En läsare frågar: ”Jag undrar över det du skriver angående mjölks påverkan på vår hälsa. Vi har valt bort mjölk från vår kost och jag anser att vår hälsa blivit betydligt bättre med mindre förkylningar, uppblåsta magar och magsmärtor. Genom det jag har läst har jag dragit slutsatsen att det är socker (kolhydrater), gluten och mjölk som påverkat vår hälsa negativt. Jag måste fråga om du tror att mjölken inte påverkar vår hälsa negativt på något sätt? Är ”Den ohälsosamma mjölken – resultat från oberoende forskning” av Sörgaard, Östergaard & Östergaard helt felaktig?”
Svar: det är många som inte tål mjölk men mjölk är inte orsaken till fetmaepidemin
Jag har inte läst boken ”Den ohälsosamma mjölken” och kan inte uttala mig om den. Jag tror absolut att mjölk kan ge problem för olika individer. Några av mina släktingar har till exempel mjölkproteinallergi och blir tvärsjuka av minsta mjölkdroppe. Andra personer är laktosintoleranta och får problem med magen.
Det gäller dock att skilja på vad som händer på individnivå och vad som händer på befolkningsnivå. Jag skriver i boken att vissa personer förklarar ökningen av bröst- och prostatacancer med vår höga mjölkkonsumtion. Men tittar man på befolkningsnivå har konsumtionen av mjölk sjunkit ordentligt de senaste årtiondena. I alla fall om man får tro Jordbruksverkets statistik, här i diagram och i siffror.
Eftersom mjölkkonsumtionen sjunker, kan inte mjölk vara orsaken till att vissa former av cancer ökar på befolkningsnivå, eller till att fler personer drabbas av bukfetma (metabolt syndrom) och diabetes. Hade mjölken varit en viktig orsak till dessa sjukdomar, skulle vi må bättre eftersom vi dricker mindre mjölk.
När det gäller Jordbruksverkets statistik över socker, visar jag i boken att det finns svagheter. Jag har inte granskat statistiken över mjölk lika ingående. Om det är någon läsare som vet om någon svaghet som jag inte har tänk på, får ni gärna lämna en kommentar!
Sist men inte minst: en stor latte eller ett stort glas mjölk kan ge ett sötare blod. I mjölk finns mjölksocker, laktos, som bryts ner till sockerarterna glukos och galaktos i kroppen. Galaktos omvandlas sedan till glukos.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.
Karl ∙ 10 januari, 2013 kl. 11:14
Även om folk dricker mindre mjölk, har konsumtionen av andra mjölkprodukter, som grädde och ost ökat, och det bör väl på något sätt räknas med. Samtidigt innebär ju en ökad konsumtion av hårdost inte någon stark ökning av t.ex. tillförseln av laktos. Tabell 13–15 i SJV-statistiken du länkar visar tillförsel av fett, protein och kolhydrater från bl.a. olika mjölkprodukter, och den samlade protein- och fettillförseln från mjölk, ost och grädde verkar inte ha förändrats mycket sedan 70-talet (men smör visas inte separerat från annat matfett). Det går också att få fram liknande statistik via FAO.
≪ | ≫ |
JUlia ∙ 13 november, 2013 kl. 10:13
Men konsumtionen av grädde kanske har ökat eftersom dagens mjölk är mindre fet än den ”direkt från bonden”. (har för mig att den är mindre fet rätta mig om jag har fel) Då kanske man istället börjat använda grädde då man använde den fetare mjölken, för att det behövs en fetare produkt för att grytan/såsen ska bli bra och dagens mjölk är för ”ofet” för att det ska bli bra. Bara en tanke!
