Det var en läsare som tipsade mig om att John Yudkins bok Pure, White and Deadly, har kommit i nyutgåva. John Yudkin var en brittisk nutritionsforskare som under mitten av 1900-talet studerade effekterna av socker i kroppen. Han populariserade sin forskning 1972 i White, Pure and Deadly.

Jag har än så länge bara kommit till förordet. Men jag har drabbats av samma känsla som när jag för åtta år sedan tittade igenom alla nyhetsklipp kring aids i SVT:s arkiv. Jag gjorde research inför en film som fick namnet ”När aids kom till Sverige”, som sändes av TV4 och senare klipptes om till en informationsfilm. Där i TV-arkivet hittade jag ett reportage från Afrika, filmat år 1985. Reporten säger att den nya sjukdomen aids nu sprider sig över kontinenten. Om ingen gör någonting kommer det att utvecklas till en dödlig epidemi.

Varning för epidemi av fettlever

John Yudkins skriver i sitt förord från 1972 att möss får fettlever av socker. Orsaken är självklar för honom: när kroppen får en överdos socker behöver detta omvandlas till fett. Det sker i levern. När fettproduktionen i levern blir för stor, får mössen fettlever.

Nu, 40 år senare, har världen drabbats av en epidemi av fettlever och livsfarlig skrumplever. Förr var alkohol den vanligaste orsaken. Nu är den vanligaste orsaken fetma och med all sannolikhet en överkonsumtion av socker.

Detta är gammal kunskap och det är helt logiskt att socker kan ge en fettinlagring i levern. Ändå nämns inte ett ord om socker i Vårdguidens beskrivning av skrumplever. I en beskrivning av forskning på Karolinska Institutets, säger också forskarna att man för 20 år sedan inte visste att övervikt och fetma kan ge leverskador.

John Yudkins hade heta dispyter med Ancel Keys – forskaren som fick världen att bli rädd för det mättade fettet. Det är inte utan att jag undrar vad som hade hänt om världen istället hade lyssnat på John Yudkins. Det ska bli spännande att fortsätta läsa hans bok.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.