Den senaste tiden har det varit debatt kring farorna med omega-6-fetter, som det finns rikligt av i till exempel solrosolja, majsolja och lättmargariner. Från omega-6 tillverkar kroppen ämnen som driver på inflammation. Tanken är att om vi äter mycket omega-6, kommer detta att elda på kroppens immunförsvar. Dessutom påverkas omega-6-fetter lätt av det syre som vi andas; de oxideras och kan bli till rostiga kuggar i kroppens fina maskineri. Nyligen gjorde forskare en analys av en gammal studie från Australien, som tydde på att omega-6 fetter ökar risken för hjärtinfarkt. Den studien skrev jag om här:

Nya rön: sluta ät omega-6 rika oljor och lättmargarin

Det var en intressant studie. Men i mitt inlägg var jag också kritisk, eftersom jag tycker att den var liten. Forskarna slog på stora trumman, utan att berätta att underlaget var skakigt. Analysen gav dock all anledning att sluta ge skolbarn lättmargarin.

Nu kommer istället en rapport som försvarar omega-6-fetterna:

Effect of Dietary Linoleic Acid on Markers of Inflammation in Healthy Persons: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials

Forskare har gått igenom resultaten från åtskilliga studier som undersökt effekten av omega-6 i kroppen. Till exempel har man gett försökspersoner olika doser omega-6 under flera veckor och sedan mätt halterna av ämnen som är kända för att trigga igång kroppens immunförsvar. Slutsatsen av genomgången är att dessa studier konsekvent ger ett negativt resultat. Omega-6 verkar inte elda på immunförsvaret.

En av forskarna rapporterar att han har varit konsult åt Monsanto, vilket gör att man kanske ska dra öronen åt sig. Samtidigt tycker jag att genomgången verkar noggrann (alla kunniga läsare som inte håller med får gärna ge kommentarer). Kroppen är finurligt konstruerad. Att vi äter mycket omega-6, innebär inte att kroppen automatiskt omvandlar allt detta omega-6 till inflammationsdrivande molekyler. Samma sak gäller till exempel kolesterol. Om en person äter massor av kolesterol, kommer levern bara att tillverka mindre så att halterna i kroppen blir lagom höga.

Jag tror absolut inte att slaget kring omega-6 är avgjort i och med detta. Jag kommer följa forskningen och har själv inte bestämt vad jag egentligen tycker om dessa fetter. Personligen köper jag varken lättmargarin eller solrosolja. Jag tycker inte heller att man ska servera lättmargarin i skolan. Det finns inga skäl att göra det. Samtidigt är jag inte rädd för allt det omega-6 fett som finns i nötter som jag äter. Mina barn får också knapra så mycket nötter de önskar. Det behövs dock mer kunskap.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.