SemlaEn del reklam slungar mig in i ett rum bland alla marknadsföringsnissar. Jag undrar – hur kläcktes den här idén? Det hände idag när kostdoktorn.se länkade till Lättas annonskampanj fettkontot.se.

I min hjärna: fem nissar sitter runt ett bord. Uppdrag: att sälja mer Lätta. De har ganska mycket pengar i potten. Beställaren, Unilever, äger varumärken som GB Glass, Maizena, Knorr. Och Becel. Nissarna börjar snacka fett på macka. Vad de själva kör med.

En av Nissarna: Menar ni allvar – finns Lätta kvar?

En annan Nissa: Känns lite 90-tal.

En tredje: Varför kör dom inte på Becel? Det känns som en bättre snackis. Asså. Lätta är ju dött.

Chefen: Äh. Googla Becel så får du se. Det är bara skit som kommer upp. Lätta är en bättre googlis. Mindre om fett på ungarnas skolmackor och mer Emma Sjöberg. Sommar och sol. Positivt. Unilever har bestämt att det är Lätta som gäller nu.

Tyst. Nissarna tänker: Emma Sjöberg? Vad gör hon nuförtiden?

Chefen: Vad säger ni? Vad skulle kunna få er att byta till Lätta?

Det är fettisdag. De käkar semlor.

Första nissen. Drypande ironi: Kanske om jag fick äta fler sådana här?

Chefen (känd för att ”bara köra”): Men sjukt bra! (röst upp i falsett) Vi älskar semlor i Sverige. Alla vill äta fler semlor. Vad säger ni andra?

Nissan. Ännu mer drypande ironi: Ja, det är ju roligt.

Chefen: Bra!!! Det ska blir roligt att äta Lätta. Det roliga fettet! Fattar ni!?! Du är så galet genialis.

Alla runt chefen: Tysta. Tittar ner i bordet. Tänka, tänka. Alla gillar sitt jobb. Vill gärna jobba kvar på flådigt kontor med utsikt över Stureplan. De hakar på. Halleluljastämning. Resultat: fettkontot.se. Fettbörs. Fettprognos. Skapa ditt eget Fettkonto.

Fettprognosen: om du käkar tio mackor per dag med ett grymt tjockt lager Lätta (så att det blir ”bitmärken”) kan du smälla i dig 975 semlor på ett år. Alltså 2,67 semlor varje dag, inkluderat julafton. Vilka framtidsutsikter.

Bra att veta: när du byter fett mot socker (semlor) ökar risken för hjärtinfarkt hyfsat kraftigt. En studie som kan vara bra att ha i bagaget innan du börjar leva på Lätta och semlor: Intake of carbohydrates compared with intake of saturated fatty acids and risk of myocardial infarction: importance of the glycemic index

Den visar: om du byter 5 procent av ditt energiintag i mättat fett mot kolhydrater med högt GI (semlor), ökar risken för hjärtsjukdom med 33 procent.

Här är en kommentar, skriven av en forskare på Harvard School of Public Health: Are refined carbohydrates worse than saturated fat?

Vill du bli av med ditt semmelsug: läs Ett sötare blod

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.