≪ | ≫ |
Gunnar ∙ 10 januari, 2013 kl. 12:20
Jag har svårt att tro att mjölk ligger bakom prostatacancer. Då tror jag att kopplingar till tex D-vitaminbrist kommer ge ett betydligt bättre samband, då tex den geografiska (UVB) kopplingen finns där.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 10 januari, 2013 kl. 14:55
Det kanske är så att mjölk skyddar mot cancer,,,,,
≪ | ≫ |
Maria Lilja ∙ 10 januari, 2013 kl. 15:49
Hej Ann.
Har du läst ”Mjölkrevolutionen” av Fredrik Colting?
Jag har inte läst den själv med läst en del om den, verkar väldigt intressant.
Han är en av en växande skara som anser att vi med pastörisering och homogeniseringen förstör det som är bra med mjölken.
Vissa anser att bla.ökande allergier bland svenska/nordiska barn kan bero på att vi numera inte får ta mjölk direkt från bonden.
Tydligen är allergier inte alls lika vanliga i länder där man dricker ”riktig” mjölk, vet du något kring detta?
Hanteringen måste i så fall bli bättre för nu slarvas det säkert en hel del med hygienen eftersom ”den ändå ska pastöriseras”.
Men homogeniseringen är egentligen bara kosmetisk. vad jag förstår slår den sönder de naturliga fettmolekylerna för att mjölken ska se slät ut och inte klumpa sig, kroppen tar då inte upp mjölken på bästa sätt.
Skakar man på paketen/flaskan löser det mesta upp sig men det är väl inte så säljande kanske…
Jag har köpt gammaldags mjölk ibland (lågpastöriserad och ej homogeniserad) som är det lagligt närmaste vi kan komma naturlig mjölk i svenska butiker. men det är inte populärt hemma, ”den ser konstig ut” säger min sambo 🙂
Jag själv dricker inte mjölk men han har mjök till gröten, fast jag äter gärna ost.
Jag tror faktiskt inte vuxna skall dricka komjölk alls, vi är väl det enda däggdjur som dricker mjölk från en annan ras, eller?
Har också läst någonstans att man inte ska dricka mjölk från djur större än sin ras?
Get o fårmjölk kanske är bättre, vad vet jag?
Hur som, väldigt intressant.
≪ | ≫ |
Obla Skures III ∙ 24 januari, 2013 kl. 16:26
Mejeriprodukter, liksom öl, innehåller östrogen vilket ställer till oreda på flera sätt.
≪ | ≫ |
Monica Hansson ∙ 25 oktober, 2014 kl. 12:32
Jag har läst forskarrapporten Den ohälsosamma mjölken. Den är en ögonöppnare. Man kan googla titeln och köpa den som e-fil för ca 76 kr. De förklarar Kasein A1 och A2 och dess skillnader – kasein som direkt verkar som kontakter mellan cancerogena ämnen och våra celler, de förklarar mjölkmorfin, ett morfinliknande ämne som bildas då vi inte kan bryta ner mjölken fullständigt och som ger beroende. De berätta om kor som mjölkas då de är dräktiga – följdaktligen finns det mängder av hormoner i mjölken som överlever pastöriseringen och som ställer till det i våra kroppar. De berättar om mjölkbarn – som senare i livet har större risk att få bröst, livmoder eller prostatacancer. De berätta om ett ämne i mjölken som DRAR ur kalciumet ur våra skelett och kopplingar mellan mjölk och många sjukdomar. Läs rapporten. Har man lånekort kan man låna e-boken på http://www.elib.se
Monica
≪ | ≫ |
Mats Carlstedt ∙ 4 april, 2021 kl. 14:57
Mjölk från kor som endast äter gräs, klöver och ört är i sitt naturliga det näringstätaste vi kan få i oss. Dock förvägras vi köpa detta. Har aldrig läst om att någon fått laktosintolerans av opastöriserad mjölk. Laktrasen som processa bort genom pastörisering, motverkar laktos. Sen får de med laktosintolerans köpa ”laktras” på apoteket. Laktosintolerans borde heta ”pastöriserings intolerans”
≪ | ≫ |