I förra veckan gästade Stephan Rössner, professor vid Karolinska Institutet och en av de professorer som har haft mest makt över våra kostråd, Tomas Tengby i P1:s program Meny. Med anledning av det har en läsare, Nils, skickat följande mejl:

”Har med stor behållning läst din bok och kommer att läsa om den för det det är mycket att fundera över. Har tidigare läst Martin Ingvars böcker som också skriver om socker och kolhydrater och det fick mig att tappa runt 8 kg men nu får jag ny inspiration och skall nog försöka minska på ”smågodis”.

Lyssnade häromdagen på Meny i P1 Stephan Rössner säger då att ”mycket fett ger fettavlagringar i kärlen” och om jag läst rätt i din bok så är det ett för förenklat uttalande eller har jag missförstått allt? Samtidigt säger han att det spelar ingen roll varifrån kalorierna kommer det är totala mängden som avgör. Det låter logiskt men jag jag vet inte om jag missförstått att det faktiskt har det.”

Svar: åderförkalkning är en mycket mer komplicerad process

Du har absolut inte missförstått någonting. Uttalanden som ”fett ger fettavlagringar i kärlen” baserar sig på forskning från 1950-1970-talen. Modern forskning visar att den bilden är alldeles för förenklad. Rössner borde snarare säga: ”Socker och andra snabba kolhydrater höjer dina blodsocker och rubbar dina blodfetter. Din kropp blir inflammerad. Åderförkalkning är en inflammation i ådrorna”.

Som jag skriver i boken upptäckte en annan professor på Karolinska Institutet, Göran Hansson, att åderförkalkning är en komplicerad process där immunförsvaret reagerar på blodådrorna. När du äter socker och andra snabba kolhydrater, kommer storleken på dina onda LDL-kolesterolpartiklar att bli mindre. Detta leder till, menar vissa forskare, att de lättare tränger in i blodkärlen och fastnar i cellväggen. Dessa små partiklar ”rostar” också lättare; de kommer att oxidera. Immunförsvaret reagerar på dessa oxiderade partiklar.

Stephan Rössner gör också en annan felaktig förenkling. Han menar att det fett vi äter blir till det fett vi har i kroppen. Det är sedan länge känt att socker och snabba kolhydrater också omvandlas till fett i kroppen. I de tre senaste stora genomgångarna av forskning kring mättat fett hittar man ingen som helst koppling till hjärtsjukdom. Jag citerar alla dessa tre studier i boken.

Stephan Rössner har också fel när det gäller kalorierna. I kapitlet om vikten skriver jag till exempel om en alldeles ny studie, publicerad i JAMA (en av de bästa medicinska tidskrifterna), som visar att man generellt bränner cirka 300 kalorier mer per dag om man äter en strikt lågkolhydratdiet, jämfört med en lågfettdiet. Det är en halvtimmes joggingrunda per dag.

Det finns många etablerade forskare som har ändrat sin bild av vilka kostråd som är bäst för oss. Tyvärr syns de alldeles för sällan i media. Det är ett stort problem.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.