad fettsyra med 20 kolatomers längd.
≪ | ≫ |
astra ∙ 21 november, 2012 kl. 15:43
”Däremot är det bra att byta mättat fett mot omättade fetter, framförallt mot fleromättade fetter.’ -skriver du.
Jag undrar varför.
I förklaringen om omega 6 osv, framgår det att det kanske inte sämre, men varför bättre?
astra
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2012 kl. 21:13
Skälet till att jag skriver så är att det finns forskning som tyder på det. Bland annat denna nya studie. . Samtidigt ogillar jag studier där man inte får reda på hur mycket socker och snabba kolhydrater de olika grupperna åt. Kanske har personer som ätit mer oljor också ätit mindre socker?
≪ | ≫ |
Lena Olovsson ∙ 21 november, 2012 kl. 16:49
Jag läser boken för fullt och med stort intresse, den är späckad med nya kunskaper att ta till sig! Du skriver och förklarar så bra, det är lätt att hänga med.
När det gäller omega 3 och omega 6 så använder de ju samma enzymsystem, elongas. Om det är för mycket omega 6 så blir det mindre enzymer över till omega 3.
När det gäller omega 6-oljor så har t ex WHOs cancerinstitut i Lyon kommit fram till att hög konsumtion av omega 6 mer än fördubblar risken att få Ulcerös colit (medan omega 3 minskar risken med 77%).
Edward Pinckney fann redan på 1970-talet att ett högt intag av omega 6 resulterade i hudcancer och för tidigt åldrande.
I Malmö Kost Cancer-studie 2002 hade de kvinnor som hade bröstcancer ätit mer omega 6-fett jämfört med de övriga kvinnorna.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2012 kl. 21:10
Jag tror också omega-3 är bättre än omega-6 i stora doser. Men värst av allt är socker 🙂
≪ | ≫ |
Jonas ∙ 21 november, 2012 kl. 18:20
Jag har flera gånger sett referenser till en av de största kostforskningsprojekten genom tiderna i USA (namn?) där man bl.a. ersatte mättade fetter mot fleromättade. Resultatet blev att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskade med 1% medan dödligheten i cancer ökade med 15%.
Varför rekommenderar du bara fetter utifrån påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar? Är inte andra aspekter lika viktiga, om inte viktigare?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 november, 2012 kl. 21:08
Du har rätt – cancer spelar också roll. Hjärt- och kärlsjukdomar är dock den grupp som dödar flest av oss, cirka hälften av all. Därför är denna grupp viktig, för att inte säga viktigast. När jag sökte på ett av USA:s största kostforskningsprojekt och PUFA hittade jag denna artikel som visar på en ganska kraftig reducerad risk i hjärt- och kärlsjukdomar. Runt 40 procent. Samtidig gillar jag inte studier där man inte får reda på hur mycket socker och snabba kolhydrater de olika grupperna åt.
≪ | ≫ |
Leif Lundberg ∙ 22 november, 2012 kl. 12:12
Hej Ann,
På kostdemokrati.se finns ett bra inlägg som beskriver vad som orsakar hjärt- och kärlsjukdom … Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom … http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/
Dr Matthias Rath har skrivit om sina forskningsrön i en intressant bok som blev översatt till svenska 2010 … ”Varför djur inte får hjärtattacker, men människor dör av dem” … http://lchf.bz/document/Nytt_halsovardssystem_Matthias_Rath.pdf
Snabba eller långsamma kolhydrater spelar inte så stor roll som många vill göra gällande. Kolhydrater är tomma kalorier, ofta tillsammans med gifter som skadar oss som t.ex. det moderna vetet, och det gör att vi får brist på vitaminer och mineraler. Det innebär att kroppen saknar byggnadsmaterial när bl.a. blodkärlen ska underhållas.
Dvs. höga nivåer av blodsocker och insulin lägger grunden till inflammationer, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, vilket i kombination med brist på essentiella vitaminer och mineraler, lägger grunden till de flesta sjukdomar. Om vi sedan äter mängder av omega-6 som sänker immunförsvaret och som blockerar omega-3, så ökar vi sjukdomsrisken ytterligare.
Allt enligt Livsmedelsverkets kostrekommendationer.
