En läsare frågar: ”Jag undrar över det du skriver angående mjölks påverkan på vår hälsa. Vi har valt bort mjölk från vår kost och jag anser att vår hälsa blivit betydligt bättre med mindre förkylningar, uppblåsta magar och magsmärtor. Genom det jag har läst har jag dragit slutsatsen att det är socker (kolhydrater), gluten och mjölk som påverkat vår hälsa negativt. Jag måste fråga om du tror att mjölken inte påverkar vår hälsa negativt på något sätt? Är ”Den ohälsosamma mjölken – resultat från oberoende forskning” av Sörgaard, Östergaard & Östergaard helt felaktig?”

Svar: det är många som inte tål mjölk men mjölk är inte orsaken till fetmaepidemin

Jag har inte läst boken ”Den ohälsosamma mjölken” och kan inte uttala mig om den. Jag tror absolut att mjölk kan ge problem för olika individer. Några av mina släktingar har till exempel mjölkproteinallergi och blir tvärsjuka av minsta mjölkdroppe. Andra personer är laktosintoleranta och får problem med magen.

Det gäller dock att skilja på vad som händer på individnivå och vad som händer på befolkningsnivå. Jag skriver i boken att vissa personer förklarar ökningen av bröst- och prostatacancer med vår höga mjölkkonsumtion. Men tittar man på befolkningsnivå har konsumtionen av mjölk sjunkit ordentligt de senaste årtiondena. I alla fall om man får tro Jordbruksverkets statistik, här i diagram och i siffror.

Eftersom mjölkkonsumtionen sjunker, kan inte mjölk vara orsaken till att vissa former av cancer ökar på befolkningsnivå, eller till att fler personer drabbas av bukfetma (metabolt syndrom) och diabetes. Hade mjölken varit en viktig orsak till dessa sjukdomar, skulle vi må bättre eftersom vi dricker mindre mjölk.

När det gäller Jordbruksverkets statistik över socker, visar jag i boken att det finns svagheter. Jag har inte granskat statistiken över mjölk lika ingående. Om det är någon läsare som vet om någon svaghet som jag inte har tänk på, får ni gärna lämna en kommentar!

Sist men inte minst: en stor latte eller ett stort glas mjölk kan ge ett sötare blod. I mjölk finns mjölksocker, laktos, som bryts ner till sockerarterna glukos och galaktos i kroppen. Galaktos omvandlas sedan till glukos.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.