När jag nyligen skummade igenom de senaste nyheterna från vetenskapsvärlden, snubblade jag över en rapport om forskare som har tagit fram en ny form av choklad. De har lyckats få bort hälften av fettet och istället har de sprutat in fruktjuice eller cola light. På så sätt, menar de, kommer chokladen bli mer nyttig och vitaminrik:

Ready for debut: Fruit-juice-infused chocolate with 50 percent less fat

Min känsla är att ju mer vi mixtrar med maten och ju fler konstlade livsmedel vi hittar på, desto tjockare blir vi. När jag går bland livsmedelsbutikens alla hyllor tänker jag allt som oftast: vad håller vi på med egentligen? Speciellt när jag passerar risifrutti, översockrade yoghurts och frukostflingor med chokladssmak. I går var jag på ett laboratorium i Uppsala. Där satt ett schema över cellens metabolism. Det är tusentals proteiner som samarbetar för att skapa liv. Cellens maskineri är så finslipat och så välsmort. Så vackert. Det är klart att maskineriet börjar hacka när vi inte äter det kroppen behöver.

Förresten – vet du vad en Magnumglass innehåller?

Koncentrerad skummjölk, socker, vegetabiliskt fett, kakaosmör, kakaomassa, glukos-fruktossirap, vasslepulver, helmjölkpulver, smörfett, emulgeringsmedel (E471, E476, sojalecitin), stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), vaniljstångbitar, arom, färgämne (E160a).

Tänk speciellt på ordet glukos-fruktossirap när du ser den pågående reklamen. Då kommer glassarna plötsligt inte alls att se lika läskande ut.

I USA har man börjat prata om att man inte ska äta något som inte mormor eller farmor skulle kunna ha haft i skafferiet. Det tror jag är ett ganska bra råd. På villkoret att jag får låtsas att min mormor bodde i Mexiko så att det fanns koriander, lime och jalapenos i hennes skafferi.

På bilden: Stefan A. F. Bon, Ph.D. Fotokred: University of Warwick

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.