Vilka fetter vi äter är minst lika intressant som mängden kolhydrater. Det är t.ex. ljusårs skillnad mellan margarin och smör. Läs mer … http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/Margarintillverkning.pdf och om margarin … http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/2011/04/Margarin_som_miljohot.pdf
Det är också stor skillnad på kallpressad olivolja och solrosolja vad gäller omega-6-fetter.
Läs mer om det moderna hybridiserade dvärgvetet som idag är helt dominerande … http://www.kostdemokrati.se/optimal/2012/08/22/brodberoende-hur-vetet-gor-dig-fet-och-skadar-din-halsa/
≪ | ≫ |
dufva ∙ 22 november, 2012 kl. 08:07
Man bör även vara observant på hur resultaten i undersökningarna presenteras
Troligen är siffran 40% i det här fallet den relativa risken medan det man bör titta på är den absoluta riskökningen
Inte sällan är det ett relativt litet urval fall som forskarna har kvar i studien efter kompensation för ”confounding variables”
Tittar du istället på absolut riskökning kan det visa sig att den höga relativa riskökningen inte är mer än vad slumpen kan påverka
Kom ihåg att det alltid finns en beställare till varje undersökning och att det är mycket lätt att ”trolla” med statistik 🙂
≪ | ≫ |
Nic. ∙ 21 november, 2012 kl. 21:47
Jag skulle tro att det är enormt viktigt vilka fetter vi äter, problemet är att med nuvarande teknik går det inte att bevisa eller mäta. Det var inte alltför länge sedan vetenskapen trodde transfetter var problemfritt. Samtidigt demoniserades mättat fett, huvudingrediensen i modersmjölk.
Det vi bör ge till våra barn, och äta själva tills vidare utforskat är det som är mest naturligt, minst processat – och kanske viktigast: mest färskt! (Frö-oljorna är ju redan oxiderade, med smör och äkta kallpressad olivolja förnimmer man åtminstone när de är härskna)
Här är två färska artiklar från Hyperlipid på ämnet du efterfrågar i din artikel.
http://high-fat-nutrition.blogspot.se/2012/11/protons-physiological-insulin.html
http://high-fat-nutrition.blogspot.se/2012/11/protons-physiological-insulin-resistance.html
≪ | ≫ |
Frank Nilsson ∙ 22 november, 2012 kl. 11:09
Överskott på omega-6 skadar cellmembranen. Dessa ska bestå av minst 50 % mättade, stabila fetter. Om omega6-fett ersätter mättade fetter i cellmembranen, förändras stabiliteten och genomsläppligheten hos dessa membran och kolesterol går från blodet för att korrigera detta (Mary Enig: Know Your Fats s. 64). Det är detta som är ”hemligheten” bakom reklamen om att Becel sänker blodkolesterolet.
Även enzymsystemen skadas.
Immunförsvaret trycks ned av överskott av omega-6. I transplantationskirurgins barndom fick patienterna omega6-rika oljor för att inte immunförsvaret skulle avstöta det transplanterade organet. Metoden slutade användas när man upptäckte att patienterna fick cancer…
≪ | ≫ |
Stefan Olofsson ∙ 22 november, 2012 kl. 18:56
En bra pratstund med Malou som förhoppningsvis bidrar till människors medvetenhet om vilken kost som är bra resp. ”obra”. Jag ser fram emot att läsa boken. När det gäller det mättade fettet kontra fleromättade känns det för mig lite problematiskt att framställa det mättade fettet som mindre nyttigt än fleromättat då det knappast någonsin kunnat visas (och då räknas inga epidemiologiska observationsstudier, bara riktiga orsakssamband) att mättat fett har någon koppling till sjukdom/ohälsa. Är mättat fett konstaterat som ”neutralt” är det detsamma som att det är ofarligt d.v.s. att inga negativa konsekvenser kan knytas till det mättade fettet. Det räcker. Att mättat fett skulle vara skadligt/mindre nyttigt för människan känns nästan som en absurd tanke då det är det dominerande näringsämnet/energin i bröstmjölk och likaså i kött, fågel, ägg m.m. som varit en naturlig del av människans kost sedan begynnelsen. För att kunna rangordna mättat fett som något ”mindre nyttigt”/onyttigt måste man kunna prestera mer än statistiska samband i observationsstudier.
