Det har varit många historier på bloggen på senaste tiden om vilken hälsorevolution en lågkolhydratdiet kan innebära. Och i morgon kommer det ännu en. Så det behövs en liten motvikt. Min mamma pratade nyligen med en kvinna som inte kände någon skillnad alls när hon minskade på kolhydraterna. Hon hade tänkt att gå ner i vikt, men det hände ingenting. Inte blev hon piggare heller. Det var en besvikelse.

För många blir det så. De som märker skillnad är framförallt personer som har bukfetma, metabolt syndrom eller typ 2-diabetes och som ganska ofta har höga blodsocker. När blodsockret går ner blir många piggare. Det är lite som att friskna till efter en förkylning. Inflammationen i kroppen dämpas och då försvinner de molekyler som gett tröttheten. Att bli av med den låggradiga inflammationen är otroligt viktigt, för den ställer till stor skada.

En annan grupp som kan märka stor skillnad är personer som mår dåligt i magen av kolhydrater. Andra har magar som fixar kolhydrater relativt bra.

I ärlighetens namn hör jag själv till dem som inte märker någon nämnvärd skillnad på en lågkolhydratdiet. Men jag håller vikten och det är bra. Jag äter automatiskt lagom mycket när jag tar bort kolhydraterna. Dessutom är jag övertygat om att jag förebygger en hel del framtida problem genom att snåla på sockret. Mer om det i Ett sötare blod.

En person mejlade tidigare i våras och menade att han fått många hälsoeffekter av LCHF, men också en del problem. Bland annat blev han muntorr och fick en andedräkt som luktade aceton. Äter man så lite kolhydrater att kroppen går över till en ketonförbränning kan det bli så. Aceton är en keton. Dessutom kände han sig allmänt trög i både kroppen och i hjärnan. Problemen försvann när han började äta lite mer kolhydrater.

Mitt råd till alla är att experimentera med kosten. Pröva dig fram och se hur du mår. Låt ingen annan bestämma hur du ska äta. Det känner du bäst själv. Men en sak är bra att tänka på: se till att balansera ditt blodsocker på en låg och jämn nivå.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.