För ungefär ett år sedan lade forskare ner Look AHEAD, den största studie som någonsin har genomförts av en lågfettdiet och motion som behandling av diabetes. Orsaken till nedläggningen var att livsstilsförändringen inte visade några tecken på att hjälpa hjärtat. Jag har skrivit om detta tidigare: Nya rön: lågkalorikost skyddar inte mot hjärtinfarkt (trots en ordentlig viktnedgång!)

Studien visar att dagens kostparadigm sannolikt är felaktigt. Men en del kostforskare vill inte se detta. Istället kliar de sig i huvudet och försöker förbryllade förklara resultatet. Idag har Nature Medicin en artikel, ”Are diet and exercise helpful for the heart?”, där spekulationerna är i full gång: kontrollgruppen fick mera läkemedel; viktskillnaderna var för små; det kan vara bra för personer med hjärtproblem att vara lite överviktiga.

Kostforskare har satsat på fel häst

Ingenstans i artikeln ifrågasätter forskarna om de har använt sig av rätt kost. Mot slutet skiver de till och med: ”It may no longer be feasible or sufficiently important to initiate new clinical trials of lifestyle modification where clinically significant weight loss is sustained longitudinally in subjects with type 2 diabetes mellitus.”

Den här inställningen möter jag ofta bland forskare. De har gett upp kostspåret. Om och om igen har de misslyckats att behandla patienter med en lågfettdiet. Deras slutsats är att det där med kostråd inte fungerar. Det är hopplöst. Och så tar de fram kniven och genomför istället en gastric bypass.

Slutsatsen borde istället vara att de kan ha satsat på fel häst. Biokemisk forskning talar för att diabetes borde behandlas med en kost som sänker blodsockret och insulinnivåerna. Det effektivaste sättet är att snåla på kolhydraterna. Ibland kan jag undra vart det kritiska tänkandet har tagit vägen i den del av forskarvärlden som pysslar med kost.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.