För övrigt är jag riktigt glad åt dina ansträngningar att sprida kunskap inom detta område då du tyvärr befinner dig i en förkrossande minoritet (verkar det som i alla fall) bland journalister som bemödat sig om att ta reda på hur det verkligen förhåller sig med ”vetenskapen bakom kostråden”. Det var detta reportage i Vetenskapens värld som gjorde mig medveten och intresserad och som fick mig att lägga om min kost till det som populärt kallas lchf. Tack! Har inte mått så här bra sedan jag var 25 (nu 44). 9 kg lättare, IBS-besvär sedan mer än 10 år är helt försvunna och jag har inte varit sjuk en enda dag sedan januari :-). Forstätt folkbilda!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 22 november, 2012 kl. 22:01
Hej och vad glad jag blir att höra det. Tack så jättemycket! Och jag – mättat fett är helt neutralt. Det är ofarligt att äta. Hälften av människokroppen består av mättat fett.
≪ | ≫ |
Kim ∙ 22 november, 2012 kl. 19:13
Stephan Guyenets blogg har mycket intressant information om omega-6.
Diet-Heart Controlled Trials: a New Literature Review
http://wholehealthsource.blogspot.se/2010/12/diet-heart-controlled-trials-new.html
Skin Texture, Cancer and Dietary Fat
http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/03/skin-texture-cancer-and-dietary-fat.html
Corn Oil and Cancer: Reality Strikes Again
http://wholehealthsource.blogspot.se/2010/02/corn-oil-and-cancer-reality-strikes.html
Eicosanoids and Ischemic Heart Disease
http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/05/eicosanoids-and-ischemic-heart-disease.html
Eicosanoids and Ischemic Heart Disease, Part II
http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/05/eicosanoids-and-ischemic-heart-diseas.html
The Lyon Diet-Heart Study
http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/06/lyon-diet-heart-study.html
The Diet-Heart Hypothesis: Oxidized LDL, Part II
http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/08/diet-heart-hypothesis-oxidized-ldl-part.html
Heart Attack Risk Reduction: The Low-Hanging Fruit
http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/10/heart-attack-risk-reduction-low-hanging.html
Polyunsaturated Fat Intake: Effects on the Heart and Brain
http://wholehealthsource.blogspot.se/2008/11/polyunsaturated-fat-intake-effects-on.html
The Omega Ratio
http://wholehealthsource.blogspot.se/2008/09/omega-ratio.html
Excess Omega-6 Fat Damages Infants’ Livers
http://wholehealthsource.blogspot.se/2009/04/excess-omega-6-fat-damages-infants.html
Dissolve Away those Pesky Bones with Corn Oil
http://wholehealthsource.blogspot.se/2010/02/dissolve-away-those-pesky-bones-with.html
≪ | ≫ |
Kim ∙ 22 november, 2012 kl. 19:23
”En av mina främsta källor är kostforskare Walter Willett vid Harvard School of Public Health, som jag tycker tolkar forskningen nyanserat. Alldeles nyligen sammanfattade han fettläget i Journal of Internal Medicin. Slutsatsen är att mättat fett är neutralt för hjärtat. Att byta mättat fett mot snabba kolhydrater är dåligt. Däremot är det bra att byta mättat fett mot omättade fetter, framförallt mot fleromättade fetter.”
Problem med dessa slutsatser:
”1. Omission of unfavorable studies, including the Rose corn oil trial and the Sydney diet-heart trial.
2. Inclusion of weak trials with major confounding variables, such as the Finnish mental hospital trial.
3. Failure to distinguish between omega-6 and omega-3 fatty acids.
4. Failure to acknowledge that seed oils often replaced large quantities of industrial trans fats in addition to animal fat in these trials. ”
Vad forskningen faktiskt visar:
”* Interventions that replaced animal AND TRANS fat with seed oils that were rich in LA [omega-6] but low in omega-3 caused a non-significant trend toward INCREASED heart attacks (13% increase) and overall mortality.
