Nyligen fick jag mejlet nedan från en läsare. Hon är 56 år gammal och har inte haft mens på sju år. Men efter kostomläggning till lågkolhydratdiet kom den plötsligt tillbaka. Detta är ingenting som jag personligen har läst om (se mitt svar nedan). Men jag vet ju att ni alla bloggläsare kan mycket. Är det någon av er som har hört talas om något liknande? Här är mejlet:

”Jag äter LCHF sen sju veckor tillbaka och mår jättebra av det! Mina ständiga magbesvär (med ont i magen mer eller mindre jämt, förstoppning, spänd svullen mage mm) försvann dag två! Bara det fick mig att fortsätta. Har gått ner fyra-fem kilo (till 60) och det som verkar ha försvunnit är fettet runt magen. Det får mig också att fortsätta! Jag äter inte överdrivet mycket fett men mycket mer än tidigare och är angelägen om att inte äta socker eller för mycket andra kolhydrater. Magen känns mjuk och mild, jag känner mig mer vital både fysiskt och psykiskt. Kände mig tidigare ofta väldigt låg, men också det har förändrats till det bättre. Bara bra alltså!

Det som dock har fått mig att fundera är att mina bröst för ca tio dagar sedan började ömma och kännas större. Kände mig som på den tiden jag hade mens eller till och med som när jag väntade barn. Och nu i helgen fick jag till min stora förvåning mens! För första gången på sju år. Det verkar hända saker med östrogenet i kroppen, kanske är det det som gör att jag känner mig så vital, att magen fungerar så bra och att bukfettet smälter bort. Men är det bra? Jag äter östrogen mot mina klimakteriebesvär och har nu precis minskat dosen till hälften. Men känner mig så klart lite fundersam över vad det är som händer i kroppen och om jag borde gå till min gynekolog. Har du hört talas om något liknande?”

Mitt svar:

”Vad roligt att du mår bättre! Jag kan inte tänka mig annat än att det är bra för dig att få bort bukfettet. Att du känner dig piggare är också ett tecken på att din kropp är mindre inflammerad.

Jag vet inte om lågkolhydratdiet kan påverka menstruationen. Det kan vara en ren slumpt. Samtidigt har du genom kosten sänkt insulinnivåerna i kroppen. Det kan påverka äggstockarna så att de producerar mindre manligt könshormon (se den del av Ett sötare blod som handlar om tillväxt och polycystiskt ovariesyndrom). Kanske kan det ha kickat igång mensen? Om jag var du skulle jag söka en gynekolog och fråga vad hon eller han tror.”

Är det någon annan läsare som har liknande erfarenheter?

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Läsares berättelser, Okategoriserade, Frågor och svar. Stötta mitt arbete via Patreon.