Nu har Livsmedelsverkets expertgrupp diskuterat nyckelhålsmärkningen av sötad yoghurt. Vaniljyoghurt med fem procent tillsatt socker, får nyckehålsmärkas bara den innehåller lite fett. Livsmedelsverket själv rekommenderar att max 10 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker. I denna produkt utgör vitt socker 30 energiprocent. Det enkla svaret borde allts vara: Nej.
Av protokollet, som ligger ute på internet, framgår att Anita Laser Reuterswärd, nutritionist vid myndigheten, understryker att: ”det är viktigt för konsumenten att kunna välja nyckelhålsmärka frukostprodukter som innehåller tillsatt socker. Idén med symbolen är att det ska vara enklare att välja hälsosamt inom en viss produktgrupp, till exempel ostar eller fruktyoghurtar”.
Så var det med det. Nyckelhålet verkar bli kvar.
Amerikanska forskare: socker är farligt vid stigande vikt
Vid mötet har experterna också kommit fram till att: ”Underlaget för att säga något om ett eventuellt samband mellan socker/sackaros eller fruktos och diabetes typ 2 är otillräckligt”. Nyligen fick jag en helt annan bild från en amerikansk forskare, som organiserat en konferens kring socker vid National Institute for Health (NIH), den amerikanska motsvarigheten till typ Socialstyrelsen eller Folkhälsoinstitutet. Forskaren berättade att man vid konferensen hade enats kring att fruktos (som är en del av det vita sockret, sackaros) direkt kan skada kroppen genom att öka fettproduktionen i levern (det står mer om detta i Ett sötare blod). Fett i levern är en grogrund för diabetes. För en person som rör mycket på sig, är fruktos inget problem. Men för en person som sakta med säkert går upp i vikt, är fruktos skadligt.
Vår befolkning går sakta men säkert upp i vikt. Därför borde Livsmedelsverket snarast ta bort nyckelhålsmärkningen från sötad yoghurt. Sockret i den skadar kroppen direkt.
Tidigare inlägg: Livsmedelsverket måste sluta slåss mot väderkvarnar och En tung forskare har bytt sida i kostdebatten
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Kjell Rilbe ∙ 21 augusti, 2013 kl. 09:44
Jag tror verket menade något i stil med att om man tar de olika vaniljyoghurtarna/fruktyoghurtarna och jämför dem så är det lättyoghurten som är hälsosammast. Detta kan ju vara sant, eftersom sockerhalten troligen är ungefär densamma. Då fäller ju kanske fetthalten avgörandet.
Men jag tvivlar på att konsumenten uppfattar nyckelhålsmärkningen så.
≪ | ≫ |
Bo Blomberg ∙ 23 augusti, 2013 kl. 13:57
Man önskar att nån som följt livsfarliga verkets kostråd och blivit sjuk ville stämma dom i en civilrättslig process!
≪ | ≫ |
Totto ∙ 26 augusti, 2013 kl. 10:31
Vad jag inte förstår är varför det skulle vara viktigt att kunna välja produkter som är sötade OCH nyckelhålsmärkta. Jag skulle vilja varför hon tycker det.
≪ | ≫ |
Nyckelhålsmat med mera | ∙ 29 januari, 2014 kl. 15:51
[…] http://ettsotareblod.se/mote-vid-livsmedelsverket-ska-sotad-yoghurt-fa-markas-med-ett-nyckelhal/ […]
≪ | ≫ |