* Interventions that replaced animal AND TRANS fat with a combination of LA and omega-3 fats significantly reduced heart attacks (by 22%). The numbers for total mortality followed a similar trend.”
”..experimental diets replaced common ‘hard’ margarines, industrial shortenings and other sources of [trans fat] in all seven of the [controlled trials] included in the meta-analysis by Mozaffarian et al. The mean estimated [trans fat] content of the seven control diets was 3·0 [% of calories] (range 1·5–9·6 [%]).
…the displacement of [trans fat], rather than the substitution of mixed n-3/n-6 [polyunsaturated fat] for [saturated fat], may account for some or all of the 22% reduction in non-fatal [heart attacks and heart attack] death in our meta-analysis. By contrast, the increased [heart attack] risks from n-6 specific [polyunsaturated fat] diets in our meta-analysis may be underestimated as n-6 [polyunsaturated fat] also replaced substantial quantities of [trans fat] (Table 3). The consistent trends towards increased [heart attack] risk of n-6 specific [polyunsaturated fat] diets may have become significant if the n-6 [polyunsaturated fat] replaced only [saturated fat], instead of a combination of [saturated fat] and [trans fat].”
http://wholehealthsource.blogspot.se/2010/12/diet-heart-controlled-trials-new.html
≪ | ≫ |
KickAnn ∙ 28 november, 2012 kl. 08:43
Hej Ann!
Vad roligt att du ”dykt upp” på mat- och hälsoscenen och lyckats göra din röst hörd i den viktiga missionen att få ner sockerkonsumtionen bland stora och små. Du är väl påläst och kan dra initierade slutsatser från studier som publiceras (vilket är en rar egenskap hos journalister i allmänhet!) och övrig media lyssnar till dig. Och du har dessutom skrivit en väldigt viktig bok. Äntligen säger jag!
Jag tror som du att sockret med dess egenskaper att skada blodkärlen och trigga insulinet är fiende nr 1 för folkhälsan.
Tack för din fina insats hos Malou med ditt lysande pedagogiska exempel på vad som händer med blodsockret bara genom att äta några sockrade röda hjärtan. Många av de som såg inslaget fick sig nog en rejäl tankeställare där! Mer sånt 🙂
Däremot håller jag inte med dig om det du skriver i detta inlägg: ”Men jag tror egentligen inte att man ska hålla på att tjafsa så mycket om vilka fetter man ska välja.”
För min del tror jag tvärtom att fettkvaliteten som vi äter är väldigt viktig. (Ett skäl är t ex det som Frank Nilsson påpekar om stabiliteten i cellmembranen här ovan). Det är lite synd att du viftar bort denna fråga så lättvindigt! Jag tycker mig ana att du inte anser dig tillräckligt påläst i denna komplexa fråga (och vem är det?!), men då skulle jag helst se att du avstod från att ge råd om vilka fetter som är bäst och som du rekommenderar (står t ex i artikeln i Mat & Hälsa). Det skulle kännas mest juste och göra dig mer trovärdig när det gäller sockret. Bättre vore att hänvisa till olika källor där läsaren istället kan hämta information och göra en egen utvärdering tycker jag.
Du har säkert rätt i att det inte finns tillräckligt med studier som bevisar att balansen mellan omega-3 och omega-6 är viktig och jag har också dålig koll på vad människan åt för fett i tidernas begynnelse men något säger iaf mig att vi inte borde ha ätit vårt mesta fett i form av hasselnötter utan snarare fett från fisk, fåglar och andra djur vi jagade och lyckades fånga? Att det inte finns studier om detta kan ju inte göra att vi bortser från möjligheten att det ändå är en riktig slutsats som kan ha stora konsekvenser för vår hälsa…
Precis som när vi väljer mellan margarin eller smör. Baserat på kunskapen om hur margarin tillverkas förstår jag direkt och behöver inga långsiktiga studieresultat för att välja ”rätt” redan idag.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 28 november, 2012 kl. 11:41
Hej och tack för allt beröm! Blir väldigt glad. När det gäller fettet tror jag inte att det är obetydligt. Däremot menar jag att det absolut viktigaste är att minska sockerkonsumtionen. Därför kan jag också tänka att det är viktigare att föräldrar lägger energi på att få bort sockret på filen i skolan, eller alla sötsaker i skolcafét, istället för att lägga energi på att få bort margarin. Jag tror att barn ska äta Bregott istället margarin. Men jag menar att man vinner mer på att lägga allt fokus på att få bort sockret.
