Idag rapporterar Andreas Eenfeldt att Danmarks tunga kostforskare Arne Astrup har bytt sida i kostdebatten. Han menar att socker och förfinade kolhydrater är ett långt mycket större problem för människokroppen än vad mättat fett är. Det var också bland annat en dansk som fick mig att våga hävda just detta i Ett sötare blodStudien visar att den som byter 5 procent av sitt energiintag i mättat fett till förfinade kolhydrater ökar sin risk för hjärtinfarkt med över 30 procent.

Intake of carbohydrates compared with intake of saturated fatty acids and risk of myocardial infarction: importance of the glycemic index

Denna studie kommenterades av Frank Hu på Harvard School of Medicine:

Are refined carbohydrates worse than saturated fat?

I kommentaren skriver Frank Hu att råden om att äta mindre fett har fått oss att istället äter mer socker och snabba kolhydrater och att detta kan ha bidragit till världens fetma- och diabetesepidemi. Det är riktigt tung kritik som svenska forskare också borde lyssna på

Bild07Tänk på detta nästa gång du ska välja yoghurt. Jämför till exempel Arlas vaniljyoghurt med Arlas feta naturella yoghurt. Vaniljyoghurten har tillsatt socker i sig, men får nyckelhålmärkas. Den naturella däremot, som är exakt lika kaloririk, har inget nyckelhål på sig. Följer du nyckelhålsmärkningen i detta fall kommer du öka din risk för hjärtinfarkt, speciellt om du tillhör den dryga miljonen svenskar som lider av metabolt syndrom eller typ 2-diabetes.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.