I Ett sötare blod skriver jag att fleromättat fett, som rapsolja, är bättre för hjärtat än mättat fett, som smör. En läsare har undrat vad jag har för belägg för det. Förlitar jag mig på Livsmedelsverket här?

Nej. En av mina främsta källor är kostforskare Walter Willett vid Harvard School of Public Health, som jag tycker tolkar forskningen nyanserat. Alldeles nyligen sammanfattade han fettläget i Journal of Internal Medicin. Slutsatsen är att mättat fett är neutralt för hjärtat. Att byta mättat fett mot snabba kolhydrater är dåligt. Däremot är det bra att byta mättat fett mot omättade fetter, framförallt mot fleromättade fetter.

Ett skäl till att en del personer är kritisk mot fleromättade fetter är att vissa oljor, exempelvis solrosolja, innehåller mycket omega-6. Från dessa fetter bildar kroppen molekyler som driver inflammation. Därför skulle dessa fetter, rent teoretiskt, kunna öka risken för åderförkalkning och hjärt- och kärlsjukdom. Omega-3, som finns i fet fisk och i rapsolja, skyddar däremot mot inflammation. Det är många som pratar om att kvoten omega-3/omega-6 har rubbats; att vi idag får i oss alldeles för mycket omega-6 och att det skulle vara farligt (här är en artikel jag skrev i DN om detta).

Kroppen är bra på reglering

Men det finns inte så mycket belägg i forskningen för att kvoten är viktig. Dessutom reglerar kroppen noga tillverkningen av olika ämnen. Det är precis som med kolesterol. När vi äter mycket kolesterol gör kroppen bara mindre eget kolesterol. Att vi äter omega-6 innebär inte att kroppen automatiskt tillverkar inflammationsdrivande ämnen.

Detta är den bild jag har fått när jag har satt mig in i forskningen – är det någon som har andra intressanta studier som visar på motsatsen får ni gärna skicka dem till mig. Jag är alltid beredd att omvärdera!

Men jag tror egentligen inte att man ska hålla på att tjafsa så mycket om vilka fetter man ska välja. Det viktigaste är att undvika rena sockerarter och andra snabba kolhydrater. Dessutom ska man springa för livet så fort man kommer i närheten av transfetter – eller andra industriellt framställda märkliga nya fetter som vi aldrig ätit tidigare under mänsklighetens historia.

Referens: J Intern Med, 2012, 272; 13-24, Am J Clin Nutr 2011;93:684–8.

Kommentar till alla kommentarer jag har fått: Tack all för intressant input! Tänker att den forskning som har gjorts på vilka fetter som är bäst för oss, har ganska många svagheter och spretar. Därför kan man också fastna i oändliga diskussioner. Ingen vet egentligen vad som är bäst eller sämst. Men detta kan man i alla fall slå fast: vill du göra något bra för din hälsa – dra ner på socker och snabba kolhydrater. Framförallt om du lider av metabolt syndrom eller typ 2-diabetes. Vilka fetter du sedan väljer att äta istället, spelar inte lika stor roll. Men se till att få i dig fet fisk och omega-3 från havet. Undvik transfetter och andra nya påfund från industrin. Stek inte i oljor, använd smör istället. Sist men inte minst: kosta på dig en bra olivolja, för det kan vara himmelskt gott på den grekiska salladen till kycklingen.

 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.