Denna fråga har inkommit från en läsare: ”Av alla fetter, vilka ska man välja för matlagning och bak? Flytande becel/margarin, flytande smör/rapsolja eller fast smör i de former som finns laktosfritt det vill säga bregott eller Carlshamns margarin på raps?”

Svar: undvik lättmargarin och omega-6-rika oljor

Lättmargarin innehåller generellt mycket omega-6. Det finns studier som kopplar ett högt intag av omega-6 till en ökad risk för bröstcancer. Från omega-6 tillverkar kroppen ämnen som driver inflammation. Personligen har jag valt att inte äta lättmargarin, eftersom det finns många frågetecken kring dessa. I solrosojla och majsolja finns också mycket omega-6.

Annars använder jag det fett som gör att maten smakar godast: smör, kokosfett (ekologiskt ohärdat, ej härdat kokosfett som säljs i silvriga paket), bregott, olivolja eller rapsolja. När jag steker använder jag nästan alltid mättade fetter, eftersom de klarar värmen bra. Många menar att känsliga fleromättade fetter som rapsolja förstörs när de hettas upp. Samtidigt steker man tydligen sina grönsaker i rapsolja på Okinawaöarna, där människor blir äldst i världen. Men då är värmen låg.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.