”Han sa bara: vad tror du”. Kvinnan framför mig ser uppgiven ut. Hon vet inte riktigt vem hon ska lita på. Hon har typ 2-diabetes och hennes kropp är sargad av sjukdomen. Det syns att hon har ont och är trött. Hon upprepar: ”När jag frågade läkaren om jag kunde pröva LCHF sa han: vad tror du”.
Dagens kostråd har ingen vetenskaplig grund
Vårdens råd till denna kvinna, som har uppenbara problem med sitt blodsocker, är att hon istället ska fylla tallriken med kolhydrater. Jag träffade henne under ett föredrag. Väldigt mycket talar för att hennes läkares råd är direkt felaktiga. De vilar inte längre på ”vetenskap och beprövad erfarenhet”, som vård ska göra. Att han avråder henne från fett beror på att han tror sig veta att kolesterolnivåerna i hennes blod kommer att stiga av mer fett i kosten, och att det ska ge henne hjärt-kärlsjukdom. Denna tes har forskare nu utvärderat i en nio år lång studie på kost och typ 2-diabetes. Över 4000 diabetiker deltog. Resultaten publicerades i somras. De var tydliga: att äta mindre fett hjälper inte diabetikers hjärtan. Detta trots att de vägde mindre än kontrollgruppen.
Ditt viktigaste mål: få ner blodsockret
Allting talar för att du som har typ 2-diabetes istället ska använda kosten för få ner ditt blodsocker. Alla organ i din kropp mår dåligt när sockret dagligen stiger till för höga nivåer. I Ett sötare blod beskriver jag hur höga blodsocker eldar på åderförkalkning, demens och cancer. Det är känt att det skadar njurar och ögon. Höga blodsocker hindrar även kroppens celler från att läka sår. Förra hösten kom en studie som visar att hörseln påverkas. Och så nu i veckan har forskare insett att ett för sött blod också påverkar skelettet. Du blir benskör.
Tre symptomfria diabetiker
Min granskning av kostråden började med ett samtal med en kvinna som har typ 2-diabetes. Hon berättade för mig hur hon inom loppet av två dagar kunde lägga bort sina insulinsprutor när hon la om till en strikt lågkolhydratdiet. Dessutom rasade hon över 40 kilogram i vikt. Det tog två år och nu väger hon som i sin ungdoms dagar. Hon är idag symptomfri från sin diabetes. I Ett sötare blod får du också möta Kennet som knappt kunde knyta sina egna skosnören för värken i kroppen. Han har haft fem hjärtinfarkter, varav en ledde till ett hjärtstopp i ambulansen. Numera kör han motorcykel runt Sverige på somrarna. Det är flera år sedan han hade en hjärtinfarkt. Kerstin, i kapitel 6, har också blivit symptomfri från sin diabetes. Hennes läkare avrådde också från en lågkolhydratdiet, men det slutade med att han reste sig upp, tog henne i hand och gratulerade. Kerstin är glad, för hon slipper numera ta en hel näve piller till frukost. Pillren fick henne alltid att känna sig sjuk.
Experimentera med dig själv
Det råder just nu totalförvirring i vården när det gäller kostråd till typ 2-diabetiker. På många vårdcentraler har läkare börjat rekommendera en strik lågkolhydratdiet, på andra möts diabetiker av personal som säger ”vad tror du” om denna kostform. I rådande kunskapsläge skulle jag, om jag själv hade diabetes, experimentera med mig själv. Pröva att lägg om kosten under bara ett par månader. Mät först alla dina blodvärden. Köp sedan en eller två LCHF-kokböcker med recept som du tycker ser lockande ut. Följ upplägget. Ge det en chans. Sannolikt kommer du upptäcka att du ganska snart blir mycket piggare. Så fort blodsockret går ner, kommer den farliga och tröttande inflammation som du bär på att dämpas. Många får också mindre ont i kroppen och orkar plötsligt röra på sig mer. Upplever du hälsofördelar, kör vidare i någon månad till. Sedan kan du återigen gå till vårdcentralen och mäta dina blodvärden. En kvalificerad gissning är att du har fått en eller flera av följande förändringar:
- Ditt HbA1c (långtidssocker) har gått ner
- Dina triglycerider (blodfetter) har gått ner
- Ditt goda HDL-kolesterol har gått upp
- Ditt onda LDL-kolesterol är oförändrat eller har gått upp något. Om detta sker samtidigt som triglyceriderna går ner och HDL-kolesterolet går upp, är detta ett bra tecken. Det hör ihop med att partiklarna har blivit större till storleken. I kapitel 4 i Ett sötare blod kan du läsa om hur allt detta fungerar. Det är baserat på bland annat intervjuer med Ronald Krauss, en av världens främsta blodfettforskare.
Mår du bättre fortsätt din diet. Mår du sämre och får sämre blodvärden, återgå till dina gamla kostvanor. Faktum är att du har allt att vinna, men inget att förlora på att ge en strikt lågkolhydratdiet en chans. Om du inte vill äta smör, grädde och rött kött, kan du istället basera din lågkolhydratdiet på livsmedel som olivolja, nötter och lax. Blir du sötsugen, ta en bit god ost, nötter eller något annat fett- eller proteinrikt som mättar. Sluta räkna kalorier, ägna istället kraften åt att få ner blodsockret. Det kommer att göra dig gott.
Läs mer om studien som visar att en lågfettdiet inte fungerar mot diabetes.
Läs mer om nya rön som visar att typ 2-diabetes kan ge benskörhet.
