I fredags skrev Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm ett riktigt skarpt debattinlägg i Dagens Nyheter angående Livsmedelsverkets kostråd till barn. Rubriken löd: ”Livsmedelsverket måste se över sina kostregler”.

Myndigheten rekommenderar max 10 procent mättat fett i dieten, därför måste skolorna servera lättmargarin till barnen. Men föräldrar har protesterat kraftigt. Nu har kommunen beslutat att barnen ska få riktigt smör på mackorna, men det leder till att man kommer att bryta mot regelverket och kan tvingas att betala vite. Ett moment 22 för staden. Lotta Edholm skriver:

Men om Livsmedelsverket inte förstår, eller tar hänsyn till, hur fel dess rekommendationer kan slå underminerar man sin egen trovärdighet. Detta skapar ett uppenbart problem.”

Hon uppmanar landsbygdsminister Eskil Erlandsson att ge Livsmedelsverket i uppdrag att se över sina råd och riktlinjer. Situationen är ohållbar.

Ogrundade varningar för smör

Jag hoppas verkligen att hennes engagemang får effekt. Men det ser mörkt ut. Forskare har nyligen gjorde en sådan genomgång som Lotta Edholm efterlyser. I somras presenterade Livsmedelverket förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer. Smör finns fortfarande med på deras röda lista, vilket är minst sagt anmärkningsvärt.

De senaste åren har det kommit en rad studier som visar att det saknas koppling mellan mättat fett och hjärtsjukdom. Här hittar du ett debattinlägg i Expressen kring detta. I Ett sötare blod kan du också läsa hela historien om hur rädslan för mättat fett kom till och varför det blev fel.

Varför fortsätter då Livsmedelsverket att varna för smör? Ett skäl är nog att många av de forskare som sitter med i Livsmedelverkets expertgrupper har varnat för mättat fett i årtal. Flera är läkare och dietister som behandlar patienter. Den som arbetar inom vården vill oftast göra något gott i livet. Att upptäcka att de råd som man har gett kan ha gjort större skada än nytta, är ett grymt slag. Tänkt dig själv in i situationen. Att erkänna ett fel är inte alltid lätt, att erkänna att man har haft fel i en sådan här viktig fråga är näst intill omänskligt.

Ska våra kostråd få en rättvis utvärdering, fri från känslomässig inblandning, måste Eskil Erlandsson även ge Livsmedelsverket i uppdrag att förnya sin expertgrupp.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.