Efter föredraget i Göteborg för ett par veckor sedan, fick jag in följande fråga: ”Jag har på senare tid blivit mer intresserad av mat och träning och då jag äter mycket vegetariskt undrar jag hur nyttigt det egentligen är med bönor och linser? Det är ju ändå en hel del kolhydrater i dem. Kikärtsmjöl är något som jag använder mer och mer för att byta ut vetemjöl i olika recept. Funkar klockrent!”

Svar: kikärter, bönor och linser är mycket bättre än mjölmat

Bönor och linser är bra för en frisk kropp. De innehåller vitaminer och spårämnen. De kolhydrater som finns i bönor och linser är mestadels stärkelse, som enbart består av glukos. När det gäller utveckling av den farliga bukfetman och typ 2-diabetes, är fruktos (som finns i vitt socker) en mycket större bov. Den sockerarten leder lättare till en skadlig fettbildning i levern.

Den stärkelse som finns i bönor, linser och kikärtor, bryts också långsamt ner i kroppen. Blodsockertoppen blir därför låg. Om du tränar bränner du dessa kolhydrater i dina muskler. Om du däremot hade haft typ 2-diabetes, skulle svaret ha blivit lite annorlunda. För personer med diabetes kan även bönor och linser ge en onormal blodsockerstegring. Bönor och linser är visserligen mycket bättre än vitt bröd och ris för en diabetiker, men sämre än till exempel broccoli och blomkål med olivolja på (sett ur ett strikt blodsockerperspektiv).

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.