Bokus har just nu 15 procents rabatt på Ett sötare blod.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Experiment med blodsocker, Tankar kring fettdebatten. Stötta mitt arbete via Patreon.
Elena ∙ 14 november, 2013 kl. 09:08
Du har antagligen fått frågan innan men finns planer på att översätta boken till engelska? Du är så himla tydlig och kan förklara krångliga saker på ett begripligt sätt. Jag vet att många skulle bli hjälpta av din kunskap. 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 november, 2013 kl. 11:03
Inga sådana planer just nu. Tyvärr…
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 16 november, 2013 kl. 12:04
E-böcker Ann,,,,
I USA är ju trenden att författarna förlägger sig själva och utvecklar boken kontinuerligt tillsammans med läsarna – det finns exempel på romaner med olika slut – något som kanske inte gäller dina böcker men möjligheter finns. Numera kan man ju oxå prenumerera på tidningar – vad sägs om 118 olika magasin för 99 kr/mån. Egentligen en helt naturlig utveckling som bara ökar med tiden,,,,
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 november, 2013 kl. 16:41
jag svarar bara: tid…
≪ | ≫ |
Stefan O ∙ 14 november, 2013 kl. 10:16
Återigen så väl skrivet! Det du skriver om att experimentera med sin kosthållning några månader är absolut bästa sättet att räta ut några/de flesta av frågetecknen. Jag är inte diabetiker eller metabolt sjuk/störd men var trött, hade mångårig IBS och ca 10 kg för mycket på kroppen. Jag testade att lägga om kosten f.r.o.m. feb 2012 till strikt lågkolhydratkost och hade då ingen koll på att det fanns en förkortning (LCHF) för mitt sätt att äta. Jag hade inga förväntningar men märkte snabbt att jag blev piggare, mådde bättre, blev av med 95% av IBS-symptomen, gick ner ca 10 kg på fyra månader och har inte varit sjuk på minsta lilla sätt sedan kostomläggningen för snart två år sedan. Knock on wood! 😉
Jag kan varmt rekommendera att man ”självexperimenterar”, gärna med hjälp av informationen man kan finna bl.a. i ”Ett sötare blod”. Köpte mitt andra exemplar av boken häromdagen då det första gavs bort till behövande nära anhörig 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 november, 2013 kl. 11:02
O jag blir så glad av att höra alla dessa fantastiska historier. Ett stort grattis till dig!!!
≪ | ≫ |
copecca ∙ 14 november, 2013 kl. 10:32
Så himla bra skrivet Ann. Mvh. en av de symptomfria sedan 2009 😉
≪ | ≫ |
NM ∙ 14 november, 2013 kl. 10:46
Hur vore det om vi kräver – att vi slutar betala skatt till felaktig vård av sockersjuka
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 14 november, 2013 kl. 10:59
Tack, underbara Ann <3
≪ | ≫ |
MariaLilja ∙ 14 november, 2013 kl. 11:22
Stort tack Ann för ditt klarspråk! Du ska veta att du gör skillnad.
Och jag är övertygad om att fler och fler vågar ta sin hälsa i egna händer, stärkta av dina ord och hängivenhet!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 14 november, 2013 kl. 11:59
Tack för alla dina hejarop! De värmer!
≪ | ≫ |
VÄRLDSDIABETESDAGEN 14/11 | Bengt Ingerstams blogg ∙ 14 november, 2013 kl. 15:50
[…] Världsdiabetesdagen: pröva att bli symptomfri du också […]
≪ | ≫ |
Cowboy46 ∙ 15 november, 2013 kl. 00:18
Läkarens svar var kanske ett sätt att ge ett stöd till LCHF utan att uttala sig i frågan. LCHF är väl diabetikerns eget val. Jag hade tidigare en diabetessköterska som jag trivdes bra med på kvartalsbesöken men hon undvek helt att tala om kost men talade om att mina värden var bra. Hon insåg nog hur jag åt och behövde ju inte ge mig kostråd.
Som patient behöver jag inte lita till annat än det jag tror men en sköterska eller läkare kan ju ha svårt att försvara sina råd.
≪ | ≫ |
Christina Sandström ∙ 15 november, 2013 kl. 11:28
Stackars människa. Det där som NM skriver här nedan om att sluta betala skatt till felaktig vård av diabetespatienter verkar toppen!!! Man ska vara frisk för att vara sjuk och inte fråga läkarna om lchf, för de vet ingenting. Säger jag som är frisk typ2-diabetiker på egen hand – med lchf.
≪ | ≫ |
Konspir ∙ 30 juni, 2014 kl. 08:47
Om var och en betalade sin egen vård och inte via skatten så skulle nog vården se helt annorlunda ut eftersom folk förmodligen skulle kräva ett mycket bättre resultat för sina pengar.
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 17 november, 2013 kl. 20:55
Innebär inte SBU utredningen att diabetessköterskor nu kan ge patienter stöd i att äta LCHF ?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 18 november, 2013 kl. 08:03
Om Patienten själv väljer att äta LCHF ska patienten få stöd.
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 18 november, 2013 kl. 08:30
Utmärkt! Det är alltså bara att fråga och om sköterskan inte ”kan” LCHF blir det alltså remiss till personal som är bättre uppdaterade eller specialist. Stora steg framåt!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 19 november, 2013 kl. 09:14
Det där senare är nog kanske önsketänk. Finns inte personal som är uppdaterad på LCHF. Men sköterskan ska absolut inte motarbeta någon som vill pröva.
≪ | ≫ |