En läsare har hört av sig och undrar: Av alla olika former av socker, vad är bäst och vad är sämst? Sirap, vitt socker, honung, sorbitol, xylitol, stevia?

Svar: socker som socker

När det gäller sirap, vitt socker eller honung, är alla lika illa för kroppen. Det finns tyvärr inga genvägar här. Alla innehåller en kombination av sockerarterna glukos och fruktos. I Ett sötare blod kan du läsa om hur denna kombo gör att levern börjar tillverka fett från fruktos. Det leder till den blodfettrubbning som är kopplad till bukfetma och typ 2-diabetes: ett lågt gott HDL-kolesterol, höga triglycerider och små onda LDL-kolesterolpartiklar.

En annan läsare har också frågat om kokossocker. Men samma sak gäller där. Skillnaden är bara att man har renat fram socker från kokos istället för från till exempel sockerbetor. Det spelar ingen roll vilken ursprungsväxten är. Socker som socker. Dessutom verkar kokossocker, om jag har förstått saken rätt, innehålla mer fruktos än vanligt vitt socker. Det ger extra hög fettproduktion i levern. När fruktos tas upp av levercellerna bildas också urinsyra i kroppen. Urinsyra kan bilda kristaller i lederna och ge gikt. Personer som har gikt ska hålla sig borta från fruktos.

Om jag ändå måste rangordna dem skulle jag nog, kanske, sätta honung snäppet ovanför de andra. Honung innehåller ändå andra substanser, bland annat virus- och bakteriedödande ämnen. Men om det egentligen ger någon effekt är svårt att säga. Det är i alla fall inget man ska äta dagligen eller i stora doser.

När det gäller andra sötningsmedel som sorbitol, xylitol och stevia är jag dåligt påläst. En del personer verkar kunna bli ganska dåliga i magen av dem. Hur de påverkar kroppen i längden är det nog ingen som vet. Om man äter sötningsmedel någon gång då och då är det säkert helt okej, men personligen skulle jag inte äta dem dag ut och dag in, år efter år.

Mitt råd är att vänja sig av vid söta smaker. Det finns så mycket annat gott att äta. För mig dröjde det något år, men sen upptäckte jag plötsligt att bullar och kakor inte smakar gott längre. Kanske är detta färgat av att jag har tillbringat ganska många timmar med att läsa forskningsrapporter om hur höga blodsocker skadar kroppen. Men det är ändå något jag aldrig trodde att jag skulle uppleva.

Vill du bli av med ett sockersug? En och annan läsare vittnar om att Ett sötare blod ger viss motivation att sluta äta socker.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.