sjuk av LCHFUnder de senaste åren har det varit många löpsedlar kring farorna med lågkolhydratkost. Det är farligt för hjärtat, säger läkare. Nyligen kom dessutom en översiktsartikel i Plos One, som slår fast att lågkolhydratdieter ökar risken för hjärtsjukdom. Det är många som numera refererar till den studien och jag har fått många frågor kring den. Plos One är en tidskrift som rankas högt i vetenskapsvärlden och den har hög trovärdighet.

SAMTIDIGT vittnar hundratals, för att inte säga tusentals, typ 2-diabetiker att de blir mycket friskare när de äter en lågkolhydratkost. Blodsockret normaliseras, deras blodfetter blir bättre, de slipper ta så mycket läkemedel och de går ner i vikt. Hur hänger detta ihop? Kan något som göra personer friskare, samtidigt vara farligt för hjärtat på lång sikt?

Cocktaileffekt av kolhydrater och fett

Svaret på den frågan är: NEJ. Förklaringen till skillnaderna är att det som forskarna i Plos One-artikeln kallar för en lågkolhydratdiet inte är en strikt lågkolhydratkost så som man definierar den inom Atkins- eller LCHF-rörelsen. Om du läser sista kapitlet i Ett sötare blod beskriver jag ett larm som kom förra sommaren kring lågkolhydratkost, men som baserar sig på forskning genomförd på 1990-talet. Då åt väldigt få personer en strikt lågkolhydratdiet i Sverige. Istället studerar forskare de som åt minst kolhydrater på 1990-talet. Detta var i praktiken en HCHF-diet (high carb high fat). Den innehåller både mycket snabba kolhydrater (30-40 energiprocent) och mycket fett. Det är ungefär samma förhållanden som i en BigMac-hamburgare. Denna kombination leder till en riktig dålig cocktaileffekt i kroppen. De snabba kolhydraterna ger ett insulinpåslag som gör att allt fettet lätt lagras i kroppen.

Strikta lågkolhydratdieter har bra effekt på hjärtat

Studien i Plos One baserar sig på just sådana studier som påbörjades under 1990-talet. Vill man istället läsa en översiktsartikel som har gått igenom forskning på strikta lågkolhydratdieter ska man titta på studien ”Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors”, publicerad 2012. Den visar på helt andra resultat. Lågkolhydratkost leder generellt till: viktnedgång, ett lägre blodtryck, lägre triglycerider, högre gott HDL-kolesterol, lägre blodsocker och lägre insulinnivåer i blodet. Allt detta är bra för hjärta, hjärna och resten av kroppen.

SLUTSATS: En stor del av fettdebatten i Sverige grundar sig i att forskare aldrig har definierat vad en lågkolhydratdiet är. En modern, strikt lågkolhydratdiet innehåller maximalt 20 energiprocent kolhydrater och alla dessa ska vara ”långsamma”. Socker, mjöl, gryn, ris, pasta, potatis, öl och alla andra livsmedel med högt GI-värde ska exkluderas. Att kombinera både socker och fett är det värsta man kan göra för kroppen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.