Nyligen fick jag denna fråga från en läsare: ”Har läst din bok som var mycket bra. Jag och min man försöker nu lägga om till Lchf men den är ju baserad på mycket ägg och ägg är ju inte bra för högt kolesterol, vilket min man har. Han blir tyvärr sjuk (svår muskelvärk) av de mediciner han testat men jag känner mig orolig för att det blir för mycket ägg i kosten. Är det så farligt som läkarna säger (högst ett ägg om dagen)?

Svar: Det är en myt att ägg är ger högt kolesterol

Att ägg eller mycket kolesterol i maten skulle höja kolesterolnivåerna i blodet är en myt. Inte ens kolesteroltesens fader, Ancel Keys, trodde på det. Det står lite om detta på sidan 27 i Ett sötare blod. Han skriver i sina tidiga artiklar, från 1950-talet, om experiment där man har gett människor mycket kolesterol att äta. Men det hade ingen effekt på nivåerna i blodet.

Tanken att kolesterol ska vara farligt baserar sig till stor del på forskning på kaniner, som ju är gräsätare och har en helt annan ämnesomsättning än vi. Ancel Keys skriver att dessa kaniner fick kolesterolmängder som var cirka 15 gånger högre än vad en människa får i sig via kostan. Dessutom konstaterar han att levern producerar 10-20 gånger mer kolesterol varje dag än vad som finns i ett dagsbehov av mat. Om din man äter mer kolesterol, kommer levern bara att tillverka mindre. Nivåerna i blodet blir lagom höga.

Ägg är vitaminrikt och bra för blodfetterna

Alltså: ät ägg med gott samvete. Ägg är dessutom bland det mest näringsrika du kan äta. Kroppen behöver näring! Nyligen publicerade SvD en artikel om att ägg är bra för blodfetterna.

Ett tips: Innan ni går till läkaren nästa gång, läs på om blodfetterna i bokens fjärdekapitel. När ni lägger om kosten, följ framförallt vad som händer med det goda HDL-kolesterolet. Det brukar gå upp och det är en viktig förändring. Om värdet på triglyceriderna samtidigt går ner, är det ett säkert tecken på att blodfetterna ändras till det bättre. De onda LDL-kolesterolpartiklarna kommer då att bli större och det göra att de inte lika lätt fastnar i blodkärlens vägg. Be er läkare att titta på dessa blodfetter också!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.