LättyoghurtNu har Livsmedelsverkets expertgrupp diskuterat nyckelhålsmärkningen av sötad yoghurt. Vaniljyoghurt med fem procent tillsatt socker, får nyckehålsmärkas bara den innehåller lite fett. Livsmedelsverket själv rekommenderar att max 10 procent av alla kalorier ska komma från tillsatt socker. I denna produkt utgör vitt socker 30 energiprocent. Det enkla svaret borde allts vara: Nej.

Av protokollet, som ligger ute på internet, framgår att Anita Laser Reuterswärd, nutritionist vid myndigheten, understryker att: ”det är viktigt för konsumenten att kunna välja nyckelhålsmärka frukostprodukter som innehåller tillsatt socker. Idén med symbolen är att det ska vara enklare att välja hälsosamt inom en viss produktgrupp, till exempel ostar eller fruktyoghurtar”.

Så var det med det. Nyckelhålet verkar bli kvar.

Amerikanska forskare: socker är farligt vid stigande vikt

Vid mötet har experterna också kommit fram till att: ”Underlaget för att säga något om ett eventuellt samband mellan socker/sackaros eller fruktos och diabetes typ 2 är otillräckligt”. Nyligen fick jag en helt annan bild från en amerikansk forskare, som organiserat en konferens kring socker vid National Institute for Health (NIH)den amerikanska motsvarigheten till typ Socialstyrelsen eller Folkhälsoinstitutet. Forskaren berättade  att man vid konferensen hade enats kring att fruktos (som är en del av det vita sockret, sackaros) direkt kan skada kroppen genom att öka fettproduktionen i levern (det står mer om detta i Ett sötare blod). Fett i levern är en grogrund för diabetes. För en person som rör mycket på sig, är fruktos inget problem. Men för en person som sakta med säkert går upp i vikt, är fruktos skadligt.

Vår befolkning går sakta men säkert upp i vikt. Därför borde Livsmedelsverket snarast ta bort nyckelhålsmärkningen från sötad yoghurt. Sockret i den skadar kroppen direkt.

Tidigare inlägg: Livsmedelsverket måste sluta slåss mot väderkvarnar och En tung forskare har bytt sida i kostdebatten

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.