≪ | ≫ |
Maria ∙ 29 november, 2012 kl. 12:56
Hej Ann!
Kanske of topic i denna tråden men hursom. Blev uppmärksammad på kost-råd för cancersjuka barn och blev väldigt fundersam. http://www.barncancerfonden.se/Global/Dokument-Fonden/Fakta/Mat_vid_cytostatikabehandling.pdf
Jag förstår att ett stort problem är att få sjuka barn att äta någoting alls.
MEN bland de alldeles utmärkta råden om bra fetter och energirik mat står det väldigt mycket om socker o stärkelserika livsmedel och mjölmat, tom. rekommenderas läsk, sylt och glass.
Man vet, eller åtminstone misstänker väl idag att viss cancer ”göds” av socker och stärkelse. Finns det inte en debatt som borde ifrågasätta dessa kostråd vilka ”kanske” gör barnen ännu sjukare?
Inte skulle du låta dina barn, eller du själv för den delen, äta socker och mjölmat om någon av er (Gud förbjude) fick cancer?
Det skulle inte jag!
Måste också säga tack för att du sprider så god kunskap, såg dig hos Malou, kanon!
Jättebra att fler och fler höjer rösten!
Varma hälsningar/Maria
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 november, 2012 kl. 13:25
Kunskaperna kring hur en sockerfri kost skulle kunna påverka vuxna cancerpatienter är tyvärr oändligt liten. Kunskaperna kring hur det kan påverka barncancer är, om möjligt, ännu mindre. Sorgligt nog.
≪ | ≫ |
Karl E. Arfors ∙ 1 december, 2012 kl. 11:36
När cancern inte får tillräckligt med socker men är tillräckligt omfattande börjar biologien bryta ner muskler för att tillverka det socker tumören behöver detta livsavslutande tillstånd kallas cachexi.
Göran Petersson på Chalmers berättar att linolsyra (omega 6) är 10 ggr känsligare för oxidation än kolesterol. Det är inte fleromättade fetter vi behöver mer av – men det behöver vara i balans. Dessa fetter n6 och n3 är väldigt känsliga och måste skyddas av antioxidantia.
Läs mer om sådana fetter på Chalmers hemsida (Göran Petersson)
hälsar karl
f.ö är det jättebra Ann och du når ut.
≪ | ≫ |
Björn Hammarskjöld ∙ 1 december, 2012 kl. 16:13
Nobelpristagaren Otto Warbur påpekade redan 1926 att cancerceller oftast saknade fungerande mitokondrier, cellernas energifabriker. De flesta celler i kroppen har fungerande mitokondrier. Mitokondriernas enda bränsle är acetylcoenzym A eller AcCoA eller aktiverad ättiksyra som oxideras i citronsyracykeln av syre till CO2 och vatten och 15 molekyler ATP cellens energigivande molekyl.
Källan till AcCoA är i första hand fett men om blodglukoshalten höjs på grund av att man äter kolhydrater går cellerna över till att bryta ned glukos till AcCoA och stänger av fettnedbrytningen.
Cancerceller som saknar fungerande mitokondrier måste då ha glukos som bryts ned utan syre (anaerobt) till mjölksyra för att ge 2 molekyler ATP per molekyl glukos.
Så det krävs 19 gånger mer glukos anaerobt hos cancerceller jämfört med normala celler. Slutsatsen blir att ät mest fett och bara litet protein (2,5 g kött per kg kroppsvikt) och inga kolhydrater för att en cancer ska svälta ihjäl på grund av glukosbrist medan kroppen mår helt bra.
≪ | ≫ |
Helge ∙ 9 december, 2012 kl. 00:44
Udo Erasmus bok Fat that heal and ”fat that kill” fick mig intresserad av fetter, och fick mig att sluta äta kakor gjorda på förstörda fetter. Dvs fetter som härdats på konstgjord väg.
http://www.udoerasmus.com/articles/udo/udo_index.htm
≪ | ≫ |