Idag rapporterar Andreas Eenfeldt att Danmarks tunga kostforskare Arne Astrup har bytt sida i kostdebatten. Han menar att socker och förfinade kolhydrater är ett långt mycket större problem för människokroppen än vad mättat fett är. Det var också bland annat en dansk som fick mig att våga hävda just detta i Ett sötare blod. Studien visar att den som byter 5 procent av sitt energiintag i mättat fett till förfinade kolhydrater ökar sin risk för hjärtinfarkt med över 30 procent.
Denna studie kommenterades av Frank Hu på Harvard School of Medicine:
Are refined carbohydrates worse than saturated fat?
I kommentaren skriver Frank Hu att råden om att äta mindre fett har fått oss att istället äter mer socker och snabba kolhydrater och att detta kan ha bidragit till världens fetma- och diabetesepidemi. Det är riktigt tung kritik som svenska forskare också borde lyssna på
Tänk på detta nästa gång du ska välja yoghurt. Jämför till exempel Arlas vaniljyoghurt med Arlas feta naturella yoghurt. Vaniljyoghurten har tillsatt socker i sig, men får nyckelhålmärkas. Den naturella däremot, som är exakt lika kaloririk, har inget nyckelhål på sig. Följer du nyckelhålsmärkningen i detta fall kommer du öka din risk för hjärtinfarkt, speciellt om du tillhör den dryga miljonen svenskar som lider av metabolt syndrom eller typ 2-diabetes.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Kareng ∙ 27 april, 2013 kl. 12:41
Jättebra exempel! Nyckelhålsmärkningen är verkligen pinsam.
≪ | ≫ |
Per Wikholm ∙ 27 april, 2013 kl. 18:40
Värt att veta Ann om youghurt: Före 2006 så fick en fruktyoughurt innehålla precis hur mycket tillsatt socker som helst och kunde ändå få stoltsera med Livsmedelsverkets Nyckelhålssymbol så länge den innehöll max 0,5 gram fett per hundra gram. Numera får den ”bara” innehålla 9 gram socker per liter (Coca Cola ca 11 gram). Det är vad Livsmedelsverket komiit fram till som en kompromiss efter förhandlingar med livsmedelsindustrin.
Ha en bra dag!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 28 april, 2013 kl. 15:13
Intressant. Och märkligt. SLV har ju själva satt en gräns att max 10 procent av energin får komma från socker. Men här kommer väldigt mycket mer från socker.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 27 april, 2013 kl. 20:05
Ja. det är väl först nu som han börjar bli riktigt tung, tycker jag i alla fall!! 🙂
≪ | ≫ |
Christina Sandström ∙ 29 april, 2013 kl. 12:57
Underbart! Inte ofta sånt händer! Även om han inte riktigt löper linan ut…
//kikkisandstrom.se
≪ | ≫ |
Hälsosnackisarna just nu | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach ∙ 29 april, 2013 kl. 19:07
[…] En tung forskare har bytt sida i kostdebatten – skriver vetenskapsjournalist Ann Fernholm och även Andreas Eenfeldt om och syftar på danska Arne Astrup. Men han löper inte linan helt ut. Läs mer […]
≪ | ≫ |
Möte vid Livsmedelsverket: Ska sötad yoghurt få märkas med ett nyckelhål? | Ett sötare blod ∙ 21 augusti, 2013 kl. 09:05
[…] En tung forskare har bytt sida i kostdebatten […]
≪ | ≫ |