En läsare har skickat följande mejl: ”En sak som jag alltid har funderat på när det gäller LCHF-kosten är: vart tar fettet vägen? Man ökar fettintaget, men eftersom insulinnivåerna hålls låga lagras det inte in i fettcellerna. Men det stannar inte i blodet heller (eftersom kolesterol och fria fettsyror går ned). Vart tar fettet vägen?

Upptaget i tarmen ligger ju på samma nivå som förut. Två förklaringar som jag kan tänka mig: värmeproduktion (det skriver ju Du om att Du upplevt), och att det totala energiintaget trots allt inte ökar trots att fettintaget ökar. Fettet förbränns alltså i ämnesomsättningen. Men när man läser om LCHF får man intrycket att fettintaget är mycket större än så!?”

Svar: du äter lagom mycket och bränner ofta fler kalorier

Jag tror att svaret inbegriper båda dina förklaringar. En av de viktnedgångsstudier som jag refererar till i boken visar att personer som drar ner på kolhydraterna, men som får äta hur många kalorier de vill, ändå minskar sitt kaloriintag med runt 550-600 kilokalorier per dag. Råden om en lågkolhydratdiet ledde i det fallet alltså automatiskt till en kaloribegränsning.

Åt fler kalorier – men gick ner mer i vikt

Samtidigt åt lågkolhydratgruppen i studien i princip lika många kalorier per dag som lågfettgruppen, ändå gick de ner mer i vikt. Personerna som åt en medelhavsdiet, åt också fler kalorier per dag än de på en lågfettdiet, men gick ner mer i vikt. Det kan vara svårt att komma ihåg hur mycket man äter, därför finns det stora felmarginaler i dessa mätningar. Men detta tyder ändå på att olika kalorier spelar olika stor roll för kroppen.

Jag berättar också i boken om en alldeles ny studie i NEJM som visar att vi generellt, på gruppnivå, bränner cirka 300 kilokalorier mer per dag om vi äter en lågkolhydratdiet istället för en lågfettdiet. Det motsvarar en halvtimmes joggingrunda per dag. Det är ganska mycket. Samtidigt är det viktigt att säga att det finns individuella skillnader. För vissa är det mycket mer än en halvtimmes joggingrunda – för andra mindre. En liten minoritet verkar bränna mer på en lågfettdiet. Andra bränner mest på GI. Det gäller helt enkelt att experimentera med sin egen kropp och se hur den reagerar.

Överdriven bild av LCHF

SLUTSATS: Det verkar som att man både begränsar kaloriintaget och att vissa personer (inte alla) bränner fler kalorier. Dessutom tror jag att bilden av LCHF är överdriven. Man äter visserligen en större andel fett. Men man äter inte mer än vad man behöver för att bli mätt. I debatten låter det ibland som att vissa personer äter flera kilo fett om dagen. Så är det naturligtvis inte. Många av de jag har pratat med har dessutom börjat äta mer broccoli istället för till exempel potatis. Så vissa ersätter de snabba kolhydraterna med fibrer istället.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.